Jako, że na rynku panuje spore zamieszanie (głównie przez ograniczoną dostępność nowych kart serii Ampere) chcę ułatwić sobie zadanie ze składaniem zestawów i poszukiwaniem kart. Mam kontakty i skromny, acz pewny wolument dostępnych egzemplarzy i wystawiam tutaj dwa gotowe kompletne zestawy, które można zamówić przez mojego sprawdzonego dostawcę (legalny sklep w PL, faktura VAT itd).
Zestaw można zamówić prosto do domu, zestawy są tak dobrane żeby nie czekać na dostępność poszczególnych części, więc dziś płatność jutro u klienta.
Można też skorzystać z opcji na wcześniejszą kalibracje platformy pod simracing, wtedy całość wysyłana jest do mnie, doliczamy 2 dni na ustawienia i transport, ustawiam sprzęt i odsyłam do klienta, polecam bo jest to 20-50% wydajności w realnych gamingowych zastosowaniach vide wpis
To nie są zestawy dobrane byle najtaniej, to są pewniaki na sprawdzonych częściach dostępnych od ręki. Wszystkie składowe znam i testowałem wcześniej. Główna zaleta zestawów - mam dostępność kart Ampere w miarę jeszcze normalnych cenach. Pełna faktura, gwarancja i pewność zakupu.
Podstawowa charakterystyka zestawów:
- zawsze cicho, karty tylko z dobrymi chłodzeniami
- zawsze chłodno, CPU tylko z wydajnymi AIO
- żadnych zamulających HDD, systemowy dysk NVMe gwarantuje dostępy +3000MB/s
- renomowane zasilacze, gwarantujące wytrzymałość po OC i podpięciu akcesoriów
- składowe dobrane na bazie testów, optymalnie pod monitor i rozdzielczość na jakiej gramy
- po kalibracji nokautują wydajnościowo w każdej grze droższe zestawy na rynku
- w simach mają jeszcze większą przewagę płynności niskich klatek, dzięki OC CPU+mem
Zestaw RTX 3070 Ready*
- RTX 3070 karta delikatnie przewyższająca 2080Ti (zależnie od gry)
- Intel Core i5-10600KF (6/12 rdzeni/wątków) bez iGPU, celowana w aktualne simy
- AIO na CPU
- płyta ASUS TUF Gaming Z490-Plus
- pamięci DDR4 2x8GB Patriot Viper Steel DDR4 16GB KIT (2x8GB) 4000MHz CL19-19-19-39
- zasilacz 750W
- szybki dysk 1TB na M.2
- obudowa
Cena - 7999 brutto PLN
*
Zestaw RTX 3080 Ready
- RTX 3080 (zwykle STRIX E-Gaming, ale może być też coś innego wartego polecenia z mocną sekcją)
- Intel Core i7-10700K (8/16 rdzeni/wątków) wydajność zbliżona maksymalnie do topu 10900K
- AIO na CPU
- płyta ASUS ROG Strix Z490-E Gaming
- pamięci DDR4 2x8GB Patriot Viper Steel DDR4 16GB KIT (2x8GB) 4400MHz CL19-19-19-39
- zasilacz TT 1200W (lub 1000W zależy od dostępności)
- szybki dysk 1TB na M.2
- obudowa
Cena 11.999 brutto PLN
Zestaw RTX 3090 Ready
- RTX 3090 tylko dobre modele z 3x8PIN złączem
- Intel Core i9-10900K (10/20 rdzeni/wątków) top wydajnościowy
- AIO na CPU
- płyta ASUS ROG Strix Z490-E Gaming lub ROG Hero
- pamięci DDR4 2x8GB Patriot Viper Steel DDR4 16GB KIT (2x8GB) 4400MHz CL19-19-19-39
- zasilacz TT 1200W
- szybki dysk 1TB na M.2
- obudowa
Cena 16.999 brutto PLN
Do jakich monitorów i częstotliwości dopasować zestawy?
Po pierwsze i najważniejsze, moje testy wykonywane są w układzie "worst case scenario", a więc wydajność u gracza będzie praktycznie zawsze wyższa od oczekiwanej a nie odwrotnie (prawidłowo!) bo nikt nie jeździ zza auta, tylko z kokpitu, nie używa się presetów które mają ubijające wydajność ustawienia (jak za wysokie cienie czy lustra) i niekoniecznie każdy jeździ z 29 botami, tylko w online gdzie jest zawsze trochę lepiej. Także patrząc na FPSy trzeba mieć na uwadze, że to najcięższe i najtrudniejsze warunki jakie można w AC Competizione ustawić i zwykle będzie znacznie lepiej. Po drugie ACC jest najcięższą grą symulacyjną i w każdej innej klatkarz będzie wyższy, ile to zapraszam do testu RTX 3080 gdzie wszystko dokładnie opisane. Podobnie z innymi zwykłymi grami, zwykle mają więcej klatek niż simy.
Przykładowo wydajność podana dla tripla 7680x1440 będzie lekko 60-70% wyższa z widokiem z kokpitu, z mgłą lub pogodą deszczową i w trybie multiplayer. Dlaczego wybrałem tak trudne warunki testowe wyjaśniam tutaj https://simrace.pl/f...ge-3#entry81420
Ponieważ do następnego tygodnia nie można ujawniać wydajności RTX 3070 wykres pozostanie tymczasowo nie opisany, ale z przecieków przecież wiemy że będzie to wydajność co najmniej 2x droższego RTX 2080 Ti (porównując ceny na premierę). Pewną sugestią mogą być wybrane rozdzielczości, ale ja nic nie wiem
RTX 3080 pociągnie spokojnie wszystkie ekrany od 2K czyli 3,7 mln pikseli po 4K i 8,3 mln pikseli. Nie uwzględniłem tripla z 1440p, bo tam trzeba już mocniej uciąć ustawienia ale powiedzmy że jest na granicy z 11 mln pikseli. pod panel 144Hz. Przypuszczalnie do tej kategorii wpadną też gogle VR obecnej generacji, szczególnie z technikami ATW itp.
RTX 3090 idealny do gry na ekranach z szybkim odświeżaniem, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby używać go też do innych wyświetlaczy zachowując zapas FPS i nie wysilając karty do maksimum (wyższa kultura pracy). Wyniki dla Pimaxa 8K (pierwsze gogle z 200 stopniowym kątem widzenia) jedynie szacunkowe, nie testowałem ani 8K+ ani 8KX, ale że mam to w planach to tymczasowo FPS wyciągnięte z tej samej rozdzielczości. Pimax używa technik optymalizacji pod własną nazwą Brainwarp, także możliwe że tych FPS będzie dużo więcej w goglach a nie licząc jak ja po surowej rozdzielczości.
Jak wygląda proces zakupu
- Kontaktujesz się ze mną i potwierdzamy zamówienie
- Sklep wystawia pro formę, na podstawie której dokonujesz płatności
- Sprzęt idzie prosto do klienta lub do mnie na ustawienie
- Otrzymujesz fakturę, gwarancje, nowe produkty zgodne z zamówieniem i cieszysz się grami
- Żadnych instalacji, konfiguracji, błędów czy zwisów, podpinasz do monitora i jazda
Na czym polega kalibracja
- Updaty UEFI, chipsetu, niezbędnych sterowników i ew. systemu
- Test wszystkich funkcji sprzętowych, czy działają poprawnie i zgodnie ze specyfikacją
- Overclocking procesora i podsystemu, kalibracja pamięci
- Sprawdzenie i minimalizacja opóźnień dla całej maszyny
- Testy potwierdzające wydajność
- Dopasowanie profili chłodzenia do codziennego użytku (zimno i cicho ma być)
- Jaka jest to różnica dla płynności gry i czucia jazdy polecam dział Overclocking i Benchmarki
Zestawy są kompletne i po podpięciu do monitora gotowe do użytkowania.
Małe zmiany w konfigach możliwe, o ile jest dostępność części.
Proszę priv przez forum lub mój
Tu test wydajności Asus TUF 3080 mojego autorstwa
Test RTX 3080 w grach simracingowych
PS chcesz kupić samą kartę, rozumiem i chętnie dopiszę do kolejki chętnych, tak wygląda w tym momencie rynek i nic na to nie poradzę, kto potrzebuje ten kupuje i cieszy się z dostępności i osiągów już a nie za miesiąc a może w 2021 (bo takie perspektywy rysuje rynek).
PS2 jeżeli nie masz jeszcze szybkiego monitora w rozdzielczości 1440p, to dobra okazja zamówić razem z zestawem PC, tak żeby karta Ampere się nie nudziła, chętnie pomogę z wyborem.