Witam wszystkich.
W związku ze zbliżającą się premierą GT7 na PS5 chciałem sobie sprawić zestaw (kierownica + fotel ze stelażem) do rekreacyjnego grania.
Budżet oszacowałem na kwotę około 2 tyś za kierownicę z pedałami, oraz około 1,5 tyś za fotel ze stelażem. Łącznie około 3,5 tyś.
W zasadzie byłem już zdecydowany na kierownicę Thrustmaster T300 RS GT Edition z pedałami T3PA oraz fotel ze stelażem Playseat Evolution Alcantara. I wtedy trafiłem przypadkiem na to forum i po przeczytaniu FAQ i wielu tematów wiem mniej, niż wiedziałem wcześniej, stąd moja wielka prośba o pomoc
1) Kierownica/pedały
Jaką kierownicę wybrać, T300 RS GT Edition, czy T300 Alcantara Ferrari Edition? Z tego co widzę po zdjęciach w tych dwóch kierownicach są dołożone różne pedały, mimo, że w opisie obu produktów jest wspomniane, że w zestawie są pedały T3PA. Te z zestawu RS GT wyglądają na metalowe i bardziej solidne, a w przypadku Ferrari wydają się plastikowe i bardziej tandetne. Czy w ogóle pedały z któregoś z tych zestawów nadają się do gry, czy w obu przypadkach i tak będę musiał domówić osobno model T-LCM z load cell (dodatkowy koszt około 900zł)?
2) Fotel/stelaż
Wyczytałem, że fotele Playseat są słabe jakościowo, mało stabilne i wyginają się np przy używaniu pedałów T-LCM. Nie chciałbym zacząć przygody od takich problemów, jeśli jest to prawda. Czy możecie polecić jakieś rozwiązanie, które będzie proste i możliwe do zakupu jako gotowy zestaw? Szczerze to nie mam wiedzy, chęci ani czasu na składanie indywidualnych zestawów z profili itp. Chciałbym nabyć gotowy produkt o dobrym stosunku ceny do jakości. Czy jest coś takiego na rynku wartego polecenia?
Z góry dziękuję za każdą pomoc. Mam nadzieję, że dzięki Wam problem z wyborem sprzętu się trochę rozjaśni. Póki co po lekturze kilku tematów mam taki chaos w głowie, że momentami zaczynam myśleć o całkowitym porzuceniu tego pomysłu z uwagi na duży stopień skomplikowania lub koszty całkowicie łamiące założony budżet.