Skocz do zawartości

SIMRACE.PL używa cookies. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.Proszę zapoznać się z Polityka prywatności żeby uzyskać więcej informacji. Jeśli wyrażasz zgodę i nie chcesz więcej tej informacji kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje używanie cookies
Witaj na SIMRACE.PL
Fajnie, że do nas trafiłeś. Żeby zobaczyć wszystkie treści musisz posiadać konto.
ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO
Zdjęcie

Zasilacze od Simucube 2 Pro wybijają bezpieczniki przy włączeniu

- - - - -

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
80 odpowiedzi w tym temacie

daemon

daemon

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 300 postów

Witam, jest to mój pierwszy post tutaj  (i myślę, że nie ostatni:) )

Mam problem tak jak w temacie: przy włączaniu listwy do której podpięte są zasilacze (oraz PC wraz z monitorem) wybija mi bezpiecznik 10A w mieszkaniu (od gniazdek).

Póki co włączam listwę z jednym wpiętym zasilaczem i po chwili podpinam drugi i jest OK. 

Znalazłem, że rozwiązaniem byłby ogranicznik prądu rozruchowego / poboru mocy wpinany do gniazdka np.:

https://www.amazon.d...74833013&sr=8-1

Jednak one są zwykle 16A a ja mam bezpiecznik 10A  (i nie mogę go wymienić na 16A), więc nie wiem czy byłby odpowiedni. 

Czy ktoś miał podobny problem? Jakie są możliwe rozwiązania?

Piotrek Blaszczak

Piotrek Blaszczak

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaKochlowitze
A ile ma ten zasilacz , z tej kierownicy że ci wybija bezpiecznik 10 A ? A inne zasilacze ile maja wat ? Mozesz podmienic tego "s" na taki z charakterystyką D.

Użytkownik Piotrek Blaszczak edytował ten post 12 październik 2020 15:35

daemon

daemon

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 300 postów

A ile ma ten zasilacz , z tej kierownicy że ci wybija bezpiecznik 10 A ? A inne zasilacze ile maja wat ? Mozesz podmienic tego "s" na taki z charakterystyką D.

Są to 2 zasilacze po max 280W. Jednak problemem jest tu moc rozruchowa, która jak widać może być znacznie większa. 

Niestety mam rozdzielnicę starego typu, z bezpiecznikami wkręcanymi, więc bym chyba musiał wymienić rozdzielnicę. Po za tym wygląda, że główny bezpiecznik w mieszkaniu ma tylko 16A, więc nie mogę obecnie wymienić tego wkręcanego na 16A. Bym musiał rozmawiac z dostawcą energii i elektrykiem żeby to wymienić na 20A lub więcej a i tak nie wiem czy to dobry pomysł skoro instalacja w mieszkaniu jest stara. 

Piotrek Blaszczak

Piotrek Blaszczak

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaKochlowitze
No to masz na styk , bo widze ze jeszcze komputer z tego leci i monitor.A listwa jest antyprzepieciowa ?? Główny w domu , a w piwnicy/korytarzu nie masz jeszcze skrzynki , i sprawdz ten głowny w domu czy aby napewno ma 16A.

Użytkownik Piotrek Blaszczak edytował ten post 12 październik 2020 16:02

daemon

daemon

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 300 postów

No to masz na styk , bo widze ze jeszcze komputer z tego leci i monitor.A listwa jest antyprzepieciowa ?? Główny w domu , a w piwnicy/korytarzu nie masz jeszcze skrzynki , i sprawdz ten głowny w domu czy aby napewno ma 16A.

Nie, właśnie komputer i nawet wszystko inne oprócz lodówki wyłączone. Nawet baza Simucube 2 wyłączona - tylko dwa zasilacze podłączone do listwy zasilającej i SC2. 

Główny bezpiecznik jest za plastykową obudowa - a na niej mam tylko oznaczenia: 16, 380 i ochrona IP20. Więc domyślam się, że pod spodem jest bezpiecznik 16A. 

Możliwe, że skrzynka jest gdzieś w piwnicy, ale raczej nie mam dostępu. 

Użytkownik daemon edytował ten post 12 październik 2020 16:16

Piotrek Blaszczak

Piotrek Blaszczak

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaKochlowitze
Ten 10 A tez jest automat. Ta listwa , to jest p.przepieciowa , czy zwykły przedłużacz ?

