Skocz do zawartości

SIMRACE.PL używa cookies. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.Proszę zapoznać się z Polityka prywatności żeby uzyskać więcej informacji. Jeśli wyrażasz zgodę i nie chcesz więcej tej informacji kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje używanie cookies
Witaj na SIMRACE.PL
Fajnie, że do nas trafiłeś. Żeby zobaczyć wszystkie treści musisz posiadać konto.
ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO
Zdjęcie

Przerywający port USB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

GTR

GTR
  • STEAM ID:GTR
  • Origin ID:GranTurismoR
  • Xbox Live:FilipM5
  • Social Club:FilipM5
  • LokalizacjaŻory

Siemka!

Od dłuższego czasu mam pewien problem, ale dzisiaj podczas wyścigu w końcu pękła żyłka. Otóż, mam kilka portów w PC, na których resetuje mi się kierownica, a w sumie jedna z nich - podpięte mam G25 z pedałami i shifterem, oraz samą bazę T500 RS. Thrust jest podpięty od przodu na USB 3.0, tylko ze względu że na tym porcie nigdy nic nie przerywa. Logi było pierw podpięte do drugiego portu z przodu (USB 2.0), ale ten notorycznie przerywa - niezależnie czy to kiera, czy pendrive, czy coś innego. Wobec tego podpiąłem mały HUB USB do jednego portu z tyłu, który rozdziela go na 4 USB (normalnie nie mam dostępu do tyłu komputera bez odsuwania całego riga na środek pokoju), do którego podpięty jest odbiornik z pada z X360, kabel do telefonu, a kolejna dwa są puste. Problem w tym, że na obu co jakiś czas przerywa mi kierownica podczas gry, i pedały potrafią się zablokować na czas kalibracji w pozycji, w jakiej były aktualnie wciśnięte. Co zauważyłem, to to że kierownice nie przerywa gdy jej nie używam - może stać podpięta cały dzień i nic się z tym nie dzieje. Dopiero po kilkunastu minutach grania potrafi coś się dziać, a jak już zaczyna się kalibrować, to ten proces powtarza się średnio co 5 minut.

Wina portu USB? Czy może coś z kierownicą? Pozdro!

30285220960_fb97554753_n.jpg

| Flickr | Steam | Auto Kronika |

PC:

Spoiler

Rig:
Spoiler

nismo

Tommi

Tommi
  • Discord:Tommi#6736
  • STEAM ID:tommi__pl
  • Xbox Live:TriedTommi
  • LokalizacjaBydgoszcz

A masz wyłączoną oszczędność energii na portach USB? 

PC

Rig

Flickr

GTR

GTR
  • LokalizacjaŻory

Hm, szukam, szukam, i niestety nigdzie nie widzę takiej opcji. Co dziwne nie mam nawet opcji zasilania w panelu sterowania.

EDIT: Dobra, znalazłem... nie wiem kto odpowiadał za ukrycie tej opcji, ale trzeba było wejść wejść z poziomu 'Ten komputer' na właściwości, i tam się otwierał taki a'la stary panel sterowanie bez żadnych kafelków, i właśnie tam były opcje zasilania. Była tam opcja 'Ustawienie wstrzymania selektywnego USB' na włączone, i to przestawiłem. To będzie to?

PC:

Spoiler

Rig:
Spoiler

nismo

K.A.R.R.

K.A.R.R.

Hachiroku

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1149 postów
  • STEAM ID:szop_88pl
  • LokalizacjaLeszno

To właśnie powinno być wyłączone. A zasilanie w bios też dla USB możesz ustawiać? Ten HUB ma swoje źródło zasilania, czy korzysta z portu? Może tutaj jest pies pogrzebany.

|CPU| i7 3770k 4.4 GHz |COOLER| Noctua NH-D14 |MOBO| Asus P8Z77-V Pro |RAM| 2x8 GB G.Skill TridentX 2400 |PSU| 680W B-Quiet SP E9-CM |GPU| MSI 980ti Gaming

|SSD| 750 GB Samsung EVO850 |HDD| 1,2 TB Seagate+500 GB WD USB |SC| Asus Xonar DX |CASE| Bitfenix Shinobi XL 

|SC| Samsung UE55KS8000 4K 60Hz 4:4:4 |SOUND| Logitech Z906, G430 |WHEEL| Thrustmaster T500 |PEDALS| Fanatec CSP V3 |SHIFTER| Fanatec CSS 1.5, CS Handbrake |RIG| DIY

KOWAL Mirek

KOWAL Mirek

ex. me2slow i Kowalski

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2092 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Chłopaki nie zaleca się używania jakichkolwiek HUB-ów USB w sim racingu. Jak już koniecznie potrzebujesz dodatkowe porty USB to tylko karta rozszerzeń wchodzi w grę, najlepiej na PCI Express. Nawet gniazda z przodu kompa też nie są najlepszym rozwiązaniem bo masz dodatkowy kabel i gniazda czyli rodzaj przedłużki kabla USB co też nie jest dobre. Rekomenduje się podłączenie bezpośrednio do gniazda USB płyty głównej z tyłu komputera, a już najlepszym rozwiązaniem jest podłączenie do wysokiej klasy osobnej karty rozszerzeń USB 2.0 na PCI Express. Nie zaleca się też podłączenie kierownicy do USB 3.0 a tylko i wyłącznie do 2.0. Takie są w skrócie rekomendacje przy wyższej klasy kierownicach. Pewnie przy T500RS i G27 można część tych rekomendacji olać...

Latency is often more important than speed

Rig - SimuCube 1 (OSW) Direct Drive wheelbase with Kollmorgen AKM53G motor with Hengstler AD58 encoder, powered by Mean Well PSU 480/720W and fully shielded servo cables, HE Ultimate pedals with OMP pad kit, SIM-LAB P1-X rig, PRO-SIM/Quaife H pattern shifter with Honda Type R knob, PRO-SIM/Quaife sequential shifter, HE handbrake with LC, RRS carbon steering wheel 35cm, Sparco 33cm, Simracing Coach panel of buttons and paddle shifters, Samsung CRG9 49" 32:9 monitor
PC - Win 11, MB X570S, CPU 5800X3D UV-30, RAM DDR4 (Dual Rank) B-die 4x8GB 3800MHz->15,15,15,15,30,46,(tRFC 262)1.46V, GPU RTX3080 UV, PSU Corsair AX1600i, Benchtable Streacom BC1 V2

GTR

GTR
  • LokalizacjaŻory

Trochę dziś pojeździłem i wygląda na to że wszystko działa w należytym porządku, dzięki chłopaki! :good:

Ten HUB ma swoje źródło zasilania, czy korzysta z portu?

Skądże. W sumie słowo HUB to w tym przypadku lekkie niedomówienie, to zwykły rozdzielacz z jednego na cztery porty :P

@Kowalski, trafne spostrzeżenia. Niestety póki nie zrobię nowego RIG-a, to będę musiał podpinać sprzęt od przodu. Z chęcią bym go podpinał od tyłu, ale jak pisałem, żeby dostać się do tylnego panelu muszę całą konstrukcję przenosić na środek pokoju, a ten HUB to rozwiązanie tymczasowe. Ale dzięki za porady, warto pamiętać na przyszłość :okok:

PC:

Spoiler

Rig:
Spoiler

nismo

K.A.R.R.

K.A.R.R.

Hachiroku

• Użytkownicy
  • 1149 postów
  • LokalizacjaLeszno

No i rewelacja  :good:

Rekomendacje rekomendacjami, też je znam, aczkolwiek nie zadałem sobie nigdy trudu wyszukania testów, które w jakikolwiek sposób potwierdzałyby opóźnienia czy pogorszenie jakości sygnału. Może mój sprzęt to nie Leo Bodnar, ale użytkuję dwa aktywne huby w swoim rusztowaniu i nie odczuwam różnic pomiędzy wpięciem sprzętu bezpośrednio do komputera, a w rozdzielacze, toteż nie zawracam sobie tym głowy. Przynajmniej w kablach jest porządek  :D

|CPU| i7 3770k 4.4 GHz |COOLER| Noctua NH-D14 |MOBO| Asus P8Z77-V Pro |RAM| 2x8 GB G.Skill TridentX 2400 |PSU| 680W B-Quiet SP E9-CM |GPU| MSI 980ti Gaming

|SSD| 750 GB Samsung EVO850 |HDD| 1,2 TB Seagate+500 GB WD USB |SC| Asus Xonar DX |CASE| Bitfenix Shinobi XL 

|SC| Samsung UE55KS8000 4K 60Hz 4:4:4 |SOUND| Logitech Z906, G430 |WHEEL| Thrustmaster T500 |PEDALS| Fanatec CSP V3 |SHIFTER| Fanatec CSS 1.5, CS Handbrake |RIG| DIY

KOWAL Mirek

KOWAL Mirek

ex. me2slow i Kowalski

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2092 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Firmware, bios... itp też wgrywasz przez HUB'a? No to niezły ryzykant jesteś, niemal w każdej instrukcji jest wyraźnie napisane żeby nigdy nie używać HUB'a czy nawet przedłużaczy kabli USB (gniazda z przodu PC) przy wgrywaniu tak ważnego oprogramowania jak np. firmware bo ryzykuje się uszkodzenie sprzętu a to z powodu możliwości wystąpienia błędów.... Dobranoc.

Latency is often more important than speed

Rig - SimuCube 1 (OSW) Direct Drive wheelbase with Kollmorgen AKM53G motor with Hengstler AD58 encoder, powered by Mean Well PSU 480/720W and fully shielded servo cables, HE Ultimate pedals with OMP pad kit, SIM-LAB P1-X rig, PRO-SIM/Quaife H pattern shifter with Honda Type R knob, PRO-SIM/Quaife sequential shifter, HE handbrake with LC, RRS carbon steering wheel 35cm, Sparco 33cm, Simracing Coach panel of buttons and paddle shifters, Samsung CRG9 49" 32:9 monitor
PC - Win 11, MB X570S, CPU 5800X3D UV-30, RAM DDR4 (Dual Rank) B-die 4x8GB 3800MHz->15,15,15,15,30,46,(tRFC 262)1.46V, GPU RTX3080 UV, PSU Corsair AX1600i, Benchtable Streacom BC1 V2

K.A.R.R.

K.A.R.R.

Hachiroku

• Użytkownicy
  • 1149 postów
  • LokalizacjaLeszno

Nagle z podłączenia przeszliśmy do instalacji firmware, biosu? To akurat robię przez Bluetooth  :) Żarcik. Kolego, instrukcje pisze się przede wszystkim po to, żeby zrzucać odpowiedzialność z producenta na użytkownika. No i trzeba jeszcze nakręcić biznes, czyli zarekomendować Ci wszystkie akcesoria, na jakich sprzęt będzie działać niezawodnie, wiecznie i 50% szybciej. Zbyt odbiegamy już od tematu wątku, ale zostaję otwarty na polemikę poprzez PW :okok:

DrFugazi

DrFugazi

Zapaleniec

• Moderatorzy
  • 1443 postów
  • STEAM ID:drfugazi
  • PSN id:drfugaz
  • LokalizacjaKatowice

Panowie, bez napinek tutaj, bo zasadniczo obydwaj macie rację. Zalecenia zwykle pisze się na wyrost i jeśli coś stabilnie działa z przedłużką czy hubem, to już jest kwestia wyboru użytkownika. Mnie uczyli, że problemy należy eliminować od najniższej warstwy, a tą warstwą jest właśnie hardware i kabelki, więc jeśli mi coś zaczyna szwankować, to zaczynam od wyeliminowania wszelkich łączników i adapterów. Dopiero później idziesz na warstwę OS, driverów i samego oprogramowania. Zatem wskazówka podłączenia bezpośredniego w pierwszej kolejności była zupełnie na miejscu. U mnie jak coś się działo to też zacząłem od wyrzucenia przedłużki i wpięcia bezpośrednio do portu USB. Osobiście żadnych HUBów bym nie wpinał. No i upgrade firmwareu też jest na tyle delikatną operacją, że warto zachować środki bezpieczeństwa i podłączyć bezpośrednio. Natomiast jeśli wszystko działa bez problemów i stabilnie z przedłużkami i nie ma dziwnych akcji, że w połowie wyścigu się coś rozpina lub traci FFB, to nie widzę potrzeby wpinania na siłę w USB czy dokupywania kart rozszerzeń.

Racing! Because football requires only one ball.
http://hayabusa.eu.org/

PC

Rig

AldoRaine

AldoRaine

Pasjonat

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 984 postów

Co prawda mam g27 ale jeżdżę na przedłużce USB o długości aż 7,5m i nie widzę laga ani innych problemów ;)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych