Skocz do zawartości

SIMRACE.PL używa cookies. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.Proszę zapoznać się z Polityka prywatności żeby uzyskać więcej informacji. Jeśli wyrażasz zgodę i nie chcesz więcej tej informacji kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje używanie cookies
Wiadomość powitalna SIMRACE.PL
Zarejestruj się by zyskać dostęp do wszystkich funkcji strony, pytaj, czatuj, udzielaj się na forum. Po prostej rejestracji zyskasz dostęp do pełnych treści oraz kontakt ze społecznością SimRace.pl Wiadomość tylko dla niezarejestrowanych, ZAPRASZAMY!
Logowanie Utwórz konto
Zdjęcie

i5-4670K na MSI Z97-G43 - overclocking


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

#31
Szymik

Szymik

    Stały bywalec

  • Moderatorzy
  • 468 postów
  • STEAM ID:szymik
  • Origin ID:Shymik

x44 1.347


#32
shogel

shogel

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 954 postów
  • LokalizacjaPruszcz Gdański
Ale sensie mierzone w czasie kiedy procek pracuje ma 100 czy w spoczynku?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

ASUS GL502V (i7-7700HQ, GTX1070)


#33
Szymik

Szymik

    Stały bywalec

  • Moderatorzy
  • 468 postów
  • STEAM ID:szymik
  • Origin ID:Shymik

Jak procek pracuje z mnożnikiem 44 czyli @4.4  napięcie jest 1.347



#34
shogel

shogel

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 954 postów
  • LokalizacjaPruszcz Gdański

Szymik ale nie odpowiadasz mi na pytanie. Rozumiem, że skoro masz tryb dynamiczny ustawienia mnożnika, to jak jest na 4.4 to pracuje na full tak? Bo jak masz na fixed to pracuje cały czas na 4.4, ale nawet jak nic nie robisz, tyle  napięcie wtedy jest niższe. Bo jeśli masz takie napięcie w czasie pełnego obciążenia procka, to aż mi trudno uwierzyć. U mnie takie napięcie nie przejdzie. Pytałem tez o mnożnik cache, bo że rdzenia 44 to wiem, ale jaki masz ustawiony mnożnik cache? Normalnie jak ci procek chodzi na takim napięciu, to albo masz mega egzemplarz, albo ja mam fatalny egzemplarz, albo po prostu nie umiem tego poustawiać :)


ASUS GL502V (i7-7700HQ, GTX1070)


#35
rauf

rauf
  • STEAM ID:rauf00
  • Origin ID:rauf00
  • Xbox Live:rauf00
  • PSN id:rauf00
  • Social Club:rauf00
  • Lokalizacjagłęboka wieś

Bo jak masz na fixed to pracuje cały czas na 4.4, ale nawet jak nic nie robisz, tyle  napięcie wtedy jest niższe.

 

Trochę zamieszałeś, napięcie w trybie adaptive dostosowuje się symetrycznie do taktowania, inaczej skończyłoby się zwisem.


Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.

Rig

PC
 
38700337265_4a399a161c_o.jpg moje zaufane źródło testów sprzętu i technologii 
Knurson uzupełnij swój profil i podziel się ustawieniami z innymi!

Jak wołać użytkownika i cytować fragmenty
Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum ;)


#36
shogel

shogel

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 954 postów
  • LokalizacjaPruszcz Gdański

ja mam tryb auto i napięcie nie wynosi stale tyle ile ustawiłem, tylko zmienia się w zalezności od obciążenia. Ale nie przekracza tgo co ustawie . W trybie adaptive przekraczalo i to znacznie. 


ASUS GL502V (i7-7700HQ, GTX1070)


#37
Szymik

Szymik

    Stały bywalec

  • Moderatorzy
  • 468 postów
  • STEAM ID:szymik
  • Origin ID:Shymik

Załączony plik  cpuid.png   148,77 KB   8 Ilość pobrań

No mam takie napięcie co poradzę :) Artur a może zasilacz Twój nie daje rady? Jaki masz?



#38
shogel

shogel

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 954 postów
  • LokalizacjaPruszcz Gdański

Jakiś corsair 650 W. 

 

Ale się zamotałem. Miałem jakąś wizję, że mój na napięciu 2,65 chodzi.  Zwalę na to że ostatnio przemęczony chodzę :D Sprawdziłem jeszcze raz moje napięcia i chodzi na 1.265 :D Im sorry za zamieszanie. Teraz to mi wstyd   :ups: Szymik zapytam jeszcze raz jaki masz ring ratio i na jakim napięciu ustawiony, bo zastanawiam się czy się nim nie pobawić jeszcze. 


Użytkownik shogel edytował ten post 14 październik 2016 21:23

ASUS GL502V (i7-7700HQ, GTX1070)


#39
adamwsb

adamwsb

    Pilot Kamikaze

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1370 postów
  • STEAM ID:adamwsb
  • Xbox Live:adamwsb
  • PSN id:adamwsb
  • LokalizacjaPszów

U mnie to wyglada tak na spokojnie, podczas testow chodzil nawet na 4.7GHz, stabilnie 4.5-4.6 a na codzien uzywam go na 4.4

 

30247042911_fed0e96734_b.jpg

 

29702828234_473c5c9c65_b.jpg

 

30216826142_fc8eeaae48_b.jpg


CPU: I5 4690K 3.5GHz [4.6GHz]  |  MB: ASROCK Z97 PRO4

GPU: ASUS GTX 980 TI Strix

RAM: GOODRAM PLAY 16GB PC1600 2x8GB RED [1866MHz]

HDD: Crucial SSD 250GB MX200  |  WD Caviar BLUE 1TB  |  WD Caviar BLUE 640GB  |  WD Portable Elements 1TB

CASE: Thermaltake V3 Black Edition  |  PU: Cooler Master B700 v2 700W  |  OS: Windows 10 64bit  |  Modecom MC-9006  |  Natec Genesis GX68

RIG: T300RS  |  T3PA  |  Playseat  |  Creative Inspire T6100 5.1  |  TV Sony | W829B 50"
PS4


#40
shogel

shogel

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 954 postów
  • LokalizacjaPruszcz Gdański

Adam ustawiłem napięcia (których niezbyt ogarniam) tak jak napisałeś, w trybach jakich napisałeś , oraz ustawiłem tryb pamięci XMP jak sugerował Rafu  i sukces. Pierwszy raz poszedł stabilnie na core 44, ring 39. Dziś i jutro testy w assetto. W 3DMarku skok o kilkaset punktów w górę. Mam nadzieję, że w grze bedzie stabilnie. Dzięki za dotychczasowe sugestie. \

Może głupie pytanie, ale wartości które masz w programie ustawiłem w biosie. To się mam nadzieję, pokrywa? (choć żaden parametr nie wszedł na "czerwone" , także chyba będzie ok)


Użytkownik shogel edytował ten post 15 październik 2016 12:32

ASUS GL502V (i7-7700HQ, GTX1070)


#41
rauf

rauf
  • STEAM ID:rauf00
  • Origin ID:rauf00
  • Xbox Live:rauf00
  • PSN id:rauf00
  • Social Club:rauf00
  • Lokalizacjagłęboka wieś

@shogel, mam wrażenie że ciągle nie poczytałeś tych linków z tutkami, powiedz że się mylę  :cool: ustawienia OC nie można copy/paste z innej maszyny, mogą być wskazówką i porównaniem ale żeby działało stabilnie potrzeba trochę własnych testów.

 

wartości które masz w programie ustawiłem w biosie. To się mam nadzieję, pokrywa?

 

Tylko w biosie powinno się to robić, programiki odpalane po starcie systemu to raczej do podejrzenia parametrów niż zmiany ustawień.

Raz ustawione w bios zostaje, programik może się wykrzaczyć, albo coś błędnie po updacie nadpisać i może być kłopot z ponownym odpaleniem. Wtedy tryb awaryjny z min usług, uninstall softu i niepotrzebne komplikacje. 


Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.

Rig

PC
 
38700337265_4a399a161c_o.jpg moje zaufane źródło testów sprzętu i technologii 
Knurson uzupełnij swój profil i podziel się ustawieniami z innymi!

Jak wołać użytkownika i cytować fragmenty
Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum ;)


#42
shogel

shogel

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 954 postów
  • LokalizacjaPruszcz Gdański

Poczytałem, ale nie pomogło mi to w ew. zmianach ustawień szczegółowych napięć. Masz rację , że dla każdej maszyny możę być inaczej, ale akurat w moim przypadku ustawienia Adama póki co działają bez problemu. Napisz lepiej, jeśli coś przegiąłem w tych napięciach :P


ASUS GL502V (i7-7700HQ, GTX1070)


#43
adamwsb

adamwsb

    Pilot Kamikaze

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1370 postów
  • STEAM ID:adamwsb
  • Xbox Live:adamwsb
  • PSN id:adamwsb
  • LokalizacjaPszów

To co ja podeslalem to sa ustawienia mojego procka w BIOSie i tak sie tego trzymam, screeny sa z programu ktory mam do plyty glownej i w sumie tam tez moge na zywca zmieniac parametry pracy ale ustawiam to normalnie w biosie a tu podeslalem tylko podglad co i jak. Moj 4690K chodzi stabilnie caly czas na tym co Ci pokazalem


CPU: I5 4690K 3.5GHz [4.6GHz]  |  MB: ASROCK Z97 PRO4

GPU: ASUS GTX 980 TI Strix

RAM: GOODRAM PLAY 16GB PC1600 2x8GB RED [1866MHz]

HDD: Crucial SSD 250GB MX200  |  WD Caviar BLUE 1TB  |  WD Caviar BLUE 640GB  |  WD Portable Elements 1TB

CASE: Thermaltake V3 Black Edition  |  PU: Cooler Master B700 v2 700W  |  OS: Windows 10 64bit  |  Modecom MC-9006  |  Natec Genesis GX68

RIG: T300RS  |  T3PA  |  Playseat  |  Creative Inspire T6100 5.1  |  TV Sony | W829B 50"
PS4


#44
rauf

rauf
  • STEAM ID:rauf00
  • Origin ID:rauf00
  • Xbox Live:rauf00
  • PSN id:rauf00
  • Social Club:rauf00
  • Lokalizacjagłęboka wieś

@shogel, wygląda spoko, główne ustawienia mają swoje limity których nawet jak nie znasz to bios podpowiada zmieniając wartość na żółtą (podwyższona) lub czerowną (bliska limitu albo przekroczona) - UWAGA nie wiem czy tak jest na twojej płycie.

 

Adam też coś coś przepisał bo jakoś nie wierzę że offset System Agent sam wypracował na +0,199V  :lol:


Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.

Rig

PC
 
38700337265_4a399a161c_o.jpg moje zaufane źródło testów sprzętu i technologii 
Knurson uzupełnij swój profil i podziel się ustawieniami z innymi!

Jak wołać użytkownika i cytować fragmenty
Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum ;)


#45
adamwsb

adamwsb

    Pilot Kamikaze

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1370 postów
  • STEAM ID:adamwsb
  • Xbox Live:adamwsb
  • PSN id:adamwsb
  • LokalizacjaPszów

ja w BIOSie duzo kombinowalem bo po wgraniu nowszego BIOSa mialem problemy ze stabilnoscia


CPU: I5 4690K 3.5GHz [4.6GHz]  |  MB: ASROCK Z97 PRO4

GPU: ASUS GTX 980 TI Strix

RAM: GOODRAM PLAY 16GB PC1600 2x8GB RED [1866MHz]

HDD: Crucial SSD 250GB MX200  |  WD Caviar BLUE 1TB  |  WD Caviar BLUE 640GB  |  WD Portable Elements 1TB

CASE: Thermaltake V3 Black Edition  |  PU: Cooler Master B700 v2 700W  |  OS: Windows 10 64bit  |  Modecom MC-9006  |  Natec Genesis GX68

RIG: T300RS  |  T3PA  |  Playseat  |  Creative Inspire T6100 5.1  |  TV Sony | W829B 50"
PS4





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych