Znów mnie dopadła chęć zmiany.
Który to już raz, ale powraca temat monitora
Samsung Odyssey G9, czy to dobry monitor by przeskoczyć na niego z Predator X34?
X34 ma już swoje lata i szczerze to chciałbym go się pozbyć, póki jeszcze coś jest warty.
Ewentualnie jak młodego 1050Ti uciągnie tego kolosa zostawić w domu.
Chciałbym wczuć się bardziej na monitorze jak teraz, przerwa od VR-a tez by się przydała, tylko czy będę w stanie uzyskać odpowiednią imersje. Na X34 nie do końca mi się to udaje.
Myślałem o 3 monitorach , ale w moim kącie na riga chyba bym tylko upchnął 24 cale, co mija się z celem, a jednak przy 3 monitorach to minimum 27 cali , a najlepiej 32 cale.
Stąd pomysł na 49 cali, które uda mi się sensownie jeszcze wcisnął, od środka riga do ściany mam 71cm więc nie powinno być problemu, tylko czy taka przesiadka ma sens?
Czy poprawi się mój odbiór gier, ktoś przesiadał się podobnie jak ja z 34 cali?
Druga sprawa to czy teraz jest odpowiedni moment na zakup, chodzi mi bardziej o kwestie tego czy nie ma czegoś nowego w planie co spowoduje spadek ceny, lub też czegoś co będzie w pionie szersze bo te 1440 to chyba takie minimum?
Następna sprawa to odświeżanie bo niby podają przy nim 240Hz, 2080Ti to tylko można pomarzyć, jak uzyskam 70 fps to będzie sukces przy 5120x1440, no chyba że jestem w błędzie, ale jak do tego ma się te 240Hz, można tam ustawić mniejsze i czy to ma znaczenie dla uzyskiwanych fps?
Jeszcze ciekawią mnie odmiany tych monitorów, różniące się ciągiem liter, ktoś to rozszyfrował, czy ma to jakieś znaczenie: LC49G95TSSNXZA, LC49G95TSSRXEN, LC49G95TSSUXEN
No i podstawa jak to zamontować na riga w tej chwili mam płaskowniki, które odpowiadają Vesa 100, czy będę w stanie przepiąć się między monitorami bez problemu? Odległość ekranu od oczu 50cm.
A może jakieś inne propozycje?
Monitor Samsung 49" CRG90 (LC49RG90SSUXEN), może warto się nad nim zastanowić, tańszy, może już bardziej dopracowany i nie posiada bolączek nowszej wersji?