Parę słów na temat regulaminu oraz ligi/grupy która wraca do życia.
Silesia Rally jest dość dobrze znana osobom które obracają się w świecie gry DiRT Rally.
W zeszłym roku organizowałem w tej lidze zawody, były to 3 pełne sezony z fajną frekwencją.
Po 3 sezonie w Silesi, dołączyłem się do ligi PL DiRT Rally w której aktualnie bierzecie udział i w niej zacząłem organizować zawody.
Jako że miałem bardzo odmienne plany co do 3 sezonu na PL DiRT Rally,a nie dostałem możliwości wprowadzenia ich,
postanowiłem wrócić ''na swoje''
Czytając różne opinie i komentarze w takcie wszystkich sezonów które organizowałem postanowiłem połączyć to w całość i zrobić coś czego osoby biorące w tym udział chciały.
Jak dobrze pamiętacie przed świętami wysyłałem krótką ankietę do osób biorących udział w aktualnych zawodach.
Pytałem o grupy samochodów na pierwszy sezon, o system 3 dniowych rajdów, o powerstage na ostatnim odcinku, oraz o brak restartów.
Na ankietę odpowiedziało mi blisko 30 osób z której wyszło iż:
- będą 3 dniowe rajdy
- będą dodatkowe punkty dla top 3 na ostatnim odcinku, czyli wejdzie powerstage
- oraz nie będzie żadnych opcji restartu zawodów, czy odcinka
Co do grup samochodów jakie będą w pierwszym sezonie:
Zdecydowanie wygrała grupa 2010, drugie miejsce zajęły 2 grupy na raz tj. 1980 oraz B rwd, trzecie miejsce zajęła grupa 1970.
Tak wiec pierwszy sezon wystartuje z dwoma grupami, 2010, oraz jedna duża grupa RWD w której będa samochody 1970 + 1980 + Brwd.
Oby dwie grupy są sobie równe, nie będzie podziału na grupę główną oraz grupę 4fun...
Grupy na kolejny sezon też będą wybierane poprzez ankietę, tym razem będzie ona publiczna na forum.
Przez kolejne 2 sezony w ankietach nie będzie możliwości wyboru klas które będą w pierwszym sezonie.
Parę słów na temat startu zawodów:
Aktualnie nie mogę podać daty startu pierwszego sezonu z tego powodu że system tworzenia zawodów po wejściu ver. 1.0 ma błędy, które uniemożliwiają korzystania z mechaników w trakcie serwisu oraz nie ma możliwości ustawienia setup'u.
Dopóki twórcy gry nie naprawią tego błędu, sezon nie wystartuje.
Gdy wszystko wróci do normy zostanie podana data startu pierwszego rajdu.
Tak więc jak na razie pozostaje czekać i zbierać zawodników chętnych do jazdy
Rywalizacja zespołowa:
W pierwszym sezonie nie planuję wprowadzenia zespołów, z uwagi na to że frekwencja moje na to zbytnio nie pozwalać.
Jeżeli frekwencja będzie rosła to zespoły wrócą w sezonie nr. 2
Co do samego regulaminu, parę najważniejszych kwestii :
Status rekrutacji w Silesia Rally będzie cały czas jako "moderacyjny"
Wszyscy dotychczasowi zawodnicy którzy byli już zapisani do Silesia Rally zostali usunięci.
Każdy kto chce jeździć kolejny sezon musi dołączyć na nowo wg. nowych zasad opisanych w regulaminie.
Wszystko to jest po to aby ograniczyć napływ przypadkowych osób,
które dołączają do ligi tylko po to aby być i może raz coś przejechać bo coś się w tej lidze dzieje.
Drugi powód statusu moderacyjnego jest taki iż mamy regulamin.
Każda osoba akceptująca regulamin daje Nam znak że może zostać przyjęta.
Osoby które wyślą zgłoszenie a nie zaakceptują regulaminu nie zostaną przyjęte
Nie ma żadnych restartów:
Opcja restartu odcinka jak i całego rajdu jest zablokowana.
Nieoficjalna opcja ALT + F4- każdy kto skorzysta z tej opcji do restartu odcinka / wyjścia z rajdu będzie usuwany z grupy Silesia Rally
Poprzez stronę dirtgame.com organizator ma dostęp do tego aby znaleźć osoby które korzystają z tej opcji.
Na każdy odcinek mamy 1 szansę aby go przejechać.
Kolejna rzecz, wyjść z rajdu można tylko i wyłącznie na strefie serwisowej, wyjście z rajdu na odcinku gdzie nie mamy strefy serwisowej jest jednoznaczne z użyciem opcji ALT + F4, bo inaczej wyjść po za strefą serwisową nie można.
Grupa powstała dla ludzi którzy chcą pojeździć i rywalizować z innymi na zasadzie fair play.
Jeżeli ktoś ma zamiar oszukiwać, restartować poprzez ALT+F4 i hotlapować każdy odcinek po to aby wygrać rajd, nie powinien zgłaszać się do tej grupy. Hot lapy i restarty można robić w custom events, nie w zawodach ligowych.
W przypadku gdy zawodnik wyjdzie z rajdu z powodu problemów natury technicznej jakimi są brak prądu, brak połączenia internetowego, lub awaria sprzętu komputerowego jest zobowiązany skontaktować się z jednym z organizatorów zawodów.
Taki zawodnik zostanie zaproszony na TS3 simrace.pl aby wyjaśnić zaistniałą sytuację.
Jeżeli się nie zgłosi i pojedzie dalej, organizator uzna to jako użycie opcji ALT + F4
Ja ze swojej strony mogę zapewnić że jeżeli będzie frekwencja to nie zrezygnuję z organizowania zawodów w DiRT Rally i usprawniania Naszej rajdowej grupy.
Temat jest przeznaczony do luźnych rozmów o grupie/lidze/regulaminie.