ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO

The Walking Dead - Telltale Games
Napisano 16 marzec 2014 22:17

Napisano 17 marzec 2014 11:11

Hmmm nie wiem o co chodzi z tymi sezonami ale... skonczylem cale 5 epizodow 2 razy raz na PC a kilka tyg temu na PS3, gra jesli chodzi o fabule doslownie genialna i zgodze sie ze chyba ma najlepsza fabule ze wszystkich gier w jakie gralem ale.... gra podczas rozgrywki oferuje nam co jakis czas jakies wybory, decyzje ktore podejmiemy beda mialy wplyw na gre w pozniejszym czasle ale... grajac na PC i teraz na PS3 dokonywalem swiadomie innych wyborow podczas grania i co sie okazalo, pod koniec 4 epizodu i caly piaty nie roznilo sie to bardziej niz tylko tym z kim i z iloma osobami bedziecie przechodzic 5 epizod... Poza tym malym mankamentem gra super i nawet grajac w nia 2 czy 3 raz gra sie dobrze
Dodatkowo mam jeszcze 6 epizod pod tytulem 400 DAYS i w sumie na razie nie wiem o co tam chodzi bo w to bardzo nie gralem, jedyne co zauwazylem to zaczynajac 400 DAYS mamy kilka postaci do wyboru i z tego co czuje to kazda z nich bedziemy grac.
CPU: I5 4690K 3.5GHz [4.6GHz] | MB: ASROCK Z97 PRO4
GPU: ASUS GTX 980 TI Strix
RAM: GOODRAM PLAY 16GB PC1600 2x8GB RED [1866MHz]
HDD: Crucial SSD 250GB MX200 | WD Caviar BLUE 1TB | WD Caviar BLUE 640GB | WD Portable Elements 1TB
CASE: Thermaltake V3 Black Edition | PU: Cooler Master B700 v2 700W | OS: Windows 10 64bit | Modecom MC-9006 | Natec Genesis GX68
RIG: T300RS | T3PA | Playseat | Creative Inspire T6100 5.1 | TV Sony | W829B 50"
PS4
Napisano 17 marzec 2014 20:19

Śpieszę z wyjaśnieniami.
Co z tymi sezonami? Można powiedzieć że każdy sezon odpowiada części gry, oraz idąc analogicznie tym tropem sezon pierwszy to pierwsza część gry, a drugi sezon jest drugą częścią gry. Tak jak GTA4 i GTA5, albo FM4 i FM5 - po prostu kolejna gra w serii.
A co do 400 days, jest to po prostu dodatek do sezonu pierwszego opowiadający krótko o losach pięciu postaci. Każdej postaci odpowiada specyficzny dzień epidemii, w którym to rozgrywa się akcja, i DLC ma naprawdę na celu pokazać jak rozprzestrzeniała się epidemia. Jednej postaci przysługuje drugi dzień epidemii, kolejnej 48, jeszcze innej 156, i tak dalej. Ot, co ludzie czuli z biegiem tej choroby...
Można poczuć swego rodzaju ewolucje, kiedy to w paru pierwszych dniach całość wydaje się jakimś niegroźnym wirusem, że to wszystko minie. Później już lekkie zagubienie i melancholia - niby ludzie na zewnątrz żrą się nawzajem, ale czy ja mogę mieć przy sobie broń, czy mogę olać przepisy drogowe. Zaś dalej nic innego jak kolejno; utrata nadziei oraz przystosowanie do siebie faktu, że to już zupełnie inny świat.
DLC jako fabularne jest cienkie jak Polsilver, ale jak ktoś szuka realnych emocji ludzkich ukazanych w takim świecie, dla lepszego jego zrozumienia, to może śmiało brać.
A ja w trakcie czekania na polonizację drugiego epizodu chyba przejdę jeszcze raz pierwszy sezon... Tylko potem znowu nie będę się mógł doczekać kolejnych epizodów.
Napisano 18 marzec 2014 09:04

Napisano 18 marzec 2014 13:37

Tak, jest PL ale nieoficjalnie. Jest to spolszczenie robione przez fanów, oprócz znikomych mankamentów całość wychodzi klimatycznie i zrozumiale, niestety jest to dostępne tylko na PC. Niestety, jako że jest to nieoficjalna polonizacja, chłopaki potrzebuję jakieś 2-3 tygodnie po premierze każdego odcinka żeby go spolonizować. Cały pierwszy sezon wraz z dodatkiem polega na ręcznej instalacji spolszczenia (nic trudnego), ale od drugiego sezonu jest instalator.
I już podaje stronę, jakby co:
Oczywiście jak ktoś chce może cisnąć po angielsku na konsoli, ale w grę w której fabuła jest najistotniejszym elementem rozgrywki, może sobie na to pozwolić tylko osoba władająca angielskim perfekcyjnie, np. mieszkająca w Anglii.
Mam nadzieje że pomogłem.

Napisano 18 marzec 2014 13:43

Napisano 25 czerwiec 2014 20:52

Tak jak planowałem udało się pograć i skończyłem sezon 1. Gra ma bardzo fajny klimat i często trzeba szybko podejmować decyzję, która decyduje o twoim losie.
Podsumowując
na plus
- płynna szybka fabuła, brak przestojów w grze
- postacie
- sposób rozgrywki (ale nie kierowania postaciami)
- dosyć długie epizody
- fajne podsumowania epizodów i porównanie z innymi graczami (w procentach)
na minus
- niedopracowane kierowanie postaciami
- mocno ograniczona swoboda przez co gra staje się mocno liniowa
- słaby model strzelania, celowania itp.
- mało interaktywnych przedmiotów
- brak ścieżki rozwoju postaci
- za łatwa! choć miałem jedno miejsce gdzie kilkanaście razy robiłem powtórkę
Mino wszystko gra warta polecenia ponieważ należy pamiętać ze to niskobudżetowa produkcja z małego studia. Wydana w przeciętnej technologii i do tego reprezentująca niemal wymarły obecnie gatunek klasycznych gier przygodowych.
Zabieram się więc do zakupu kolejnych części czyli dodatku dodatku 400 Days no i 2 sezonu, który jeszcze nie ukazał się w całości.
Napisano 26 czerwiec 2014 09:13

Gitara. Wszystkie plusy i minusy wypisałeś, ze wszystkim muszę się zgodzić - ewentualnie dodałbym do plusów jeszcze grafikę, bo mimo iż momentami tekstury nie są najlepszej jakości, to jednak tego typu grafika jest rzadko spotykana w grach (bo oprócz TWD owy komiksowy styl prezentuje już tylko Borderlands).
Co do zakupów, 400 Days - nie specjalnie ciekawie wygląda, choć można zaliczyć jako taką ciekawostkę. Zaś co do drugiego sezonu, wypadł świetnie. Pozostaje tylko czekać na wszystkie odcinki i spolszczenia, bo nie wiem jak ty (i reszta) ale ja podczas tego 2-3 miesięcznego czekania na kolejny odcinek pozapominałem co i jak.
Pierwszy sezon przeszedłem tak na raz - od rana, do wieczora, poświęciłem cały dzień, razem jakieś 8-10h niesamowitej i wciągającej rozgrywki. W drugim sezonie nie umiałem się powstrzymać, i co prawda przeszedłem już dwa pierwsze odcinki, ale reszty nie tykam i poczekam.
Napisano 26 czerwiec 2014 19:34

Racja! grafika to faktycznie wielki plus tej gry bo robi świetny klimat. Dodatek kupiłem w promocji na Steamie za 2,49 jurka więc chyba bez przesady nawet jak będzie słabszy niż sezon 1.
Napisano 27 czerwiec 2014 22:14

ja mialem dodatek 400 Days ale w sumie nie pogralem w niego, jakos przeszedlem 1 epizod i nie zaciekawilo mnie to jak sam sezon pierwszy ale w drugi sezon z mila checia bym pograc
CPU: I5 4690K 3.5GHz [4.6GHz] | MB: ASROCK Z97 PRO4
GPU: ASUS GTX 980 TI Strix
RAM: GOODRAM PLAY 16GB PC1600 2x8GB RED [1866MHz]
HDD: Crucial SSD 250GB MX200 | WD Caviar BLUE 1TB | WD Caviar BLUE 640GB | WD Portable Elements 1TB
CASE: Thermaltake V3 Black Edition | PU: Cooler Master B700 v2 700W | OS: Windows 10 64bit | Modecom MC-9006 | Natec Genesis GX68
RIG: T300RS | T3PA | Playseat | Creative Inspire T6100 5.1 | TV Sony | W829B 50"
PS4
Napisano 20 wrzesień 2014 09:02

Osobiście jestem jakiś tydzień po drugim, świetnym sezonie (w przypadku ostatniego epizodu, ekipa polonizująca tym razem wyrobiła się w parę dni, a nie jak zawsze - około miesiąc - co mnie bardzo cieszy), i muszę powiedzieć że sezon drugi był również świetny
Znowu dostajemy mocną dawkę wyborów moralnych, bardzo dobrze wyreżyserowanych postaci oraz ich relacji, wciągającą fabułę i mocną końcówkę.
Co do zakończenia:
Co do minusów - wytrwałość głównej bohaterki, która przypomina bardziej terminatora czy Rambo, a nie 12-letnią dziewczynkę.
I pytanie do LKRISS-a, który kupił cały pierwszy sezon i miał ograć - ograł w końcu?

Swoją drogą, grę polecam każdemu. Jest to chyba jedna z niewielu gier, która powinna spodobać się szerokim gronie odbiorców. A co ważne - tutaj nie ma wymagań, i Żywe Trupy powinny odpalić na każdym szrocie

Napisano 21 wrzesień 2014 10:34

Jasne, że grałem. 1-szy sezon zaliczony. Kupiłem nawet ten dodatek ale jakoś czasu zabrakło do ukończenia. Mam w planach comeback więc dam znać No i później koniecznie ten 2 sezon bo klimat jest super a wybory trybu scenariuszy pewnie coraz bardziej wyzwaniowe
Napisano 30 wrzesień 2014 19:56

To i ja dorzucę swoje 2 grosze. Gra jednym słowem miażdży! Przeszedłem 1 oraz 2 sezon. W pierwszym sezonie było więcej elementów: napraw, przynieś, zrób. Drugi sezon okazał się bardziej interaktywnym filmem, nie żeby mi to przeszkadzało, bo ów część gry jest naprawdę dobra. Dialogi na najwyższym poziomie, fajna komiksowa grafika i różnorodność postaci. Gra niby posiada wybory, ale wszystko sprowadza się do tego samego, lecz gdyby tak nie było to twórcy mieliby pełne ręce roboty, więc nie mogę ich winić za to. Jest to dość prosta gra, w którą powinien zagrać każdy. Co do zakończenia:
Napisano 08 październik 2014 08:41

Wczoraj udało się ukończyć ten dodatek 400 Days (DLC do 1-szej części). Takie sympatyczne pięć krótkich historii, które na koniec łączą się w całość. Co ciekawe sami decydujemy w jakiej kolejności chcemy je ukończyć. Teraz już spokojnie można przejść do 2 części
Napisano 19 czerwiec 2016 20:04

Nadeszła chwila, na którą baaardzo długo czekałem! Pora na trzeci sezon TWD, który został zapowiedziany na tegorocznych targach E3. Osobiście - nie mogę się doczekać
Pierwszy odcinek debiutuje jesienią.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych