ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO

Karta graficzna do triple screena
Napisano 19 grudzień 2018 07:36

Przymierzam się do przesiadki na triple screena. Zdecydowałem, że będą to 27” monitory full HD. Obecnie posiadam 32” tv. I tu pojawia się pytanie o grafikę... Mam Palita GTX 1080 super jetstream, i7 8700k i 16gb ddr4. O ile ta konfiguracja pozwala na komfortowe ściganie w większości tytułów w najwyższych detalach przy jednym monitorze, to nie wiem jak to się sprawdzi przy trzech monitorach FHD... Czy grafika to pociągnie na w miarę dobrych detalach czy raczej trzeba będzie zjechać dość mocno z jakością grafiki?
Głównie ogrywam ACC, AC, PC2 i R3E.
Posiada ktoś podobną konfigurację i mógłby się podzielić doświadczeniami?
Z góry dzięki za pomoc.
Napisano 19 grudzień 2018 09:47

Triple z 27" to dobry wybór, jak jechałeś na FHD w 32" to będą mniej widoczne pojedyncze pixele na mniejszym panelu. A rozmiar 27" jest ciągle duży, więc proporcje do kiery i odległość od oczu będą naturalne.
Już GTX1070 maksuje praktycznie wszystko w FHD z zapasem, więc GTX1080 spokojnie da radę nawet na triplu. Masz mocnego proca, więc o obliczenia też bym się nie obawiał.
Wydajność zestawu możesz sprawdzić sam, stosując DSR i ustawiając podobną rozdzielczość ekranu.
5760x1080 = 6,22 mln pix
3325x1871 = 6,22 mln pix
- AAC najcięższe z simów, szczególnie że wciąż w beta, tytuł raczej procesorowy
- AC bez problemu do powiedzmy 36-40 przeciwników na torze, także tytuł procesorowy
- pC2 bez problemu pójdzie wszystko
- R3E ostatni tytuł na DX9, więc mniej wykorzysta zasoby, ale o jakość bym się nie martwił
Podaj wyniki pomiarów i ustawienia, to i inni skorzystają.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.

Guest uzupełnij swój profil i podziel się ustawieniami z innymi!
Jak wołać użytkownika i cytować fragmenty
Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum

Napisano 19 grudzień 2018 13:38

Dzięki rauf za szybką odpowiedź! Potestuję tą wydajność na tych rozdziałkach w wolnej chwili i napiszę jak to wygląda.
Edit
Potestowałem trochę przy użyciu DSR i rozdzielczości 3325x1871 w ACC na max detalach (jedynie cienie na HIGH) i trzyma 60-70 fps na hungaro w słoneczny dzień przy pełnym gridzie, także wynik zadowalający.
teraz tylko kupić monitorki
Użytkownik martinvega edytował ten post 19 grudzień 2018 16:54
Napisano 19 grudzień 2018 19:14

Przy pełnym gridzie wszystko zależy od CPU, jak chcesz kartę sprawdzić to single lub do 3 zawodników.
Ale przedział 60-70 wygląda już OK, także chyba luz, na bank poprawią jeszcze opty. GTX1080 kawał sprzętu także długo pociągnie.

Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum

Napisano 19 grudzień 2018 20:15

Jak jest opcja to warto przemyslec,monitorow sie czesto nie pozbywasz, warto wskoczyc w docelowe.
Sent from my iPhone using Tapatalk

Napisano 21 grudzień 2018 14:35

Niestety budżet zadecydował i wybór padł na 75hz iiyame G-Master G2730HSU-B1. Wiem, że to free-sync a ja mam GTXa ale monitory z g-sync w 27" zaczynają się od 1600zl...
To będzie moja pierwsza przygoda z triplem, jeszcze nigdy nie jeździłem na 3 monitorach więc jeśli się wkręcę to dozbieram w przyszłości i wymienię na coś 144hz.
Do tej pory ogrywałem na TV32" i posiadam też Oculsa.
Może macie jakieś porady/wskazówki dla osoby zaczynającej zabawę z triplem? Jak to wszytko poustawiać, skonfigurować itp.?
Będę wdzięczny za pomoc.
Napisano 21 grudzień 2018 15:37

Jaka jest przewaga tripla 27" nad 34" 21:9 ? Sam się zastanawiałem długo nad tematem i wydaje mi się, że część tych bocznych monitorów jest trochę martwą strefą więc może jeden duży 21:9 jest lepszy? W końcu zostałem na samym oculusie choć czasem mi tęskno to ładnej wyrazistej grafiki tyle że immersja zupełnie inna
I7 8700K, GTX1080, T300, CSPv1 oraz C49HG90DMR 49" 3840x1080px 144Hz
Napisano 21 grudzień 2018 16:09

Masz oculusa i idziesz w monitory?
Jeśli mnie pytasz to Tak
W oculusie fakt, imersja jest niepowtarzalna niestety jakość obrazu i ostrość jest powiedzmy słaba. Poza tym sporo osób wybiera triple ponad VR.
To będzie mój pierwszy kontakt z triplem więc zobaczymy co z tego wyjdzie.
Napisano 22 grudzień 2018 10:59

Iiyame G-Master G2730HSU-B1
Czemu akurat na ten monitor padło? Rozumiem, że cena była atrakcyjna, ale coś Cię przekonało do niego specjalnie poza tym?
Może macie jakieś porady/wskazówki dla osoby zaczynającej zabawę z triplem? Jak to wszytko poustawiać, skonfigurować itp.?
Podstawowe info o złączach znajdziesz na stronie NV
A tu jak włączyć 3 ekrany w tryb surround w sterownikach NV
W tym momencie masz 3 ekrany renderowane jako 1 i gry mogą pracować w trybie surround. Daje to większą efektywność niż rozciąganie obrazu w trybie okienkowym (co o dziwo trochę ludzi robi nie ogarniając jak działa surround!).
Potem już kwestia jakie gry uruchamiasz, opcje opisane detalicznie w osobnych wątkach:

Napisano 22 grudzień 2018 11:43

Jaka jest przewaga tripla 27" nad 34" 21:9 ?
@Gwozdziu,nie ma porównania, mam 3x 16:9 27", mam i 21:9 34". Jak wiesz rozmiarami na wysokość te panele się pokrywają, więc dla 21:9 jest to trochę mała przestrzeń robocza porównując do tripla.
Tu to rozpisałem ze screenami
http://simrace.pl/fo...ulacji/?p=19670
To co jest fajnym poszerzeniem widoku z pozycji biurka, w rigu nie daje aż takiego wow, bo panele panoramiczne nie są jeszcze wystarczająco duże. Oczywiście to wciąż znacznie szerzej niż tradycyjny single 16:9, ale do tripla nie ma podejścia. Prędzej porównywałbym panele złożone z 2x16:9 jak Samungi 32:9.
wydaje mi się, że część tych bocznych monitorów jest trochę martwą strefą
To że na triplu nie wszystko jest w ostrym polu widzenia, nie znaczy że nie czuje się co dzieje się po bokach. Dla immersji ma to duże znaczenie, myśle jak w VR, wzrok zawsze skupia się na przeciwniku czy apexie ale całość ruchomego obrazu daje wrażenie ruchu i pogłębia czucie toru.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych