Skocz do zawartości

SIMRACE.PL używa cookies. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.Proszę zapoznać się z Polityka prywatności żeby uzyskać więcej informacji. Jeśli wyrażasz zgodę i nie chcesz więcej tej informacji kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje używanie cookies
Witaj na SIMRACE.PL
Fajnie, że do nas trafiłeś. Żeby zobaczyć wszystkie treści musisz posiadać konto.
ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO
Zdjęcie

T300RS działa, ale nie kalibruje się, zasilacz "buczy"

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

mixer_mr

mixer_mr

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 342 postów
  • Discord:mixer_mr#5861
  • STEAM ID:MixerPL
  • LokalizacjaKoszalin

Cześć,

kierownicę prawdopodobnie będę odsyłał, ale tak dla pewności zapytam tutaj. Problem jest taki, że kierownica przestała się kalibrować - po włączeniu PC nie ma tego obrotu od skrajnej do skrajnej pozycji. Dodatkowo zasilacz wydaje dźwięk o niskiej częstotliwości ("buczy"), na tyle głośny, że w nocy w pokoju jest to wyraźnie słyszalne.

Kierownica działa, poprawnie trzyma punkt zerowy, FFB jest, ale zastanawia mnie ten brak auto-kalibracji. Wymieniałem płytę główną w PC, ale po wymianie kierownica się kalibrowała, teraz przestała. Może był jakiś update, o którym nie wiem, ale nie sądzę, bo nic nie instalowałem.

Bardziej irytuje mnie ten niski dźwięk, którego nie było.

Normalnie bym to zignorował, ale obawiam się, że to jakieś objawy padającego zasilacza, albo coś w elektronice i baza umrze dzień po gwarancji.

Wieczorem sprawdzę jeszcze pod innym USB (aktualnie jest na USB 3.0 przez HUB) i upewnię się co do wersji firmware i sterowników.

Może ktoś miał coś podobnego.

EDIT: Po odłączeniu i podłączeniu USB kierownica się kalibruje normalnie. Firmware i sterowniki najnowsze. Już sam nie wiem, może wymyślam ;)

Użytkownik mixer_mr edytował ten post 30 marzec 2021 07:04

PC

Rig

1zboro1

1zboro1

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 215 postów

Czy ty chcesz powiedzieć, że wcale nie odłączasz kiery od PC? Nawet jak wyłączasz komputer?

PAMD Ryzen 5 5600X; Asus TUF Gaming B550M-Plus WiFi; ADATA Spectrix D41 2x8GB 3600MHz; Asus RTX 3070Ti TUF Gaming OC; Seasonic Focus Plus Gold 650W; SPC Fortis 5, be quiet! Pure Base 600

Rig Thrustmaster T300RS GT Edition + T-LCM + SHH NEWT Shifter; Genesis Zircon X; Sharkoon Skiller Mech SGK3 Brown; HyperX Cloud II; Gigabyte G27Q; Acer K242HL

DOMANUS Mariusz

DOMANUS Mariusz

Bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 95 postów

Ja też mam kierę podłączoną na stałe.

mixer_mr

mixer_mr

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 342 postów
  • LokalizacjaKoszalin

Czy ty chcesz powiedzieć, że wcale nie odłączasz kiery od PC? Nawet jak wyłączasz komputer?

Nie odłączam. Czy to jest jakaś zbrodnia wobec kierownicy? Pytam serio, bo chyba coś mi umknęło. W instrukcji jest napisane tylko, żeby odłączać z prądu przy dłuższym okresie nie używania, jednocześnie brak definicji dłuższego okresu.

Jak trzeba wyłączać to muszę jakiś kill-switch podpiąć, bo nie mam zamiaru codziennie wchodzić pod stanowisko, żeby odłączyć kabel.

PC

Rig

Piotrek Blaszczak

Piotrek Blaszczak

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaKochlowitze

Nie odłączam. Czy to jest jakaś zbrodnia wobec kierownicy? Pytam serio, bo chyba coś mi umknęło. W instrukcji jest napisane tylko, żeby odłączać z prądu przy dłuższym okresie nie używania, jednocześnie brak definicji dłuższego okresu.

Jak trzeba wyłączać to muszę jakiś kill-switch podpiąć, bo nie mam zamiaru codziennie wchodzić pod stanowisko, żeby odłączyć kabel.
Ja mialem na płycie Asrock tak samo , że po wyłączeniu komputera zasilacz buczał , nie jakoś głośno , ale buczał , więc odpinałem kierownice. Tak samo bylo z kalibracja nic sie nie kalibrowało.Potem znalazłem ze w BIOS jest jakaś opcja , która zostawia gniazda USB tak jak by w standby , po wyłączeniu tej opcji , kierownica sie normalnie wyłączała i nic nie buczało.
Teraz mam MSI i tam od poczatku nie bylo problemu z wylaczaniem portu USB

https://forum.pclab....eniu-komputera/

Użytkownik Piotrek Blaszczak edytował ten post 30 marzec 2021 19:03

mixer_mr

mixer_mr

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 342 postów
  • LokalizacjaKoszalin

@Piotrek Blaszczak, dzięki, myślałem też o jakimś trybie stand-by w UEFI, ale teraz wiem czego konkretnie szukać.

PC

Rig

1zboro1

1zboro1

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 215 postów

Tak jak wcześniej inni wpomnieli kierownica pewnie nadal dostaje prąd. Co do odłączania to ja osobiście polecam to robić dla świętego spokoju. Jest taka teoria, że przy włączaniu występują skoki napięć na USB czasem niebiezpieczne dla sprzętu, więc powinno się odłączać urządzenia. O ile względem pamięci flash jestem w stanie się z nią zgodzić, to względem urządzeń wskazujacych i innych peryferiów trzeba mieć totalny niefart, aby tak zabić urządzenie.

Użytkownik 1zboro1 edytował ten post 30 marzec 2021 20:03

PAMD Ryzen 5 5600X; Asus TUF Gaming B550M-Plus WiFi; ADATA Spectrix D41 2x8GB 3600MHz; Asus RTX 3070Ti TUF Gaming OC; Seasonic Focus Plus Gold 650W; SPC Fortis 5, be quiet! Pure Base 600

Rig Thrustmaster T300RS GT Edition + T-LCM + SHH NEWT Shifter; Genesis Zircon X; Sharkoon Skiller Mech SGK3 Brown; HyperX Cloud II; Gigabyte G27Q; Acer K242HL

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych