W tym temacie możemy pochwalić się swoim rigiem - czyli sprzętem, który co najmniej kilka razy w tygodniu niemiłosiernie katujemy Zacznę.... od siebie!
Kiera
W maju tego roku zmieniłem moją wysłużoną kierę Thrustmaster T150 na dużo bardziej zaawansowaną Thrustmaster TS-XW Racer z obręczą Ferrari Alcantara edition. Dzięki temu zyskałem przede wszystkim mocniejszy i bardziej szczegółowy force feedback i większą precyzję. Co ciekawe nie wpłynęło to zupełnie na czasy (na T150 spokojnie można kręcić rekordy) a bardziej na pewność prowadzenia i powtarzalność. W planach jest dokupienie typowo rajdowej obręczy Sparco R383.
Pedały
Dołączone w zestawie z kierownicą pedały T3PA nie zostały nawet wyciągnięte z pudełka. Leżą w kartonie. Zamiast nich udało mi się pozyskać w bardzo promocyjnej cenie - 400 zł - Fanatec Clubsport Pedals v2. Cena nie wzięła się z przypadku. Pedały przeleżały nieużywane sporo czasu w wilgotnej piwnicy i bardzo pordzewiały. Okazało się też, że nie mają hall sensora w pedale sprzęgła, a ten przy pedale gazu strasznie wariował. Rozebrałem je więc do najmniejszej części, wyczyściłem, nasmarowałem i złożyłem. Zbiorniczek hydrauliczny przy pedale hamulca napełniłem olejem silikonowym (lepkość 1200). Okazało się, że hall sensor przy gazie musi być przykręcony - ale nie mocno! Ma się stabilnie trzymać, ale nie być dokręcony na siłę! Wtedy działa bez zarzutu. Pedały to moim zdaniem najważniejsza część riga. Może w rajdach load cell nie daje tyle korzyści, ale w wyścigach - szczególnie w autach bez ABS - jest niezastąpiony. Dzięki zmianie zyskałem w RBR dużo większą powtarzalność i pewność na hamowaniach.
Shifter
Używam shiftera TH8A od Thrustmaster. Służy mi jako hamulec ręczny, bo z uwagi na to że większość czasu jeżdżę autami WRC, biegi zmieniam za pomocą łopatek.
Całość mam zamontowaną na stojaku Wheel Stand Pro, choć nie jest to idealne rozwiązanie, bo czasami zdarza mi się skręcając lekko podnieść cały zestaw. Gdy zacząłem używać hamulca z load cellem musiałem też zblokować kółka w moim zwykłym fotelu biurowym, bo na mocnych hamowaniach zdarzało mi się odjechać.
Monitor
Całkiem niedawno zakupiłem monitor AOC C32G1. 32 cale, 144 Hz, 1ms. Wcześniej używałem 24 calowego monitora.
PC
To już wiekowa jednostka. CPU Intel i7 4790k, 8GB RAM, GTX 970. Ale do RBR wystarczający
Do gry mam w domu oddzielne pomieszczenie na piętrze... w garderobie Minus jest taki, że to poddasze i latem panują tam afrykańskie temperatury. Plus - nikt mi nie przeszkadza
Na oknach rolety zaciemniające w 100% dzięki czemu nawet za dnia, mogę mieć tam totalną ciemność.
To chyba tyle. Jak macie jakieś pytania śmiało piszcie. I chwalcie się swoimi stanowiskami
Użytkownik Klimas Adrian edytował ten post 05 styczeń 2021 12:55