Użytkownik Piotrek Blaszczak edytował ten post 12 październik 2020 17:48

daemon

daemon

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 300 postów

Ten 10 A tez jest automat. Ta listwa , to jest p.przepieciowa , czy zwykły przedłużacz ?

Tak bezpieczniki w rozdzielnicy mam automatyczne. Listwa jest przepięciowa też z niby bezpiecznikiem automatycznym 10A , ale to chińszczyzna i nie zadziałał - dopiero ten w rozdzielnicy. Dziś przyszedł mi  Lestar LXARM 810 też z automatycznym bezpiecznikiem 10A. 

Ale generalnie to czy przepięciowa to nie ma znaczenia, bo nie chodzi tu o przepięcia.  

Piotrek Blaszczak

Piotrek Blaszczak

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaKochlowitze
Ale sama listwa może dawać takie objawy. Pierwsze wymien tego automata na zwykly topik , najlepiej z jak najdluższą zwłoką , i weź te listwe zastąp zwykłym zasilaczem.

daemon

daemon

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 300 postów

Ale sama listwa może dawać takie objawy. Pierwsze wymien tego automata na zwykly topik , najlepiej z jak najdluższą zwłoką (w jakieś dobrej hurtowni elektrycznej ci doradzą jaki najlepiej gM ale cieżko je dostać), i weź te listwe zastąp zwykłym zasilaczem.[/quote]

Wczoraj wymieniłem na tego Lestara - dziś zrobię test na niej. Już wcześniej ją zamówiłem, ale nie używałem, bo nie ten model przysłali. Moim zdaniem mało prawdopodobne aby 2 listwy były problemem. W sumie mogę dla sprawdzenia podłączyć zasilacze bezpośrednio do gniazd w ścianie. 

Mam jeszcze jedną: Acar z topikowymi bezpiecznikami, ale właśnie tej nie chciałem, bo duża szansa że próba skończy się koniecznością wymianą bezpieczników.

Zwykłego przedłużacza z gniazdami nie mam i nie wiem czy jest sens specjalnie do tego kupować(choć to koszt 15zł).

Użytkownik daemon edytował ten post 13 październik 2020 13:02

Piotrek Blaszczak

Piotrek Blaszczak

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaKochlowitze
To kup zwykły topik , tak jak pisałem wcześniej , najlepiej M a jak nie beda mieli to kup taki z jak największą zwłoką

daemon

daemon

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 300 postów

To kup zwykły topik , tak jak pisałem wcześniej , najlepiej M a jak nie beda mieli to kup taki z jak największą zwłoką

Ale gdzie miałbym włożyć ten bezpiecznik? W rozdzielnicy?
W każdym razie dziś włączyłem Lestara z podpiętymi oboma zasilaczami i żadnych bezpieczników nie wybiło . Spodziewałem się, ze ten na listwie wybije, wiec chciałem to zrobić później i przez kilka dni podłączać zasilacze po kolei, ale zmotywowałaś mnie do szybszego sprawdzenia.
Widocznie ta chińska listwa to jakieś badziewie i nawet nie wiem , czy po pierwszym wybiciu bezpiecznika dobrym pomysłem było próbować jej dalej używać do SC2.
Ale jak mówiłem przysłali mi nie ten model Lestara (816, zamiast 810 z bezpiecznikiem 10A) i wolałem go nie używać przed odesłaniem. Z kolei Acar ma bezpieczniki topikowe i spodziewałem się , ze próba włączenia obu zasilaczy na raz skończy się ich wymianą.

Tak wiec chyba problem rozwiązany. Jak kilka razy z rzędu problem się nie pojawi, to znaczy, ze innej listwy, ani bezpiecznika topikowego w rozdzielnicy, ani tym bardziej żadnego ogranicznika pradu rozruchowego/ poboru mocy nie będę potrzebował.

Jedynie zastanawiam się czy nie kupić kontroler napięcia zmiennego (AVR) do ochrony przed potencjalnym zbyt wysokim napięciem, które mogło by się pojawić w gniazdku np. w wyniku awarii zasilania, ale to już zupełnie inna bajka.

Użytkownik daemon edytował ten post 13 październik 2020 23:36

Piotrek Blaszczak

Piotrek Blaszczak

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaKochlowitze
Tak w rozdzielce wymienić ten 10A automat na zwykły , ale skoro to listwa dawała takie efekty to spoko. Co do tego zabezpiezcenia ,to jeśli masz w promieniu ok 1km jakiś trafo z którego leci zasilanie , to bym sie niczym nie przejmował i olał te zabezpieczenie.

daemon

daemon

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 300 postów

Tak w rozdzielce wymienić ten 10A automat na zwykły , ale skoro to listwa dawała takie efekty to spoko. Co do tego zabezpiezcenia ,to jeśli masz w promieniu ok 1km jakiś trafo z którego leci zasilanie , to bym sie niczym nie przejmował i olał te zabezpieczenie.

No nie wiem co z tą listwą było nie tak, że powodowała zwarcie. Już raczej nie będę jej używał do wartościowych sprzętów. 

Co do zabezpieczeń to mieszkam w miarę dużym mieście, więc podejrzewam, że trafo jest w miarę blisko. Na pewno jest trafo w promieniu 1km, ale nie wiem czy akurat z tego idzie zasilanie do mnie. 

Czytałem, że przepięcia 300-500V rzadko, ale jednak się zdarzają np.  następcze w trakcie burzy:

"Napięcie następcze, z elektrowni 300V-400V  rozchodzące się lokalnie po całej sieci. Czas trwania zawyżonego napięcia to kilka sekund. Bardzo często obserwuje sie podczas burzy chwilowe wyłączenia napięcia.  Wynika z tego, że piorun coś zakłócił w energetyce".

To ze strony: http://przepiecia.pl/p16.htm, na która oferuje produkty chroniące przed tym. Jednak z tego co się orientowałem to wersja BOX kosztuje  400zł, i nie reguluje napięcia a jedynie b. szybko odcina zasilanie gdy jest powyżej 260V.

To jak już to chyba lepszym rozwiązaniem byłoby : 

https://www.polskiep...products_id/116

za 160zł.  

Piotrek Blaszczak

Piotrek Blaszczak

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaKochlowitze
Ja mimo iż mam trafo za sciana , zawsze wyłączam wszystko z gniazdek , bo już raz miałem przygode i mimo wylaczonych urzadzen a pozostawionych w gniazdku sprzed poszedł na złom. A tak na dobra sprawe to te wszystkie listwy itp. to nie bardzo pomoga. Ostanio u mnie siekło w blok i u sasiada polecial TV ktory mial wypiety z gniazdka. Poszlo po niskiej stronie po przekaźniku z kablówki. Najlepszym rozwiazaniem jest instalcja ogranicznika przepięć , no ale w twoim wypadku musiał byś przynajmniej rozdzielke zmodernizować.

Użytkownik Piotrek Blaszczak edytował ten post 14 październik 2020 12:41

daemon

daemon

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 300 postów

Ja mimo iż mam trafo za sciana , zawsze wyłączam wszystko z gniazdek , bo już raz miałem przygode i mimo wylaczonych urzadzen a pozostawionych w gniazdku sprzed poszedł na złom. A tak na dobra sprawe to te wszystkie listwy itp. to nie bardzo pomoga. Ostanio u mnie siekło w blok i u sasiada polecial TV ktory mial wypiety z gniazdka. Poszlo po niskiej stronie po przekaźniku z kablówki. Najlepszym rozwiazaniem jest instalcja ogranicznika przepięć , no ale w twoim wypadku musiał byś przynajmniej rozdzielke zmodernizować.

Myślę że do niskich przepięć takich jak opisane na stronie przepiecia.pl wystarczy wyłączenie listwy - nie trzeba odłączać z gniazdka. Ale pewnie jak piorun uderzy np. w antenę w bloku (a może nawet w piorunochron?) to może pojawić się dużo wyższy prąd udarowy i napięcie i ponoć wtedy wyłączenie listwy przełącznikiem nie pomoże.

Jednak ponoć w bloku w mieście zasilanym z trafo kablem pod ziemią szanse na przepięcie piorunowe jest bardzo znikome. 

Poza tym w moim bloku (lata 80) i tak nie ma żadnych odgromników ani ochronników przepięciowych  to nawet jakbym zamontował jakieś tam ochronniki, to i tak nie ma wymaganych wcześniejszych zabezpieczeń aby całość zadziałała. 

Co do TV sąsiada to nie chce mi się wierzyć, że miał odłączony z gniazdka. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych