Skocz do zawartości

SIMRACE.PL używa cookies. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.Proszę zapoznać się z Polityka prywatności żeby uzyskać więcej informacji. Jeśli wyrażasz zgodę i nie chcesz więcej tej informacji kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje używanie cookies
Witaj na SIMRACE.PL
Fajnie, że do nas trafiłeś. Żeby zobaczyć wszystkie treści musisz posiadać konto.
ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO
Zdjęcie

3 monitory do simracingu - pomoc w wyborze modelu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
117 odpowiedzi w tym temacie

Glaniu

Glaniu

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 540 postów
  • LokalizacjaKraków

Ja mam 650F, kupiłem dawno temu w X-kom w promo za 1500. W rigu mam triple Curved AOC CQ32G1, ale do biurka chciałem płaski (a koniecznie też duży, choć na tamten moment nie było nic 32" z IPS, chyba dalej się to nie zmieniło za bardzo). Nie gram w jakieś szybkie strzelanki, czasem tylko w DOTA 2 pyknę meczyka, więc generalnie jestem bardzo zadowolony ;) za 1500 rewelka.

Czyli do tripla w simracingu się nada ?

Wysłane z mojego ONEPLUS A6000 przy użyciu Tapatalka

kaz

kaz

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 255 postów
  • LokalizacjaChorzów
Ciężko powiedzieć, każdy ma inne potrzeby, ja tam w triplu zdecydowanie preferuję zakrzywione. No i w teorii zawsze można szukać czegoś droższego z szybszym response np 850G.

haefen

haefen

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 372 postów

K850F raczej nie ma sensu, ale muszę to na spokojnie poczytać.

Czemu nie ma sensu?

Z tej recenzji ( 

By zobaczyć linki musisz się Zalogować lub Zarejestrować

) wynika, że to praktycznie to samo co 850G, tylko nie ma funkcji podkręcania do 165hz i sprzętowego G-synca.

Z półrocznego doświadczenia w używaniu monitora z freesync (G-sync compatible) z kartą nvidii mogę powiedzieć, że działa bardzo dobrze.

Minusem są dolne widełki działania zmiennej częstotliwości (od 48hz, z tego co pamiętam), ale umówmy się, żaden szanujący się gamer, który ceni sobie płynność obrazu, nie zaakceptuje fps poniżej takich wartości. :)

Sam posiadam monitor LG, tylko 27", ale 144hz, 1440p oraz IPS (model 27GL850-B) i jestem naprawdę pod wrażeniem po przesiadce z esportowej TNki 1080p 144hz (BenQ XL2430T).

PC

Rig

mixer_mr

mixer_mr

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 343 postów
  • Discord:mixer_mr#5861
  • STEAM ID:MixerPL
  • LokalizacjaKoszalin

No i problem się sam rozwiązał. W MediaExpert mają K850G za 1999 zł. Kupiłem. Gdyby nie ograniczony budżet wziąłbym od razu trzy sztuki, bo cena świetna (najtańszy na allegro - 2375 zł), ale z czasem dokupię ;). Pewnie jeszcze trafią na promocję.

PC

Rig

Finn

Finn

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 postów

Widzę, że post jeszcze w miarę żyje dlatego pozwolę sobie podpiąć pod wątek. Mianowicie od jakiegoś czasu chodzi za mną stanowisko 3 monitorowe. Aktualnie grałem na telewizorze 32calowym z dość niskim input lagiem, ale ostatnio się zepsuł i się nie włącza. Tak więc nadarza się okazja do lekkiej zmiany stanowiska. Mam jeden monitor AOC i2369Vm, tylko 23 cale, ale jest w miarę spoko. Do tego myślałem nad dokupieniem dwóch takich

By zobaczyć linki musisz się Zalogować lub Zarejestrować

, tak wiem trochę bieda ale budżet mam baaaardzo ograniczony. Co sądzicie? Warto się pchać w te monitory z allegro? 

m@rcinpl

m@rcinpl

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 584 postów
  • LokalizacjaRumia
Pewnie nie tylko ja to powiem...ale nie warto pchać się w triple poniżej 27 "
<p>
PC
Rig

Mav309

Mav309

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 628 postów
  • Discord:Mav309#6943
  • LokalizacjaImmersione Scuderia Corsa

A ja powiem przekornie - za takie małe pieniądze  warto spróbować czy na nas to działa.

Zgadza się że triple z 3x24 jest śmiesznie małe i da efekt obserwowania akcji jak przez wizjery w czołgu ale nie ma tańszego sposobu niż za 360 zł się przekonać czy to na nas działa, czy nasz sprzęt uciągnie taką dużą klatkę obrazu.

W razie rozczarowania można potem sprzedać monitory po 150pln i z małą stratą odkryć że trzeba zbierać dalej kase, bo jest  może i fajnie ale musi być mocniejsza karta i...monitory przynajmniej 27" :D

BTW, trochę te białe ramki będą się gryzły na ekranie. Czarne ramki są łatwiejsze do "przeoczenia"  zwłaszcza że czasem auta mają wzmocnienia na przednich szybach więc łatwiej oko akceptuje czarne.

No chyba że zamierzasz taśmą czarną okleić sobie pionową ramkę :lol:

A może poszukasz jakichś tanich 27. Będą już dwa docelowe plus ten co teraz masz.

Sam przez kilka miesięcy jeździłem na dwóch 27" i jednej 24" (ustawionej na lewej stronie tak, żeby horyzont się zgadzał) i jest naprawdę spoko w autach z kierownicą po lewej stronie.

Użytkownik Mav309 edytował ten post 29 październik 2020 08:19

7tBY5I9.jpg

When I fall down, don't give me your hand, I will get up stronger.

PC

Rig

Michał888

Michał888

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów
  • Discord:Michał888 #3664
  • STEAM ID:Michał888
  • LokalizacjaJaworze k/Bielska Białej

A ja Ci powiem, że jak nie masz kasy to zamontuj 3 takie i będziesz zadowolony.

Ja używam 3x24 i to jeszcze każdy inny niestety. Takie mi wpadły w ręce trochę przypadkiem, ale nie wyobrażam sobie teraz wracać do jednego ekranu, a przerobiłem telewizor 32 cale, monitor 29 cali 21:9 i kilka mniejszych.

Wcale nie ma wrażenia patrzenia przez wizjer. Moim zdaniem brakuje jednak trochę wymiaru kokpitu to znaczy jest trochę za mały chociaż jak mam być szczery to wątpię czy 27 cali rozwiązuje sprawę w 100%. Myślę, że jak już mieć to tak na prawdę 1:1 to trzeba kupić 32 cale a to już spora różnica w cenie.

Tak więc kup 3x24 i sprawdź bo przeskok z jednego monitora jest ogromny

Michał888

Michał888

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów

A i zapomniałem dodać bo nie doczytałem.

Te monitory przychodzą porysowane, połamane i pożółknięte. Poczytaj opinie ludzi którzy to kupili. Przerobiłem ten temat dokładnie tak jak ty i też się nad nimi zastanawiałem.

Jak czytałem to ludzie pisali, że zamówili te droższe, że miały być w dobrym stanie a są nie do użytku, ale już się nie dało dodzwonić do firmy sprzedającej więc trzeba uważać.

Mav309

Mav309

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 628 postów

27" też nie jest idealne jeśli chodzi o imersję. Ja się mocno "owijam ekranami" bo lubię czuć że siedzę w aucie i przybliżam do siebie monitory do granic możliwości (55cm) i na 27 przy poprawnym fov, brakuje trochę "góry i dołu" kokpitu.

32" były by tu lepszą opcją bo są wszersze o 10cm (większe owinięcie) i poza szybą, pokazały by więcej kokpitu (bo są wyższe o 6cm) ale pod jednym warunkiem - musiały by być tak samo oddalone od gracza jak monitor 27" i tu wychodzi podstawowa wada 32" FHD.

Chodzi o rozmiar pixela - z tej odległości 27cali ma już wyraźnie widoczny pixel który można określić jako "duży". 32 będzie miał jeszcze bardziej pogłebione wrażenie pixelozy :(

Alternatywą jest złożenie zestawu z 3x32" 1440 ale tutaj już jest potrzebna mocna karta 20xx/30xx (zestawiona z solidnym procem) żeby napędzić tak dużą klatkę...

7tBY5I9.jpg

PC

Rig

Michał888

Michał888

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 151 postów

jeszcze trzeba mieć to gdzie postawić

Finn

Finn

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 4 postów

Jak na razie mój 32" telewizor działa i jakby to powiedział walaszek "gówno ożyło". Przez ten czas póki działa to spróbuje dozbierać kasy na te 27". Chociaż nie wykluczam że pod wpływem impulsu może spróbuje 3x23". Co do tych monitorów z allegro to mam świadomość, że mogą być dość porysowane itd, ale niby matryca ma być OK. Do tego w aukcji jest SMART, więc można by zrobić od razu zwrot i za darmo bez podawania przyczyny.

Mav309, ja w sumie na tym telewizorze 32 fullhd nie widze strasznej pikselozy i gra się bardzo dobrze. Telewizor mam od razu za bazą kierownicy więc dość blisko. 1440p odpada bo to bieda zestaw ma być jak najniższym kosztem, no i GTX970 nie pozwala na to.

Mav309

Mav309

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 628 postów

No to nie wiem czy na razie warto iść w triple jeżeli chcesz pojeździć w ACC. Mam 1070TI i uważam ta kartę jako minimalną konfigurację do ACC+3xFHD.

Ewentualnie zostaje iRacing lub stare AC

7tBY5I9.jpg

PC

Rig

kaz

kaz

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 255 postów
  • LokalizacjaChorzów
W iR na praktycznie full detalach mam 100-120 FPS na 3xQHD z 20AI na Spa na rtx 2070 Super. Dużo zależy od sima.

Mav309

Mav309

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 628 postów

Nie wiem czy koledze podpowiedziałeś czy zagmatwałeś :)

Inny rozmiar klatki (3xQHD vs 3xFHD) inne fpsu (100-120fps a kolega ma monitory 60Hz) no i karty też sie mocno różnią 970 vs 2070S :)

7tBY5I9.jpg

PC

Rig

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych