Skocz do zawartości

SIMRACE.PL używa cookies. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.Proszę zapoznać się z Polityka prywatności żeby uzyskać więcej informacji. Jeśli wyrażasz zgodę i nie chcesz więcej tej informacji kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje używanie cookies
Witaj na SIMRACE.PL
Fajnie, że do nas trafiłeś. Żeby zobaczyć wszystkie treści musisz posiadać konto.
ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO
Zdjęcie

Fanatec CSL i ustawienia początkującego

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

Malcolm_x

Malcolm_x

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 36 postów
  • Lokalizacjapoznan

Witam

troche błędem bylo chyba jednak grzebanie na oslep w ustawieniach asseto oraz czytania rowniez na solep poradnikow jak ustawic kierownice..

Otoz mam fanateca CSL Elite ps4, (podpiete pod PC) i zaczalem bawic sie w rozne ustawienia. 

na poczatku duzo pozmienialem w ustawieniach FFB w samej grze, pozniej poczytalem o Lutach, FFB clip app, i force feedback test, tak naprawde to robilem to wedlug tego filmiku:

By zobaczyć linki musisz się Zalogować lub Zarejestrować

i od tego momentu mam schody...

juz sam nie wiem co jest poprawnym ustawieniem a co nie.

Zauwazylem tez ze z kierownica dzieja sie jakies dziwne rzeczy. Tak jakby lapala "luzy na drążkach" :) jesli wiecie mniej wiecej o czym mowie ;)

przy skretach badz ostrych kontrach czuje luz w kierownicy obarczony lekkim stukiem, takim jak przy ostrym hamowaniu.

Powiedzcie mi czy znajde gdzies "orygonalne" ustawienia asseto?

czy moze lepiej odinstalowac calosc i zainstalowac od nowa?... (tylko czy nie zapamieta dawych ustawien? poprzez steam?)

prosze o pomoc bo juz za dlugo sie bawie w ustawienia a za malo jazdy...

Martion

Martion

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 461 postów
  • Discord:Martion#2322
  • STEAM ID:STEAM_0:1:47963338 / Martion
  • Origin ID:Martion15x
  • Xbox Live:Martion94r
  • PSN id:Martion__
  • Social Club:Martion___
  • LokalizacjaPoznań
Nie chodzi ci o opcję Drift którą ustawia się z poziomu kierownicy Fanatec?

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

PC

Rig

Mój worklog PC
Mój worklog rig/kokpit
Mój (martwy) worklog na forum.benchmark.pl

Malcolm_x

Malcolm_x

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 36 postów
  • Lokalizacjapoznan

sprawdz dzis wieczorem, ale nic nie zmienialem w kierownicy.

DrFugazi

DrFugazi

Zapaleniec

• Moderatorzy
  • 1443 postów
  • STEAM ID:drfugazi
  • PSN id:drfugaz
  • LokalizacjaKatowice

Daruj sobie wszelkie LUT generatory i FFB Clip przy Fanatecu. To są raczej rzeczy, których używa się przy mniej precyzyjnych konstrukcjach.

Ja w ogóle nie używam tych apek. Jeśli nie ma opcji resetu ustawień kontrolerów do defaultu, a nie masz jakichś innych ustawień już porobionych pod siebie, to możesz po prostu wyrżnąć całą zawartość katalogu "Moje dokumenty\Assetto Corsa", bo tam trzymane są ustawienia. Oczywiście możesz tam też poszukać właściwego pliku odpowiadającego za kontrolery i wyrżnąć tylko ten jeden. Nie mam teraz kompa z Assetto pod ręką więc nie podpowiem, ale zapewne coś w stylu config\controllers.xml lub podobne. Samo odpalenie wizarda konfiguracji kierownicy też powinno pomóc, FFB clip można odinstalować a w konfiguracji kotrolera wybrać aby nie korzystał z LUT.

Jak trzeba to mogę się podzielić swoimi ustawieniami CSL Elite w AC i samej kierownicy dla różnych klas samochodów lub nawet zrobić jakiś poradnik, choć zaznaczam, że nie jestem ekspertem.

Racing! Because football requires only one ball.
http://hayabusa.eu.org/

PC

Rig

Slimok

Slimok

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 24 postów
  • Lokalizacjadolnośląskie

Jak trzeba to mogę się podzielić swoimi ustawieniami CSL Elite w AC i samej kierownicy dla różnych klas samochodów lub nawet zrobić jakiś poradnik, choć zaznaczam, że nie jestem ekspertem.

Z checią poczytam i potestuję. 

Firssen

Firssen

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 448 postów
  • STEAM ID:Firssen
  • Origin ID:Firssen
  • Xbox Live:Firssen
  • Social Club:Firssen
  • LokalizacjaBiałystok

Daruj sobie wszelkie LUT generatory i FFB Clip przy Fanatecu. To są raczej rzeczy, których używa się przy mniej precyzyjnych konstrukcjach.

Dlaczego tak uważasz? Ja używam rzeczy fanateca i co jak co ale po tym procesie jest lepiej i właściwie jest mniej zabawy z ustawieniami. A Clipping występuje nawet w Fanatecu...
Mój własny sposób to ustawienie profilera tak żeby FFB było na 100%, w profilerze fana chyba jeszcze jest opcja Force którą raczej zostawia się na 100, a rzeczy takie jak damper, spring etc wrzucić na zero, ewentualnie trochę drift żeby kiera szybciej odkręcała, w grze podobnie, gain na 100%, wszystkie dodatki na 0%, resztę oddać LUT generatorowi bo Wheel Check zrobi wykres na bazie aktualnych ustawień, a LUT generator po prostu poustawia wszystko w grze.

PC

Rig

Malcolm_x

Malcolm_x

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 36 postów
  • Lokalizacjapoznan

ok, czyli co, lepiej na poczatku wszystko pokasowac, aby "od nowa" pozniej jednak zrobic tak jak w filmie?

nastepnie dac FFB Clip na dynamic i jezdzic?

Firssen

Firssen

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 448 postów
  • STEAM ID:Firssen
  • Origin ID:Firssen
  • Xbox Live:Firssen
  • Social Club:Firssen
  • LokalizacjaBiałystok

W fanatecu ustawiasz:
Sens: Off/900
FF: 100
Sho: 0
ABS: OFF
Lin: Off
Dea: off
Dri: 0-2
For: 100
Spr: 0
Dpr: 0
Nie wiem jak teraz ale kiedyś jeszcze profilerze fanateca na kompie ustawiało się niezależnie Dampening z tym też osobiście zjechałem do 0.

Potem odpalasz Wheel Check, w nim ustawiasz Max Count na 50 i wyżej wybierasz: Step Long 2 (linear foce test). Kiera przez chwilę pokręci i program zrobi wykres który prawdopodobnie będzie w dokumentach.
Odpalasz Lut Generator, otwierasz plik csv z wykresem i zapisujesz jako np: myLUT.lut w Moje Dokumenty\Assetto Corsa\cfg.
Na koniec w folderze do którego zapisałeś lut edytujesz plik: ff_post_process.ini na coś takiego:

[HEADER]
VERSION=1
TYPE=LUT
ENABLED=1

[GAMMA]
VALUE=0.5

[LUT]
CURVE=myLUT.lut

Co do FFB Clipu to osobiście nie korzystam z opcji dynamic, po prostu używam samego wykresu bo jak u siebie odpaliłem kiedyś dynamic to działy się dziwne rzeczy typu: najechałem na tarkę ale FFB jej nie przekazało, dopiero potem załapało że po niej jadę i inne takie ale to może akurat wina starego hardware. Od siebie nie polecam.

Użytkownik Firssen edytował ten post 07 sierpień 2018 20:06

PC

Rig

Malcolm_x

Malcolm_x

Amator

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 36 postów
  • Lokalizacjapoznan

dzieki wielkie!

a jak ustawienia w samym programie?

DrFugazi

DrFugazi

Zapaleniec

• Moderatorzy
  • 1443 postów
  • LokalizacjaKatowice

@Firssen, ja nie używam tych apek i mam nieco inaczej poustawiane zarówno w AC jak i w profilerze Fanateca.

Ponadto mam w profilerze Fanateca zdefiniowane różne ustawienia siły FFB, BrF i FEI dla różnych typów pojazdów, np. inne dla GT (GT3, GT4, GTE), a inne dla takich DTM '90 i aut drogowych. Inne ustawienia do driftu, ale to aktualnie w opracowaniu i inne do Dirt Rally, gdzie ograniczam kąt kierownicy do 540 stopni.

Nie widzę póki co potrzeby zmieniania ustawień w samym AC odnośnie do konkretnego pojazdu, bo załatwia mi to profil w samej kierownicy.

Tak jak wspominałem - nie jestem ekspertem - więc myślę, że każdy musi dostosować ustawienia pod siebie.

EDIT: @Slimok, @Malcolm_x,screeny z ustawień na stronie w linku:

Użytkownik DrFugazi edytował ten post 09 sierpień 2018 14:29

PC

Rig

MORYS

MORYS

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 24 postów
  • LokalizacjaMosina

@Firssen, ja nie używam tych apek i mam nieco inaczej poustawiane zarówno w AC jak i w profilerze Fanateca.

Ponadto mam w profilerze Fanateca zdefiniowane różne ustawienia siły FFB, BrF i FEI dla różnych typów pojazdów, np. inne dla GT (GT3, GT4, GTE), a inne dla takich DTM '90 i aut drogowych. Inne ustawienia do driftu, ale to aktualnie w opracowaniu i inne do Dirt Rally, gdzie ograniczam kąt kierownicy do 540 stopni.

Nie widzę póki co potrzeby zmieniania ustawień w samym AC odnośnie do konkretnego pojazdu, bo załatwia mi to profil w samej kierownicy.

Tak jak wspominałem - nie jestem ekspertem - więc myślę, że każdy musi dostosować ustawienia pod siebie.

EDIT: @Slimok, @Malcolm_x,screeny z ustawień na stronie w linku:

Czy od roku coś się zmieniło co mógłbym uwzględnić przy ustawieniu tej kiery ? jutro przychodzi i chciałbym już w S4 wystartować na nowym sprzęcie ;)

PC

Rig

DrFugazi

DrFugazi

Zapaleniec

• Moderatorzy
  • 1443 postów
  • LokalizacjaKatowice

Czy od roku coś się zmieniło co mógłbym uwzględnić przy ustawieniu tej kiery ? jutro przychodzi i chciałbym już w S4 wystartować na nowym sprzęcie ;)

Tak, zmieniło się. W uproszczeniu to okazało się, że lepiej ustawić w Fanatecu profilerze For(ce) na 100 %, a zmniejszyć siłę FF (Gain) w Assetto Corsa. Występuje mniejszy clipping, a FF sprzętowy jest w pełnym zakresie. Muszę się wziąć za update na tej stronce i uzupełnić też o ACC. Soon ;)

PC

Rig

MORYS

MORYS

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 24 postów
  • LokalizacjaMosina

Wielkie dzięki, doradź tylko prosę jakie GAIN w M ustawić?

PC

Rig

Bilasek

Bilasek

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 274 postów
  • Discord:Janusz Migas#3417
  • STEAM ID:januszek_21
  • LokalizacjaBochnia

Tutaj masz dobre ustawienia wyjściowe dla każdej kiery od Fanateca. Ja jestem z nich bardzo zadowolony. Masz podane  wartości jakie musisz ustawić w kierownicy i w grze. Polecam.

[PC] INTEL i9-10850K | Asus ROG Strix Z490-E Gaming | 2x8GB Patriot Viper Steel 32GB 4400MHz CL19 | Asus ROG Strix 1000G | Chłodzenie Kraken X63 | ASUS GeForce RTX 3080 TUF 12GB | Obudowa NZXT H510

[RIG] Simucube 2 Pro | Cube Controls F-Pro | Heusinkveld Sim Pedals Sprint | Fanatec Handbrake | Thrustmaster TH8A | Rig Motedis | Fotel Sparco R100 | 3x AOC AGON AG271QG

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych