Skocz do zawartości

SIMRACE.PL używa cookies. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.Proszę zapoznać się z Polityka prywatności żeby uzyskać więcej informacji. Jeśli wyrażasz zgodę i nie chcesz więcej tej informacji kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje używanie cookies
Witaj na SIMRACE.PL
Fajnie, że do nas trafiłeś. Żeby zobaczyć wszystkie treści musisz posiadać konto.
ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO
Zdjęcie

Problemy z F1 2016 - znane błędy i naprawa

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

rauf

rauf
  • Discord:rauf#2248
  • STEAM ID:rauf00
  • Origin ID:rauf00
  • Xbox Live:rauf00
  • PSN id:rauf00
  • Social Club:rauf00
  • Lokalizacjagłęboka wieś

Mimo że F1 2016 ma śladowe ilości błędów, jakieś zawsze znaleźć można. A jeśli tak to warto spróbować je skatalogować i opisać sposób rozwiązania.

Bugi które sam znalazłem:

• Na monitorach z odświeżaniem 144Hz w czasie wczytywania wyścigu zawiesza się ekran ustawień warunków wyścigu i trzeba go przeklikać Enterem żeby przejść dalej (bez dostępu do ustawień) - rozwiązaniem jest zmiana w ustawieniach grafiki w grze na niższą częstotliwość np. 120Hz (detalicznie będzie to 119Hz)
  • ALT+TAB w czasie gry powoduje znikanie FFB - on/off kierownicy rozwiązuje sprawę (bez wychodzenia z gry)
  • dźwięki przeciwników na torze bywają przesterowane - pomaga podwyższenie głośności naszego bolidu i ściszenie reszty, można też zmienić ustawienia dźwięku ze słuchawki na głośniki stereo
  • ogólnie u mnie na dźwięk pomogło też wyłączenie GameDVR pod WinX http://simrace.pl/fo...o-winx/?p=35448

Wątek z bug reports na oficjalnym forum Codemasters:

By zobaczyć linki musisz się Zalogować lub Zarejestrować

Znane są też problemy z kierami Logitech, tutaj poradnik:

Jeżeli znajdziecie problem lub jego obejście/rozwiązanie wskazane podzielenie się z nami tutaj  :okok:

Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.

Rig

PC

38700337265_4a399a161c_o.jpg moje zaufane źródło testów sprzętu i technologii 
Guest uzupełnij swój profil i podziel się ustawieniami z innymi!
Jak wołać użytkownika i cytować fragmenty
Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum ;)

DeltaFoxtrot

DeltaFoxtrot

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 255 postów

Przypomnial mi sie jeszcze jeden bug, wystepujacy juz w poprzednich czesciach gry. Otoz zdaza sie. ze po oddaniu bolidu w rece gracza (i tym kilkusekundowym odliczaniu) defacto kierownica dalej nie dziala przez kilka nawet dlugich sekund mimo oczywiscie skonczenia odliczania. Nie pamietam juz dokladnie czy to wystepuje tylko przy "szybkim" wyjezdzic z boksow czy tez po uzyciu "flashbacka".

Użytkownik DeltaFoxtrot edytował ten post 25 sierpień 2016 13:17

Tuchan

Tuchan

Bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 139 postów
  • STEAM ID:emilosss
  • Social Club:Dyferos
  • LokalizacjaTarnów

Przypomnial mi sie jeszcze jeden bug, wystepujacy juz w poprzednich czesciach gry. Otoz zdaza sie. ze po oddaniu bolidu w rece gracza (i tym kilkusekundowym odliczaniu) defacto kierownica dalej nie dziala przez kilka nawet dlugich sekund mimo oczywiscie skonczenia odliczania. Nie pamietam juz dokladnie czy to wystepuje tylko przy "szybkim" wyjezdzic z boksow czy tez po uzyciu "flashbacka".

Zgadza sie ten błąd występuje np przy mojej T500. Ale wystarczy nią poruszać delikatnie i jakby się aktywuje :P

Jeśli w 100% panujesz nad samochodem...jedziesz za wolno.

rauf

rauf

Kurcze mam to samo ale myślałem że tylko po zminimalizowaniu gry, faktycznie zdarzyło się że po wyjeździe z pitu ffb nie od razu zaskakuje a ze 2x wogóle się nie pojawiło. W każdym przypadku restart kiery naprawiał sprawę, gorzej jak auto stanie na gridzie w online, co wtedy?

Rig

PC

Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum ;)

DeltaFoxtrot

DeltaFoxtrot

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 255 postów

rauf - ale ja nie mialem na mysli braku FFB - tego nie zauwazylem. Po prostu przez te kilka sekund kierownica w ogole nie reaguje na skrecanie - tak jakby jakis lag sie przytrafil. tak to wyglada.

rauf

rauf

Sprecyzuje mój przypadek: 2x wyjechałem z pitu gdzie prowadzi za mnie system, w momencie w którym powinienem odzyskać kontrole mam luźną kierę a auto nie reaguje na skręty.

W sumie nie wiem jak to ocenić...

Rig

PC

LKRISS

LKRISS
  • STEAM ID:lkriss2
  • Origin ID:BOTAWP
  • Xbox Live:LKRISS22
  • Social Club:lkriss22
  • LokalizacjaWarszawa

Ja podobnie 

SimRace Polska "Prędkość dźwięku to bardzo dziwna sprawa. Rodzice coś mówią jak masz 15 lat a dociera dopiero koło trzydziestki"
simr.pngbutton-4220-black.png

Rig

PC

:idea: Uzupełnij swój profil i podziel się ustawieniami z innymi

DeltaFoxtrot

DeltaFoxtrot

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 255 postów

No tak tak - o to samo mi chodzilo tylko troche inaczej to opisywalismy ;)

rauf

rauf

W takim razie jeszcze raz podrąże :D  bo widzę że mamy różne spostrzeżenia (przynajmniej ja do tego dojrzałem).

1. ALT+ENTER u mnie deaktywuje FFB, mogę ciągle kontrolować bolid jednak zupełnie bez oporów kiery
  2. Bug po wyjeździe z pitu kiedy deaktywuje się połączenie z kierą, brak FFB i nie mamy kontroli nad bolidem ani menu

Rig

PC

HulkSop

HulkSop

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 27 postów
  • STEAM ID:HulkSop
  • LokalizacjaSopot

Ja mam pytanie czy gra powinna chodzić płynnie w SLI na 2x970 ?? 
I jeszcze jedna sprawa AA jakby nie działał pomimo ustawienia SMAA+TAA. 

rauf

rauf
Na razie brak wsparcia dla SLI,czytaj wczesniejsze posty. AA u mnie dziala w Monaco robi lepsza robote niz w pCars.

Wiadomosc wyslana z urzadzenia przenosnego.

Rig

PC

HulkSop

HulkSop

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 27 postów
  • STEAM ID:HulkSop
  • LokalizacjaSopot

Dzięki RAUF. Co do SLI doczytałem już po wpisie, u mnie niestety przy 3 monitorach AA to masakra na 1 monitorze działa pięknie. Ale niestety przez brak obsługi SLI raczej na 3 nie da się grać żeby gra wyglądała ładnie ... Pozdro 

rauf

rauf

Nie wiem jaki masz zestaw, ale ja musiałem się nakombinować żeby mieć te 80-90 fps na 3x1440p. Mix medium + trochę high. Nie wygląda źle, ale...weszło mi na ambicje że w ogóle muszę kombinować w opcjach :lol:

Na plus gra jest mega płynna i czytelna nawet w okolicach 60fps, gdzie w takim Assetto prawie nie trafiam w zakręty.

Jako user SLI zawsze warto poświęcić 2min i pospamić w wątkach, choćby wpisując +1 

Rig

PC

DeltaFoxtrot

DeltaFoxtrot

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 255 postów

Od wyscigu w Monaco (teraz jade juz Baku) przy powtorkach (Flashbacku) mam spore klatkowanie - dziwne bo we wczesniejszych wyscigach to sie nie zdazalo a nic nie grzebalem w opcjach. W czasie jazdy plynnosc jest nienaganna nawet w deszczu a w czasie powtorki tnie jak cholera. Tez wam sie to zdarzylo?

kolosm

kolosm

Forumowicz

• Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 63 postów
  • STEAM ID:kolosm
  • LokalizacjaRybnik

Ktoś coś wie o wczorajszym fixie? w sensie od niego nie widzi mi nagle w grze mojej T300:( Do tej pory pięknie działała, już robiłem spójność plików, update windy i nic! Kiera się  normalnie kalibruje, działa w pcars i dirt rally.....

EDIT: problem rozwiązany dzięki pomocy Paolo Samo: otóż miałem najnowsze stery BETA od GeForce experience i to stanowiły problem, po deinstalacji całego experience wsio zadziałało! 

Użytkownik kolosm edytował ten post 31 sierpień 2016 21:11

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych