Skocz do zawartości

SIMRACE.PL używa cookies. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.Proszę zapoznać się z Polityka prywatności żeby uzyskać więcej informacji. Jeśli wyrażasz zgodę i nie chcesz więcej tej informacji kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje używanie cookies
Witaj na SIMRACE.PL
Fajnie, że do nas trafiłeś. Żeby zobaczyć wszystkie treści musisz posiadać konto.
ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO
Zdjęcie

Assetto Corsa jaki procesor do Oculus Rift VR i problem 45 FPS

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

gregorioo

gregorioo

Bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 92 postów

Nie wiem, czy mam coś z ustawieniami, ale mam problem, aby wyświetlało mi 90FPS na oculusach podczas grania z wieloma graczami. Jak włączę grę po sieci, gdzie przeciwników jest ponad 20 to niezależnie od ustawień mam 45FPS. Nawet jak ściąłem detalę jak się tylko da to dalej miałem 45FPS.

Komputer znowu nie najsłabszy to 1080ti + i7-7700. 

Jak jeżdżę na hotlap to mam 90FPS na pixel 1,5 i większość detali na wysokie. 

Czy to procesor aż tak nie domaga czy problem jest u mnie w oprogramowaniu/sprzęcie?

KOWAL Mirek

KOWAL Mirek

ex. me2slow i Kowalski

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2092 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Nie mam VR ale mi to wygląda na procesor, im więcej samochodów tym większe obciążenie procesora. Ten i7 7700 jest za słaby prawdopodobnie. Nie wiem jeszcze jak z ramem u Ciebie. Na monitorze 21:9 1080p miałbyś pewnie stabilne 110-140FPS na tym PC ale nie ma tak dobrze z VR.

Użytkownik Kowalski edytował ten post 09 luty 2019 10:03

Latency is often more important than speed

Rig - SimuCube 1 (OSW) Direct Drive wheelbase with Kollmorgen AKM53G motor with Hengstler AD58 encoder, powered by Mean Well PSU 480/720W and fully shielded servo cables, HE Ultimate pedals with OMP pad kit, SIM-LAB P1-X rig, PRO-SIM/Quaife H pattern shifter with Honda Type R knob, PRO-SIM/Quaife sequential shifter, HE handbrake with LC, RRS carbon steering wheel 35cm, Sparco 33cm, Simracing Coach panel of buttons and paddle shifters, Samsung CRG9 49" 32:9 monitor
PC - Win 11, MB X570S, CPU 5800X3D UV-30, RAM DDR4 (Dual Rank) B-die 4x8GB 3800MHz->15,15,15,15,30,46,(tRFC 262)1.46V, GPU RTX3080 UV, PSU Corsair AX1600i, Benchtable Streacom BC1 V2

gregorioo

gregorioo

Bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 92 postów

Tak, ale ten i7700 do tej pory wydawał mi się szybki.

Chyba czas powoli na upgrade kompa.

I chyba zaczniemy od procesora

Czy i 9 9900k to najlepszy obecnie wybór po AC?

Szkoda, że nie ma nigdzie testu 1080TI SLI vs 2080TI, chyba, że o czymś nie wiem.

KOWAL Mirek

KOWAL Mirek

ex. me2slow i Kowalski

• Użytkownicy
  • 2092 postów
  • LokalizacjaWarszawa
Ile masz ramu?

Rig - SimuCube 1 (OSW) Direct Drive wheelbase with Kollmorgen AKM53G motor with Hengstler AD58 encoder, powered by Mean Well PSU 480/720W and fully shielded servo cables, HE Ultimate pedals with OMP pad kit, SIM-LAB P1-X rig, PRO-SIM/Quaife H pattern shifter with Honda Type R knob, PRO-SIM/Quaife sequential shifter, HE handbrake with LC, RRS carbon steering wheel 35cm, Sparco 33cm, Simracing Coach panel of buttons and paddle shifters, Samsung CRG9 49" 32:9 monitor
PC - Win 11, MB X570S, CPU 5800X3D UV-30, RAM DDR4 (Dual Rank) B-die 4x8GB 3800MHz->15,15,15,15,30,46,(tRFC 262)1.46V, GPU RTX3080 UV, PSU Corsair AX1600i, Benchtable Streacom BC1 V2

worms14pl

worms14pl

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 699 postów
  • STEAM ID:worms14pl
  • LokalizacjaWarszawa

Nie mam VR ale mi to wygląda na procesor, im więcej samochodów tym większe obciążenie procesora. Ten i7 7700 jest za słaby prawdopodobnie. Nie wiem jeszcze jak z ramem u Ciebie. Na monitorze 21:9 1080p miałbyś pewnie stabilne 110-140FPS na tym PC ale nie ma tak dobrze z VR.

Dokładnie tak jest, na monitorze wszystko na full pięknie ładnie wygląda 21:9 1440p, a VR to inna bajka.

Też mocno myślę nad i9 9900K, ale sądzę że to jeszcze będzie za krótko, RTX 2080Ti też jest zbyt słaby, a SLI nic nie daje w VR, przynajmniej nie trafiłem na test by było inaczej.

Bardzo chciałbym być w błędzie i móc ustawić wszystko na maks i mieć 90fps, ale się nie da.

Rig

PC

mataman

mataman

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 363 postów
Na max nie ustawisz nawet na 2080ti nie ma co się czarować.

Użytkownik mataman edytował ten post 13 luty 2019 11:36

rauf

rauf
  • Discord:rauf#2248
  • STEAM ID:rauf00
  • Origin ID:rauf00
  • Xbox Live:rauf00
  • PSN id:rauf00
  • Social Club:rauf00
  • Lokalizacjagłęboka wieś
Szkoda, że nie ma nigdzie testu 1080TI SLI vs 2080TI, chyba, że o czymś nie wiem.

Weźmy karty po OC, 2080Ti jest 20-35% szybsze od 1080Ti (zależnie od rozdzielczości). SLI z 1080Ti w dobrze skalującej się grze (jak F1 2018) na platformie HEDT da Ci do 80% więcej avg fps. Na platformie konsumenckiej, szczególnie bez porządnego OC będzie to odpowiednio mniej. Ile? Nawet i 50% mniejszy zysk fps. Nie ma w chwili obecnej sensu ładować się w multiGPU, chyba że jesteś entuzjastą gotowym wydać 20-30k na HEDT i karty które wypada zwodować, żeby nie siedzieć na wirującym kombajnie z wiatraków.

9900K jest najlepszy do gier i nie wymaga LC. Dodać szybkie RAMy powyżej 3400MHz i z topową kartą pociągnie wszystko. Wszystko na co pozwoli silnik gry  :P

Obecnie największe straty na sprzęcie mamy przez silniki gier, stare API DX11 i niemożność pogodzenia wymogu zaawansowanej fizyki z wieloma AI czy przeciwnikami w multiplayer. To się nie składa od dawna i wydawanie nawet 100k pln na kompa nic tu nie zmieni.

Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.

Rig

PC

38700337265_4a399a161c_o.jpg moje zaufane źródło testów sprzętu i technologii 
Guest uzupełnij swój profil i podziel się ustawieniami z innymi!
Jak wołać użytkownika i cytować fragmenty
Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum ;)

gregorioo

gregorioo

Bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 92 postów

Ile masz ramu?

8GB 2400 Mhz

Dokładnie tak jest, na monitorze wszystko na full pięknie ładnie wygląda 21:9 1440p, a VR to inna bajka.

Też mocno myślę nad i9 9900K, ale sądzę że to jeszcze będzie za krótko, RTX 2080Ti też jest zbyt słaby, a SLI nic nie daje w VR, przynajmniej nie trafiłem na test by było inaczej.

Bardzo chciałbym być w błędzie i móc ustawić wszystko na maks i mieć 90fps, ale się nie da.

Właśnie tu pies pogrzebany. 

Koszta niewspółmierne do tego co się osiągnie.

KOWAL Mirek

KOWAL Mirek

ex. me2slow i Kowalski

• Użytkownicy
  • 2092 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Wydaje się, że oprócz słabego procka do VR to jeszcze ramu trochę mało niestety.

rauf

rauf
  • Discord:rauf#2248
  • STEAM ID:rauf00
  • Origin ID:rauf00
  • Xbox Live:rauf00
  • PSN id:rauf00
  • Social Club:rauf00
  • Lokalizacjagłęboka wieś

Mało i bardzo wolny, dziś DDR4 2800-3200 MHz to podstawa. Optymalny układ kości (żeby dwukanałowo działały) i ekonomika produkcji to zestaw 2x8GB. Większe zestawy jak 2x16 są trudniejsze w produkcji i zwykle nie tak wydajne (minimalnie ale jednak widać to po OC). Tak samo zestawy 4 kości są mniej korzystne i mają większy sens o ile planujemy je w wersji quad (czyli HEDT).

Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.

Rig

PC

38700337265_4a399a161c_o.jpg moje zaufane źródło testów sprzętu i technologii 
Guest uzupełnij swój profil i podziel się ustawieniami z innymi!
Jak wołać użytkownika i cytować fragmenty
Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum ;)

KOWAL Mirek

KOWAL Mirek

ex. me2slow i Kowalski

• Użytkownicy
  • 2092 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Tak sobie myślę, że jak to fajnie nie mieć VR..., ile to człowiek kasy zaoszczędzi, a i oczy/błędnik zdrowsze będą, i FPS'ów ma się pod dostatkiem a więcej FPS'ów to mniejszy lag, a i czerep się nie poci i nic człowieka nie uwiera. Cudownie nie mieć nic na głowie, ależ to wygoda.... Długo by tak wymieniać... aaa o "szerokich" kątach nie wspomniałem. Starczy już. Ech... nie mieć VR to same zalety normalnie. No dobra, niech Wam będzie... jest jedna wada, immersja trochę słabsza jest na monitorach. 

Monitory tak. VR nie dla mnie :)

gregorioo

gregorioo

Bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 92 postów

Tak sobie myślę, że jak to fajnie nie mieć VR..., ile to człowiek kasy zaoszczędzi, a i oczy/błędnik zdrowsze będą, i FPS'ów ma się pod dostatkiem a więcej FPS'ów to mniejszy lag, a i czerep się nie poci i nic człowieka nie uwiera. Cudownie nie mieć nic na głowie, ależ to wygoda.... Długo by tak wymieniać... aaa o "szerokich" kątach nie wspomniałem. Starczy już. Ech... nie mieć VR to same zalety normalnie. No dobra, niech Wam będzie... jest jedna wada, immersja trochę słabsza jest na monitorach. 

Monitory tak. VR nie dla mnie :)

Nie posiadanie domu, pracy, samochodu, rodziny - też można opisać w samych superlatywach ;).

Wydaje się, że oprócz słabego procka do VR to jeszcze ramu trochę mało niestety.

Jak nie zobaczę testu to nie uwierzę. Jeśli chodzi o jego szybkość to nie ma co dyskutować, ale wielkość Ramu powyżej tego co wykorzystuje gra nie sądzę, że wyraźnie poprawi.

Jest sporo testów na youtube, które to potwierdzają, chyba że o czymś nie wiem.

Mało i bardzo wolny, dziś DDR4 2800-3200 MHz to podstawa. Optymalny układ kości (żeby dwukanałowo działały) i ekonomika produkcji to zestaw 2x8GB. Większe zestawy jak 2x16 są trudniejsze w produkcji i zwykle nie tak wydajne (minimalnie ale jednak widać to po OC). Tak samo zestawy 4 kości są mniej korzystne i mają większy sens o ile planujemy je w wersji quad (czyli HEDT).

Jak kupowałem swojego i7700 to i tak nic bym szybszym nie zdziałał. nie myślałem o podkręcaniu. ale w miarę jedzenia.....

KOWAL Mirek

KOWAL Mirek

ex. me2slow i Kowalski

• Użytkownicy
  • 2092 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Daj linka jak możesz do tych testów z wykorzystaniem ramu gdzie ktoś jedzie online z np 20-30 innymi samochodami i ma VR na głowie i te całe 8 gb ramu spoko wystarcza. Chętnie popatrze, człowiek w końcu całe życie się uczy. Ciekawe jaka płynność i jak z FPS'ami...

gregorioo

gregorioo

Bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 92 postów

Daj linka jak możesz do tych testów z wykorzystaniem ramu gdzie ktoś jedzie online z np 20-30 innymi samochodami i ma VR na głowie i te całe 8 gb ramu spoko wystarcza. Chętnie popatrze, człowiek w końcu całe życie się uczy. Ciekawe jaka płynność i jak z FPS'ami...

Widziałem tylko testy na monitorze. VR z chęcią bym również obejrzał.

Tak myślę z drugiej strony Czy w pierwszej kolejności nie wymienić karty Płyta+ procek + Ram bilansując wyjdzie mi więcej niż wymiana na 2080ti

gregorioo

gregorioo

Bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 92 postów
Weźmy karty po OC, 2080Ti jest 20-35% szybsze od 1080Ti (zależnie od rozdzielczości). SLI z 1080Ti w dobrze skalującej się grze (jak F1 2018) na platformie HEDT da Ci do 80% więcej avg fps.

chyba że jesteś entuzjastą gotowym wydać 20-30k na HEDT

Moje obliczenia były bardziej stonowane

Procek i7 9800x 2800zł

Płyta 950zł

Zasilacz 600zł

1080ti jedna szt (2000-2500zł) (jedną mam)

Ram 700zł

=7550zł

I wg mojej małej wiedzy mamy sprzęt wydajniejszy niż 2080ti + i9 9900k

Tyle mojej teorii, a jak to w praktyce jest?

Czy Ty sam powróciłeś do systemu konsumenckiego?

Ja zaznaczam, że nie mam zbytnio zamiaru poświęcać i tak cennego czasu na grę w inne gry niż w AC czy ACC

A przyszłości mamy dobrą bazę do wymiany kart na 2 x np 20180TI

Jeśli chodzi o przyrost 80% to masz na myśli 1080Ti, czy 2080TI?

CZy w Assetto również zaobserwowałeś takie duże wzrosty?

Użytkownik gregorioo edytował ten post 13 luty 2019 21:19

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych