Czy ktoś z forumowiczów miał problem ze 100% użyciem GPU w grach? Sterowniki nowe, Windows 10 prof. O ile dobrze pamiętam to dzieje się tak od dłuższego czasu. Nawet jak mam tylko uruchomione AC i jestem tylko w konfiguracji to menadżer urządzeń pokazuje 100% użycia procesora graficznego a wentylatory co rusz wkręcają się na max obroty. Winnych grach podobnie.
Z góry dzięki za pomoc.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO

100% GPU usage w Assetto
Napisano 05 grudzień 2021 21:28

Napisano 06 grudzień 2021 12:02

Karta graficzna działająca na 100% to pożądany efekt Chcesz przecież za każdym razem osiągnąc maksymalny poziom FPS. Jeżeli karta ma być cichsza/mniej obciążona, to trzeba zafiksować klatki np. na 60 FPS. Wtedy jeżeli normalnie GPU z użyciem 100% generuje 100 klatek, to powiedzmy że przy fix na 60 FPS będzie działać na 60% (upraszczając).
Napisano 06 grudzień 2021 12:11

Napisano 06 grudzień 2021 14:58

Seryjne oprogramowanie chłodzenia GPU najczęściej jest nastawione na ciszę, czasem nawet piecze kartę trzymając uparcie tryb pasywny. Może profil jest tak ustawiony, że rusza z pełną mocą jak jest już gorąco?
Zacznij od zainstalowania softu jak MSI Afterburner, na dole Settings / zakładka Fan, aktywuj kontrole użytkownika i ustaw krzywą wentyli tak żeby w idlu utrzymywały rozsądną temperaturę a w czasie gry, stopniowały obroty, czyli np. do 50-60'C 80% a pełne obroty dopiero jak cieplej. Nie znam warunków pracy, jak obudowa i chłodzenie, więc to takie ogólne uwagi. A i jak krzywą klikniesz 2 razy to może być schodkowa.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.

Guest uzupełnij swój profil i podziel się ustawieniami z innymi!
Jak wołać użytkownika i cytować fragmenty
Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum

Napisano 06 grudzień 2021 22:47

Zastanawiam się jednak na temperaturą karty. Przy fan speed na około 90% temperaturą karty około 76-78 stopni C. Czy to są normalne temperatury pracy dla RTX 2080 (Gigabyte Windforce) ?
Napisano 07 grudzień 2021 00:25

Karty mają szereg zabezpieczeń, przy wysokich temp zrzucają takty i napięcia tzw. throttling, znoszą też więcej niż przeciętny procesor nim dojdzie do awaryjnego zamknięcia systemu. Dla RTX 2080 w/g oficjalnej specki jest to 88'C ale zwykle będzie bliżej 100'C. Inna sprawa, że w zależności od modelu, różnie rozmieszczone są czujniki. Większość sprzętów optymistycznie raportuje temp. okolicy rdzenia, podczas gdy gorzej wentylowane a równie obciążone bywają pamięci a te mają 10-15'C więcej.
Prawie 80'C nie ma dramatu, ale jednak jest to wysoko i osobiście zrobiłbym coś z wentylacją, żeby pomóc karcie pracować bliżej 70'C: większy przeciąg w obudowie, czyszczenie filtrów, zdjęcie niepotrzebnych pokryw, ew. do gry ściąganie panelu bocznego a nawet dodatkowy nadmuch na kartę jak trzeba.
Po paru miesiącach jazdy na wysokiej temp. poddadzą się termopady, które ulegając wysuszeniu, skurczą się i dodatkowo osłabią oddawanie ciepła, to samo z pastą na bloku.
Na dole pełna specyfikacja.

Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum

Napisano 04 sierpień 2022 12:28

Ostatecznie zdecydowałem się na wymianę pasty i thermopadów. Udało mi się dzięki temu zejść do temperatury 75 st.C w stresie.
Obroty wentylatora dobijają do 100% ale mimo wszystko jest o wiele ciszej.
Info dla tych co zdecydują się na taki zabieg i robią to pierwszy raz. Zaopatrzcie się od razu w 2 opakowania thermopadow ( 4 listki). U mnie 4 listki wystarczyły na styk. Dobrze jest mieć w zapasie jakiś innej grubości bo u mnie te fabryczne nie były tej samej grubości.
Napisano 04 sierpień 2022 19:42

Oryginalne wiatraczki są zwykle niskiej jakości i są głośne, z czasem potrafią dosłownie terkotać. Dałem u siebie 2 x gruba Noktua (trzeba dobrze dobrać obroty vs hałas), temperatury poszły w dół, żywotność takich wiatraków jest ogromna i jest ciszej. Mod coś jak tu:
Użytkownik KOWAL Mirek edytował ten post 04 sierpień 2022 19:45
Latency is often more important than speed
Rig - SimuCube 1 (OSW) Direct Drive wheelbase with Kollmorgen AKM53G motor with Hengstler AD58 encoder, powered by Mean Well PSU 480/720W and fully shielded servo cables, HE Ultimate pedals with OMP pad kit, SIM-LAB P1-X rig, PRO-SIM/Quaife H pattern shifter with Honda Type R knob, PRO-SIM/Quaife sequential shifter, HE handbrake with LC, RRS carbon steering wheel 35cm, MOMO Prototipo S steering wheel 35cm, Sparco 33cm, Simracing Coach panel of buttons and paddle shifters, Samsung CRG9 49" 32:9 monitor
PC - still under construction
Napisano 05 sierpień 2022 22:35

Karta nie słuchała się programu i co chwilę wkręcała się na więcej niż 100%
W MSI AB jest aplet z monitoringiem wskazań, w tym temperatury karty. Jeżeli chłodzenie nie daje rady, to możliwe że mimo ustawienia manualnej krzywej chłodzenia wentyle reagowały na wzrost temperatury. Więc to nie objaw "nie słuchania" się ustawień a być może działające zabezpieczenia.
Przy okazji wymieniając termopady warto mieć komplet różnych grubości, do nowych kart serii Turing/Ampere czasem trzeba użyć i 3 lub 4 zestawów, żeby dobrać właściwe. I co gorsza sam producent nie zawsze poprawnie podaje te grubości (tak miałem przy wodowaniu 3090).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych