To kup zwykły topik , tak jak pisałem wcześniej , najlepiej M a jak nie beda mieli to kup taki z jak największą zwłoką
Ale gdzie miałbym włożyć ten bezpiecznik? W rozdzielnicy?
W każdym razie dziś włączyłem Lestara z podpiętymi oboma zasilaczami i żadnych bezpieczników nie wybiło . Spodziewałem się, ze ten na listwie wybije, wiec chciałem to zrobić później i przez kilka dni podłączać zasilacze po kolei, ale zmotywowałaś mnie do szybszego sprawdzenia.
Widocznie ta chińska listwa to jakieś badziewie i nawet nie wiem , czy po pierwszym wybiciu bezpiecznika dobrym pomysłem było próbować jej dalej używać do SC2.
Ale jak mówiłem przysłali mi nie ten model Lestara (816, zamiast 810 z bezpiecznikiem 10A) i wolałem go nie używać przed odesłaniem. Z kolei Acar ma bezpieczniki topikowe i spodziewałem się , ze próba włączenia obu zasilaczy na raz skończy się ich wymianą.
Tak wiec chyba problem rozwiązany. Jak kilka razy z rzędu problem się nie pojawi, to znaczy, ze innej listwy, ani bezpiecznika topikowego w rozdzielnicy, ani tym bardziej żadnego ogranicznika pradu rozruchowego/ poboru mocy nie będę potrzebował.
Jedynie zastanawiam się czy nie kupić kontroler napięcia zmiennego (AVR) do ochrony przed potencjalnym zbyt wysokim napięciem, które mogło by się pojawić w gniazdku np. w wyniku awarii zasilania, ale to już zupełnie inna bajka.
Użytkownik daemon edytował ten post 13 październik 2020 23:36