Skocz do zawartości

SIMRACE.PL używa cookies. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.Proszę zapoznać się z Polityka prywatności żeby uzyskać więcej informacji. Jeśli wyrażasz zgodę i nie chcesz więcej tej informacji kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje używanie cookies
Witaj na SIMRACE.PL
Fajnie, że do nas trafiłeś. Żeby zobaczyć wszystkie treści musisz posiadać konto.
ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO
Zdjęcie

Samsung Odyssey G9

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

worms14pl

worms14pl

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 699 postów
  • STEAM ID:worms14pl
  • LokalizacjaWarszawa

Znów mnie dopadła chęć zmiany.

Który to już raz, ale powraca temat monitora

Samsung Odyssey G9, czy to dobry monitor by przeskoczyć na niego z Predator X34?

X34 ma już swoje lata i szczerze to chciałbym go się pozbyć, póki jeszcze coś jest warty.

Ewentualnie jak młodego 1050Ti uciągnie tego kolosa zostawić w domu.

Chciałbym wczuć się bardziej na monitorze jak teraz, przerwa od VR-a tez by się przydała, tylko czy będę w stanie uzyskać odpowiednią imersje. Na X34 nie do końca mi się to udaje.

Myślałem o 3 monitorach , ale w moim kącie na riga chyba bym tylko upchnął 24 cale, co mija się z celem, a jednak przy 3 monitorach to minimum 27 cali , a najlepiej 32 cale.

Stąd pomysł na 49 cali, które uda mi się sensownie jeszcze wcisnął, od środka riga do ściany mam 71cm więc nie powinno być problemu, tylko czy taka przesiadka ma sens?

Czy poprawi się mój odbiór gier, ktoś przesiadał się podobnie jak ja z 34 cali?

Druga sprawa to czy teraz jest odpowiedni moment na zakup, chodzi mi bardziej o kwestie tego czy nie ma czegoś nowego w planie co spowoduje spadek ceny, lub też czegoś co będzie w pionie szersze bo te 1440 to chyba takie minimum?

Następna sprawa to  odświeżanie bo niby podają przy nim 240Hz, 2080Ti to tylko można pomarzyć, jak uzyskam 70 fps to będzie sukces przy 5120x1440, no chyba że jestem w błędzie, ale jak do tego ma się te 240Hz, można tam ustawić mniejsze i czy to ma znaczenie dla uzyskiwanych fps?

Jeszcze ciekawią mnie odmiany tych monitorów, różniące się ciągiem liter, ktoś to rozszyfrował, czy ma to jakieś znaczenie: LC49G95TSSNXZA, LC49G95TSSRXEN, LC49G95TSSUXEN

No i podstawa jak to zamontować na riga w tej chwili mam płaskowniki, które odpowiadają Vesa 100, czy będę w stanie przepiąć się między monitorami bez problemu?  Odległość ekranu od oczu 50cm.

A może jakieś inne propozycje?

Monitor Samsung 49" CRG90 (LC49RG90SSUXEN), może warto się nad nim zastanowić, tańszy, może już bardziej dopracowany i nie posiada bolączek nowszej wersji?

Rig

PC

iTzPugi

iTzPugi

Bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 112 postów
  • STEAM ID:iTzPugi
  • PSN id:iTz_Pugilicious
  • LokalizacjaWarszawa

Podbijam! też chetnie się przerzucę na 49"!

AMD Ryzen 7 5800X | Asus TUF Gaming X570 | GIGABYTE 3090Ti|
SIM LAB GT1 EVO | Simucube 1 | Heusinkveld Ultimate Sim Pedals | Moza HBP handbrake |
SIMLINE Gear | 6,8" Dashboard | R5 Wheel | McLaren 720S rim |

Garmadon_DeeKay

Garmadon_DeeKay

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 1 postów

Cześć,

Sam zastanawiam się nad tym na co zmienić u siebie, czy iść w 3x27" dostawiając stand, czy iść w 2x27" na Super Ultra Wide.

@Martion zrobił kawał dobrej roboty opisując wszelkie dostępne możliwości w poradniku https://simrace.pl/f...ngu-by-martion/

i odnośnie porównania monitorów 49" z serii Samsung odsyłam na

By zobaczyć linki musisz się Zalogować lub Zarejestrować

tam znajdziecie najlepsze znalezione przeze mnie w sieci porównanie.

Temat sprowadza się do czterech ich rodzajów i po kontakcie z supportem Samsunga nie mają znaczenia końcówki nazewnictwa.

Rozróżniamy więc:

C49HG90 - 1080p - 120Hz - 1800R ok. 4400,- PLN
C49RG9 - 1440p - 120Hz - 1800R ok. 5000,- PLN
LC49G9 - Odyssey G9 - 1440p - 240Hz - 1000R ok. 6000,- PLN
S49AG9 - Odyssey Neo G9 - 1440p - 240Hz - 1000R ok. 10000,- PLN

Każdy z nich różni się zarówno zastosowaną jakością matrycy jak i bebechami, kolejność wypisana wyżej jest taka jak były wprowadzane na rynek.
Ostatnie recenzje wersji ostatniej, wszystkie ochy i achy sugerują, że Samsung zrobił kawał dobrej roboty w przeciągu tych kilku lat. Jednak seria ta jest dość niszowa i nie oczekiwałbym tu wielkich promocji czy szybkiego obniżenia ceny nawet na starsze modele. Raczej się one utrzymują, a zmiany wynikają ze zmiany wartości złotówki do dolara.
Szukając monitora zwracajcie uwagę na ceny, opisy i początkowe oznaczenia bo sklepy albo same się w tym gubią albo celowo wprowadzają w błąd wystawiając produkt w nieadekwatnej cenie zwłaszcza po wypuszczeniu nowego Odyssey Neo i mozna na przykład nabyć starszą wersję za 7 czy 8 tysięcy.

Ja osobiście będę szedł w Oddysey G9. Po przeczytaniu poradnika, rozpatrzeniu wszystkich za i przeciw. Wybieram zakrzywienie 1000R i rozdzielczość, którą moja karta jeszcze uciągnie. Wybierając tripla w QHD albo musiałbym rezygnować z detali albo z FPSów co jak wiemy i tak odbija się na immersji, a FOV z modelu Odyssey G9, będzie powiedzmy złotym środkiem  w tym wszystkim.

Pozdrawiam wszystkich ciepło, życzę dużo zdrowia w nadchodzącym nowym roku i być może do zobaczenia na torze.

worms14pl

worms14pl

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 699 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Prawie stałem się właścicielem G9, ale tuż przed zakupem doszedłem do wniosku że jednak to dużo kasy i zanim stanę się jego właścicielem to chciałbym się upewnić że ta imersja którą mi zaproponuje będzie warta wydanych pieniędzy.

Może ktoś z Warszawy będzie tak dobry by pokazać swoją 49 w akcji z pustymi łapkami nie przyjadę, haha.

Po tym filmie mam mieszane uczucia:

Rig

PC

KOWAL Mirek

KOWAL Mirek

ex. me2slow i Kowalski

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2092 postów
  • LokalizacjaWarszawa

LCG9 ma migotanie obrazu, jest to duża częstotliwość bo około 1000Hz ale jednak, przy takiej powierzchni ekranu może to być odczuwalne u niektórych (szybsze zmęczenie oczu, dyskomfort..itp). Podobnie CHG9. W 100% FlickerFree jest tylko CRG9 ale tu mamy 120Hz zamiast 240Hz. Najnowsza wersja czyli SAG9 nie była testowana jeszcze w RTINGS.COM.

Latency is often more important than speed

Rig - SimuCube 1 (OSW) Direct Drive wheelbase with Kollmorgen AKM53G motor with Hengstler AD58 encoder, powered by Mean Well PSU 480/720W and fully shielded servo cables, HE Ultimate pedals with OMP pad kit, SIM-LAB P1-X rig, PRO-SIM/Quaife H pattern shifter with Honda Type R knob, PRO-SIM/Quaife sequential shifter, HE handbrake with LC, RRS carbon steering wheel 35cm, Sparco 33cm, Simracing Coach panel of buttons and paddle shifters, Samsung CRG9 49" 32:9 monitor
PC - Win 11, MB X570S, CPU 5800X3D UV-30, RAM DDR4 (Dual Rank) B-die 4x8GB 3800MHz->15,15,15,15,30,46,(tRFC 262)1.46V, GPU RTX3080 UV, PSU Corsair AX1600i, Benchtable Streacom BC1 V2

worms14pl

worms14pl

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 699 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Była już testowana i generalnie panuje w sieci opinia o tym że zbyt pochlebną ocenę dostała, mało informacji było o wadach które występują w tym egzemplarzu.

Przyznam  że jak zobaczyłem opakowanie tego monitora wczoraj to aż się zacząłem zastanawiać czy mi do auta się zmieści, kawał pudła.
Generalnie będę wybierał między Odyssey G9, a Odyssey Neo G9.

Ale tak jak mówię wcześniej chcę zobaczyć go w akcji, więc jeżeli ktoś posiada monitor 49 cali w rozdzielczości 5120x1440 i może mnie zaprosić do siebie, to będę bardzo wdzięczny.

Rig

PC

worms14pl

worms14pl

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 699 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Ja bym jednak podparł się jakąś bazą przy zakupie tego rodzaju monitora, tutaj np coś znalazłem dla LC49G9 Odyssey G9:

Szkoda że takich samych informacji nie posiadam dla S49AG9 - Odyssey Neo G9, bo jednak chyba wolałbym do niego dopłacić dla prawdziwej czerni, więcej stref podświetlania, doskonale to widać w recenzji porównującej te dwa monitory na rtings.

Rig

PC

KOWAL Mirek

KOWAL Mirek

ex. me2slow i Kowalski

• Użytkownicy
  • 2092 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Jak Cię stać to bierz mini LED czyli Neo, do tego jest 100% FlickerFree, nie ma tego okropnego sterowania jasnością PWM jak poprzednik, masz dużo stref bo 2048 a nie śmieszne 10 jak wcześniejsze modele... itd. W każdym większym sklepie musi być podłączony Neo bo to flagowiec. Cena nie 10 000zł tylko 7600zł na alle...

Użytkownik KOWAL Mirek edytował ten post 30 grudzień 2021 13:41

Rig - SimuCube 1 (OSW) Direct Drive wheelbase with Kollmorgen AKM53G motor with Hengstler AD58 encoder, powered by Mean Well PSU 480/720W and fully shielded servo cables, HE Ultimate pedals with OMP pad kit, SIM-LAB P1-X rig, PRO-SIM/Quaife H pattern shifter with Honda Type R knob, PRO-SIM/Quaife sequential shifter, HE handbrake with LC, RRS carbon steering wheel 35cm, Sparco 33cm, Simracing Coach panel of buttons and paddle shifters, Samsung CRG9 49" 32:9 monitor
PC - Win 11, MB X570S, CPU 5800X3D UV-30, RAM DDR4 (Dual Rank) B-die 4x8GB 3800MHz->15,15,15,15,30,46,(tRFC 262)1.46V, GPU RTX3080 UV, PSU Corsair AX1600i, Benchtable Streacom BC1 V2

worms14pl

worms14pl

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 699 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Szukałem w całej Warszawie, nie znalazłem.

A może lepiej czekać na coś takiego:

Rig

PC

KOWAL Mirek

KOWAL Mirek

ex. me2slow i Kowalski

• Użytkownicy
  • 2092 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Oled jest najlepszy ale ryzykujesz powidoki, w LCD nie ma tego problemu.

worms14pl

worms14pl

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 699 postów
  • LokalizacjaWarszawa
Neo, kupić raz a dobrze. Tak sobie mysle, później będę żałował ze nie kupiłem tego co najlepsze teoretycznie.
Liczę jednak ze Acer, Aoc, LG, pokaże produkt, który będzie konkurował z Neo i może cena trochę spadnie.
Dodatkowo pojawiła mi się myśl że może lepiej zainwestować w grafikę, lepszą, z czego będą większe korzyści.
Choc chyba to najgorszy moment na zakup grafiki, skoro na horyzoncie seria 4000 i wydajność 2x.
Wiec czekam na jakieś okazje i rozwój sytuacji na rynku.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Rig

PC

worms14pl

worms14pl

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 699 postów
  • LokalizacjaWarszawa

No nie mogli tego bardziej dopracować, czyli 32:10.

Jak myślicie nada się lepiej od 49 cali do simracingu?

Rig

PC

hhalunek

hhalunek

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 25 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Odgrzewam kotleta.

Co warto wybrać obecnie z 49 ultrawide?

Jest już na rynku większy wybór, bo mamy AOC, LG, Philips, Samsung OLED, QLED....

Widzę, że one głównie różnią się typem matrycy i podświetlenia, no bo odświeżanie pomijm bo i tak pewnie będzie uzyskać >120mhz 

Użytkownik hhalunek edytował ten post 04 grudzień 2023 12:24

Instagram: Driver.sti 

RIG

Cockpit Sim-lab GT1 EVO BLACK | Stand Sim-lab Triple monitor stand | Simucube 2 Sport | Fanatec v3 + Damper Kit + Brake Performance Kit| Shifter PROSIM H Quaife |Shifter Seq Selespeed Simline Handbrake Simline Wheel Porsche Fotel Mirco RS2 FIA | Pasy OMP Racing 4M | Rekawice Sparco Meca-2 | Kask OMP Circuit |

PC

[GPU] Gigabyte RTX 3070 Gaming OC 8GB [CPU] AMD 3700X [MB] Gigabyte x570 aours elite [RAM] Crucial @3600 @CL14 [PSU] Corsair RM750W [M2] Adata XPG 8200 PRO 1TB [CASE] NZXT Lexa [OS] Win10 x64 [AUDIO] Apple Air Pods Pro 2 [SCREEN]  Samsung 49" Ultrawide

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych