Skocz do zawartości

SIMRACE.PL używa cookies. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.Proszę zapoznać się z Polityka prywatności żeby uzyskać więcej informacji. Jeśli wyrażasz zgodę i nie chcesz więcej tej informacji kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje używanie cookies
Witaj na SIMRACE.PL
Fajnie, że do nas trafiłeś. Żeby zobaczyć wszystkie treści musisz posiadać konto.
ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO
Zdjęcie

Warto kupić Rfactor 1?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

maciek_konopny

maciek_konopny

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 45 postów
Warto jeszcze zainteresować się pierwszym rfactorem? Pojawiają się nowe trasy i samochody na tą grę? Przeczytałem też że mod rally world działa na tej wersji i jest podobno warty zainteresowania. Myślę nad zakupem wersji steam. Będzie działać na niej rally world?

Firssen

Firssen

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 448 postów
  • STEAM ID:Firssen
  • Origin ID:Firssen
  • Xbox Live:Firssen
  • Social Club:Firssen
  • LokalizacjaBiałystok

Wersji na steam nie warto kupować ale znaleźć płytkę na allegro za 5-10zł (kiedyś w biedrze był za 10zł) to jak najbardziej warto.

PC

Rig

maciek_konopny

maciek_konopny

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 45 postów
Wersja steam jest trochę drogą niestety. Wiesz może czy działa w niej warsztat tak jak w rfactor2?

kaz

kaz

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 255 postów
  • LokalizacjaChorzów
BTW faktycznie fajny ten Rally World? Warto dla niego kupić rF2?

Koper

Koper

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 154 postów
Nie ma Rally World na rFactor 2 (szkoda) ja właśnie rFactora1 trzymam dla Rally World i RH mod. Pytanie czy fajny jest Rally World, o tak jest genialny, uwielbiam. To mój ulubiony sim rajdowy.Minus taki, że nie rozwijany i niszowy. Plus, że sporo rzeczy powstało, wiele świetnych odcinków specjalnych z reala i jednak fizyka jazdy rFactora w moim odczuciu nie ma sobie równych. Zerknij na Linki do moich filmów, poniżej mod Red Heroes (na bazie Rally World z tym , że stawka WRC z 2014 roku odwzorowana w tym także Robert Kubica)

I Rally World klasyczny poniżej symulacja Abarth Grande Punto S2000

Rally World trasa szutrowa i S2000

Firssen

Firssen

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 448 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Bólem RW w rFie jest to, że tam jest fizyka przypisana do całej klasy, a nie konkretnych samochodów ;/

PC

Rig

Koper

Koper

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 154 postów
To znaczy rFactor ogólnie ma jedną fizykę różnie sparametryzowana w odniesieniu do klasy aut ale również do poszczególnych modeli. Owszem różnice są subtelne pomiędzy autami S2000 czy autami tej samej klasy ale już np. S2000 do R5 jest różnica dość mocno zauważalna. Nie jeździłem wszystkimi autami ale np. Citroen WRC jest kompletnie innym samochodem niż Ford Fiesta WRC, kompletnie innym i kompletnie mi nie pasującym choć podobajacym z wyglądu 😀.

Abarth Grande Punto jest rewelacyjnie zrobiony, bardzo mechaniczne, samochód gdzie trzeba się mocno napracować żeby pojechać bokiem, odpowiednio go ustawić. Ponoć tak było na prawdę auto mega mechaniczne i analogowe. Np. Peugeot S2000 jest dużo łatwiejszym autem w jeżdżeniu niż ten Abarth i nie trzeba dużo dłubać w ustawieniach aby auto swobodnie ustawiało się na nawrotach. Także ja jednak widzę różnicę choć może są samochody , które różnią się tylko skórkami, jak wspomniałem nie jeździłem wszystkimi tam tego jest od groma.

Użytkownik Koper edytował ten post 04 listopad 2021 18:40

maciek_konopny

maciek_konopny

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 45 postów

Da się gdzieś pobrać rfactora1 z tym modem Red Heroes? Mam chęć sprawdzić tego sima.

Koper

Koper

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 154 postów
Z rally factor albo rfactor central. Jakby co to ja mam wszystko ładnie popakowane i tonę realistycznych oesow. Instalacja dziecinnie prosta wystarczy pliki pokopiowac do odpowiednich folderów.

Firssen

Firssen

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 448 postów
  • LokalizacjaBiałystok

Citroen WRC jest kompletnie innym samochodem niż Ford Fiesta WRC

Może placebo albo inne bazowe setupy? Ogólnie jak przeglądasz pliki RW to ewidentnie w obrębie jednej klasy, samochody mają przypisane te same pliki odpowiedzialne za fizykę. Ktoś próbował kiedyś dorobić GT86 CS-R3 i miała z tego powodu napęd na przód bo tylko taki jest przewidziany dla samochodów w specyfikacji R3.

rfactora1 z tym modem

http://tt.servegame.com:200/RFACTOR1/

rfactor central

Jesteś w stanie się tam zalogować? O.o 

PC

Rig

Koper

Koper

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 154 postów

Koper

Koper

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 154 postów
Tutaj też jeszcze pokaże może na przykładzie S2000 to co mówiłem że Abarth jest taki analogowy a peugeotem jeździ się inaczej to też tutaj widać jak np. wagowo to wygląda, że są różnice. Ogólnie te parametry wyświetlane są z pliku rFactora nie , że można sobie tam wpisać i tego faktycznie nie ma w fizyce samochodu bo to jest z plików zaciągane. Zresztą nawet często jest tak że parametry są tylko przybliżone do wartości w samochodach rzeczywistych ale to świadczy tylko o tym, że istnieje próba zasymulowania i istnieje możliwość zmian parametrów w wielu kwestiach charakterystyki samochodu i różnice 30 kg na wadze czy 0,500 RPM na obrotach są faktycznie odczuwalne podczas jazdy. Do tego dochodzi rozkład masy czego nie widać akurat na informacjach w menu ale to też jest kwestia która odróżnia np. samochody 4x4 od FWD czy RWD. I to jest piękne w rFactorze, że można tworzyć mapy różnych samochodów ja mam nawet Paryż Dakar na rFactorze. Więc rozniez można stworzyć R3 z napędem na tył bez problemu.
Pliki ewentualnie później poanalizujemy bo właśnie otrzymałem info że mogę pobrać mod WRC 2019/2020 od chłopaków z Hiszpanii ma super noty, tego mi brakowało najnowszych wurcow pod rFactora 👍 💪 i chce je dzisiaj potestowac.

Załączone pliki

Użytkownik Koper edytował ten post 05 listopad 2021 11:45

maciek_konopny

maciek_konopny

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 45 postów
Które pliki pobrać i zainstalować z tej strony wyżej (http://tt.servegame.com:200/RFACTOR1/) żeby móc pograć w rfactora1 z modem RW i RH?

Koper

Koper

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 154 postów
Potestowalem trochę mod SRS WRC 19/20 pod rFactor. Konkretna paczka wszystkich samochodów WRC WRC2 i WRC3 w tego okresu.
Filmiki z testowania:

Użytkownik Koper edytował ten post 06 listopad 2021 20:51

Koper

Koper

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 154 postów

Które pliki pobrać i zainstalować z tej strony wyżej (http://tt.servegame.com:200/RFACTOR1/) żeby móc pograć w rfactora1 z modem RW i RH?

rFactor 1255 to chyba najnowsze. Ja mam pudełkowa wersję.
Jeśli chodzi o RW RH i trasy oraz teraz najnowsze SRS 19/20 to ja wszystko mam spakowane, gdzie trzeba tylko rozpakować i poprzeciagac foldery z paczki do folderów o tej samej nazwie w rFactorze. To możemy jakoś się zgadać i Ci wszystko mogę poprzesylac.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych