Zauważyłem pewna przypadłość, że krytycy Rf2 nie do końca rozumieją z jakim programem mają do czynienia, jakie możliwości ten program posiada. Porównywanie Rfa jakiegokolwiek do AC czy Project Cars 2 jest daleko idącym uproszczeniem żeby nie rzec ignorancja jeszcze dodajac do tego fakt, że porównuję się programy przede wszystkim pod względem wyglądu to już w ogóle obawiam się, że nie mamy pojęcia o czym mówimy

. Równie dobrze możemy skrytykować RF2 na podstawie porównania z grą Forza Horizon co już jest kompletnym nonsensem. Pisałem już kiedyś, że zastosowanie grafiki na poziomie I Racing czy RaceRoom w Rf2 mogłoby spowodować oczekiwanie na sprzęt który to udzwignie a chyba nie o to w tym chodzi żebym nie mógł tym jeździć. Trzeba zrozumieć, że RFactor to platforma w pełnym tego słowa znaczeniu o czym świadczy jego komponentowość i możliwości ingerencji w parametry symulatora. Jest kochany przez moderow dlatego właśnie oraz przez profesjonalne zespoły wyścigowe, które mogą go zaadoptować pod własne potrzeby, RFactor pro posiada zespolone dodatkowo 2 moduły pozwalające testować komponenty aerodynamiczne na symulatorze po wgraniu plików CAD lub Catia i oferuje pełne obliczenia skutecznosci i wyniki prac nad danym elementem w świetle jazdy po torze drugi zaś moduł jest przewidziany dla inżyniera wyścigowego, który może analizować zachowania swojego kierowcy oraz pełna telemetrię. RFactor 2 jest odchudzonym komercyjnym produktem oferującym właśnie podobna filozofię symulacji, która można dowolnie definiować, ingerować w wiele parametrów z poziomu użytkownika czy modera. To dlatego RFactor 2 ma taki rozbudowany system zachowania się opony podczas jazdy, jej deformacji własności fizycznych czy nawet możliwości skalowania tych parametrów. Powiedziałbym, że to I Racing, AC czy Race Room są 100 lat za afrykanczykami, ponieważ tam opona jest defakto kamieniem a wiemy przecież wszyscy, że to opona odpowiada za kontakt z nawierzchnia i najbardziej wpływa na możliwości przemieszczania się danego pojazdu po torze to o jakiej fizyce jazdy może być można w innych tytułach niż RFactor2 w tym momencie?. Tak samo FFB w jaki sposób chciałbyś odwzorować dobrze FFB nie uwzględniając szczegółowej pracy opony? Opona to jeden z przykładów ale parametrów jest mnóstwo Ja i tak cieszę się, że wszystko mi działa bo optymalizacja czegoś takiego to wyzwanie dla wszystkich, ludzi i sprzętu. I Racing AC czy RaceRoom nie ma takich dywagacji. Tam różnice podczas prowadzenia oparte są w głównej mierze na miękkości prowadzenia auta, w RaceRoom jest twardo i bezpośrednio (akurat to lubię), AC jeździ miękko a I Racing to tak pomiędzy AC i RaceRoom. Nigdzie na skali nie można jednak umieścić RFactor a bo tam odczuwalna fizyka jazdy zależy od wielu czynników, które czujesz fizycznie na rękach czy jak masz platformę ruchoma na całym ciele to czy zrobisz placka z opony podczas hamowania czy ja przegrzejesz i później będziesz miał problem z utrzymaniem się w oknie temperaturowym wszystko daje ci realne czucie i wpływ na samochód podczas jazdy. Zresztą mój rig najlepiej pracuje z RFactor zarówno 1 jak i 2 dopiero później mogę wskazać bez podania kolejności Race Room I Racing i AC - na tych programach różnice są tylko lekko zarysowane. Natomiast RFactor 2 to inny świat. Same skanowanie toru nie jest tutaj rozwiązaniem na rfpro są poskanowane tory z niezwykłą dokładnością ale żeby całość uruchomić to zespół formuły 1 potrzebuje sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy dolców lub gromady komputerów, za który każdy będzie odpowiedzialny za co innego. To właśnie wodotryski graficzne mówią między wierszami co oferuje dana symulacja w kwestii fizyki auta podczas jazdy bo moc obliczeniowa naszych komputerów jest ograniczona. Przerabiałem to na własnej skórze bo tez kombinowałem uruchomić RFactor z całą moją maszyneria i tam graficzne nigdy wodotrysków nie było ale problemy z wydolnością kompa i owszem. W tym samym czasie AC, I Racing czy RaceRoom chodziły z palcem nie powiem gdzie

przy lepszej grafice. Teraz znowu udało mi się uruchomić moda który działa mi płynnie i poprostu uwielbiam ten symulator.