Witam. Przymierzam się do wymiany karty na 3080TI. Które modele i producentów polecacie? Gram na trzech monitorach w full HD każdy ale chciałbym przesiąść się na WQHD 144 Hz.
Wysłane z mojego SM-G780G przy użyciu Tapatalka
ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO

Jaki RTX 3080 Ti do simracingu
Napisano 17 czerwiec 2022 11:18

Cześć, każdy z wysokim power limitem, czyli powyżej średniej półki danego producenta. Dobrym wskazaniem będą 3 złącza 12V, ale nie jest to decydujące, trzeba szukać dokładnej specyfikacji. Karty tej klasy wymagają solidnego zasilania powyżej 400W a najlepiej i 420-450W. Najmocniejsze wciąż chłodzone powietrzem, czyli nie mówie i Kingpinach i innych wynalazkach, mają sekcje na 480-500W: Strix, Suprim X itd.
Takie 3080Ti jest bardzo zbliżone osiągami do mocnego 3090 i kręcą się stale powyżej 2000MHz, zależnie od ustawień chłodzenia 2100-2200MHz.
Natomiast "tanie" 3080Ti z anemicznym PL, nie mają szans trzymać taktów i z braku papu latają na 1800MHz a czasem i mniej po rozgrzaniu, co jest dosłownie przykrym doświadczeniem. Niedożywione 3080Ti efektywnie dają fps niedużo wyższy od dobrych zwykłych 3080.
Podsumowując, wszystkim chętnym powtarzam 3080Ti do gier tylko w tłustej wersji (to samo tyczy się 3090), inaczej kompletnie nie ma sensu i lepiej wziąć mocną 3080 - taniej a podobna wydajność.
Powyższe dotyczy właściwie wszystkich kart serii Ampere, ale pisze o 3080/90 i Ti bo z nimi miałem głównie do czynienia.
Przykład 1 z własnego doświadczenia procesory to 12700K, zestawy już po OC i wszelkich ustawieniach.
RTX 3080 10GB ze średniej półki vs 3080Ti ze średniej półki
W obu testach Graphics nieznaczna przewaga dla 3080Ti, średnio 5,9% czyli dużo poniżej oczekiwań. Kwestia też, że ten test trwa niecałą minutę i o ile 3080 utrzyma taktowanie ok. 1970-2050MHz w grach przez godzinę o tyle niedożywiony 3080Ti nie ma na to szans i po 2-3min taktowania lecą poniżej 1900Mhz i niżej.
Przykład 2 na Intelu i AMD
RTX 3080 12GB z wyższej półki vs 3080Ti ze średniej
W obu pomiarach Graphics wygrywa 3080, żeby oddać uczciwości karta jest zwodowana i ma łatwiej utrzymać taktowania i temperatury, ale nawet na powietrzu niech będzie że straci te 5% przewagi i zrówna się z 3080Ti , co jest lekko zawstydzające przy tej różnicy cenowej.
Karty 3080Ti bez mocnego power limitu nadają się tylko do zadań pracowych a nie do gier, ale z racji 24GB VRAMu w RTX 3090 i tak lepiej celować wtedy w 3090.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.

Elvis uzupełnij swój profil i podziel się ustawieniami z innymi!
Jak wołać użytkownika i cytować fragmenty
Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum

Napisano 17 czerwiec 2022 15:16

Bo kupiłem Tufa 3080 oc i zastanawiam się czy pchać się fullcover czy dużo nie zyskam przy powiedzmy 45 stopniach ?
Na powietrzu mam max 62 stopnie i takty utrzymują się w granicy 1950 MHz.
Użytkownik m@rcinpl edytował ten post 17 czerwiec 2022 15:16
Napisano 17 czerwiec 2022 20:01

TUF to taki idealny średniak, bardzo dobre chłodzenie, niewyżyłowany PL na 380W, jak wodować to raczej mocniejsze wersje myślę.
Chociaż nie raz sam zakładałem blok, bo po prostu lubię cisze i szemrzący układ w tle a nie startujący helikopter co większe obciążenie GPU. Ciecz to też konkretne obniżenie temp pozostałych elementów, szczególnie pamięci i VRM, jak masz OC to czasem robi to różnice.
Także dla kultury pracy to tak, dla wyższych osiągów mocniejsza karta @m@rcinpl,

Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum

Napisano 21 czerwiec 2022 13:03

Jest duży wybór i wahania cen, więc trudno wskazać konkretny model, jak zawsze warto polować na topkę czyli Asus Strix, MSI Suprim X. Jeśli EVGA FTW3 to ze świadomością, że wymaga używania softu Precision X zamiast MSI Afterburner do kontroli wentyli i OC.
Gigabyte odradzam, za dużo awarii i problemów konstrukcyjnych widziałem, ale jak na gwarancji można zaryzykować Aorusa.
Pozostałe modele 3080 Ti z racji na słabe zasilanie jak powyżej było
3080Ti do gier tylko w tłustej wersji (to samo tyczy się 3090), inaczej kompletnie nie ma sensu i lepiej wziąć mocną 3080 - taniej a podobna wydajność.
W 3080 jest większy wybór, bo średnia półka nie jest tak obcięta jak w serii Ti, ale założenia podobne: Asus, MSI, EVGA dopiero na końcu Gigabyte i tańsze brandy Zotac, Palit, Inno, KFA2. Im mocniejsza sekcja i power limit tym lepsza wydajność.
PS szukając karty z myślą o przyszłym wodowaniu, trzeba mieć na uwadze, że największa oferta bloków pasuje do referencyjnych PCB, mniejsza część do tych najlepszych jak Strix czy Suprim a do średniaków gdzie pakowane są zwykle customowe PCB bloków może nie być w ogóle.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych