Skocz do zawartości

SIMRACE.PL używa cookies. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.Proszę zapoznać się z Polityka prywatności żeby uzyskać więcej informacji. Jeśli wyrażasz zgodę i nie chcesz więcej tej informacji kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje używanie cookies
Witaj na SIMRACE.PL
Fajnie, że do nas trafiłeś. Żeby zobaczyć wszystkie treści musisz posiadać konto.
ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO
Zdjęcie

Dziwne zachowanie kierownicy Thrustmaster / Przerwane czerwone paski bezpieczeństwa, czy to kierownica ze zwrotu ?

ZAKUPY setup foto

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

aronpsx

aronpsx

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 3 postów

Witajcie, 

jest to mój pierwszy post na forum, bowiem dopiero zaczynam zabawę  w SimRacingu. Niestety nie obyło się bez problemów. :(

Kilka dni temu dokonałem zakupu kierownicy Thrustmaster TS-PC Racer Ferrari 488 Challenge Edition + TH8A + T3PA Pro. 

Zastrzeżenia mam jedynie do kierownicy. Zaznaczam, że jest to moja pierwsza tego typu kierownica, jednakże codziennie mam styczność z różnymi samochodami sportowymi oraz w pełni cywilnymi i na tym oprę moje przypuszczenia. 

Według mnie kierownica dość dziwnie się zachowuje, mam wrażenie jakby była oparta na sprężynie, przy niskich prędkościach chodzi jak "flak" tzn. nie centruje się. W niektórych grach tj. Forza motosport 7, Forza horizon 4 nie działa FFB, zero jakiejkolwiek reakcji silnika kierownicy. W Assetto Corsa i Project Cars 2 FFB działa, ale w dość dziwny sposób (nierealistyczny), uniemożliwia to wprowadzenie pojazdu w kontrolowany poślizg, w tych grach przy niższych prędkościach również brak centrowania. 

Czy to kwestia ustawień, czy może produkt jest uszkodzony ? 

Moje wątpliwości potęgują się, bowiem karton w którym dostałem produkt posiada kilka naklejonych na siebie  czerwonych pasków "BANDE DE SECURITE/GARANTEE TAPE". Czy to może znaczyć, że ktoś ją otwierał, bądź co gorsza pochodzi ze zwrotu ? Dodam, że w opakowaniach TH8A i T3PA - PRO pasek był jeden. Na pudle znalazłem również kilka kodów kreskowych, na jednym widnieje data 2018 rok, czy to data produkcji owego sprzętu ?

W załączniku załączam zdjęcie tych 3 pasków naklejonych jeden na drugim. 

Z góry dziękuję za jakikolwiek odzew w tej sprawie, bowiem w sprawach SimRacingu jestem laikiem, a każda odpowiedz od znawców tematu lub posiadaczy podobnych kierownic marki Thrustmaster będzie dla mnie ważna. 

Pozdrawiam, 

Aronpsx

Mav309

Mav309

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 628 postów
  • Discord:Mav309#6943
  • LokalizacjaImmersione Scuderia Corsa

Założenia programistów są takie, że FFB ma za zadanie przekazać Ci na kierownicy więcej danych niż normalne kółko samochodowe. W samochodzie masz błędnik, tyłek i inne rzeczy którymi odbierasz zachowanie samochodu. Wszystkie te dane sim próbuje Ci przekazać przez kółko.

Stąd próby porównywania kierownicy z reala do sima jest nietrafione. Owszem znajdziesz podobieństwa ale to nie będzie identyczne zachowanie. Na pewno nie jest to powód reklamacji.. :)

W związku z powyższym, FFB  wymusza  kompromis (np. ACC w opcjach dynamic damping  niweluje efekt żyroskopowy kół przy dużych prędkościach by nim maskować innych danych które do Ciebie docierają). Analiza FM7/FH4 pod kątem FFB zupełnie nia ma sensu. Polecam znaleźć właściwe ustawienia dla AC które ma naprawdę dobry FFB  (zwłaszcza z FFBClip APP)  a w grach typu forza próbować ustawieniami doprowadzić do max podobieństwa do AC.

Polecam filmik jednego z DEVsów KUNOS (koleś odpowiedzialny za fizykę aut)

7tBY5I9.jpg

When I fall down, don't give me your hand, I will get up stronger.

PC

Rig

aronpsx

aronpsx

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 3 postów

Dzięki za szybką odpowiedz, cały czas próbuje dostosować ustawienia w Assetto Corsa. FM7 i FH4 odstawiłem, bo FFB całkowicie nie działa, możliwe, że nie ma wsparcia TS-PC Racer. Kierownica zachowywała się jakby nie miała silnika, taka bezwładność. 

Co do tych pasków zabezpieczających. 

Tak to wyglądało w przypadku T3PA-PRO : https://ibb.co/Tbwyx1L

A tak w przypadku kierownicy (3 paski naklejone na siebie)  : https://ibb.co/WGDNNxR

Dlatego podejrzewam, że albo pochodzi ze zwrotu, bądź to egzemplarz pogwarancyjny. Miał ktoś podobną sytuacje ?

1zboro1

1zboro1

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 215 postów
Przy ruszaniu w niektórych grach póki nie przekroczysz jakiejś minimalnej prędkości np. 15 km/h to ffb jest martwe i jest to normalne np w acc

PAMD Ryzen 5 5600X; Asus TUF Gaming B550M-Plus WiFi; ADATA Spectrix D41 2x8GB 3600MHz; Asus RTX 3070Ti TUF Gaming OC; Seasonic Focus Plus Gold 650W; SPC Fortis 5, be quiet! Pure Base 600

Rig Thrustmaster T300RS GT Edition + T-LCM + SHH NEWT Shifter; Genesis Zircon X; Sharkoon Skiller Mech SGK3 Brown; HyperX Cloud II; Gigabyte G27Q; Acer K242HL

Tycha

Tycha

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 342 postów
  • Lokalizacja3City

Zarzuć screena z Thrustmaster Control Panel.

Offside

Offside

Bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 89 postów

Brzmi jakbyś miał invert fbb, probowałeś zazanaczyć/odznaczyć tutaj? cdc1afbac295dbd1df14fed1535f04fa.png

https://gyazo.com/cd...f14fed1535f04fa

A jak chcesz mieć mocniejsze centrowanie, to trzeba zwiekszyć gain. W przypadku ac mozna to w trakcie jazdy edytować https://gyazo.com/2d...7bdea4737cacd6a odpalasz i jedziesz na 350 ;p tylkomoze to zagłuszyć ustawienia innych sygnałów, ale popróbuj sobie.

Użytkownik Offside edytował ten post 03 lipiec 2020 21:42

aronpsx

aronpsx

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 3 postów

@Tycha podsyłam screeny z Control Panel.

@Offside invert ffb odznaczony, więc powinno być ok.

W linkach screeny Control Panel i ustawień kierownicy  AC.

Dziś próbowałem pograć w F1, ale podobnie jak  FM7 i FH4 kierownica nie daje znaku życia, niby działa, ale zero jakiejkolwiek reakcji silnika FFB. W ustawieniach F1 niby wszystko dobrze ustawione, moc FFB itp. , ale na obręczy 0 oporu.

scooby666

scooby666

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 49 postów
  • STEAM ID:sc00by666

Czy w panelu sterowania testowałeś FFB(test forces)? Tam to dosyć dobrze działa i można sprawdzić czy to wina kółka czy coś z grami.

Offside

Offside

Bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 89 postów

@Offside invert ffb odznaczony, więc powinno być ok.

No ale próbowałeś zaznaczyć? Bo różne kierownicę i gry różnie wymagają. Np w raceroom muszę zaznaczyć invert by mieć normalnie.

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ZAKUPY, setup, foto

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych