Skocz do zawartości

SIMRACE.PL używa cookies. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.Proszę zapoznać się z Polityka prywatności żeby uzyskać więcej informacji. Jeśli wyrażasz zgodę i nie chcesz więcej tej informacji kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje używanie cookies
Witaj na SIMRACE.PL
Fajnie, że do nas trafiłeś. Żeby zobaczyć wszystkie treści musisz posiadać konto.
ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO
Zdjęcie

Fanatec CSL Elite

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
39 odpowiedzi w tym temacie

dark_rose

dark_rose

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 14 postów

Witam.

Szukam alternatywy dla moich zajechanych pedalsów od DFGT. W 99% jestem zdecydowany na CSL Elite (bez loadcella). Mam tylko pytanie. Czy koniecznie muszę do nich kupić dedykowany adapter pod USB?(póki co nie zamierzam kupować bazy). Kosztuje on 25 euro, co w stosunku do ceny pedałów uważam za niezłe ździerstwo. Ktoś na pewnym anglojęzycznym forum pisał że można je podłączyć przez kabel USB A-B(taki jak do drukarek czy skanerów) i będą działać. Niestety temat nie został wyczerpany i nie wiem nic więcej. Ktoś próbował?

KOWAL Mirek

KOWAL Mirek

ex. me2slow i Kowalski

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2092 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Ja bym brał tylko z LC, zupełnie inna jazda. 

Latency is often more important than speed

Rig - SimuCube 1 (OSW) Direct Drive wheelbase with Kollmorgen AKM53G motor with Hengstler AD58 encoder, powered by Mean Well PSU 480/720W and fully shielded servo cables, HE Ultimate pedals with OMP pad kit, SIM-LAB P1-X rig, PRO-SIM/Quaife H pattern shifter with Honda Type R knob, PRO-SIM/Quaife sequential shifter, HE handbrake with LC, RRS carbon steering wheel 35cm, Sparco 33cm, Simracing Coach panel of buttons and paddle shifters, Samsung CRG9 49" 32:9 monitor
PC - Win 11, MB X570S, CPU 5800X3D UV-30, RAM DDR4 (Dual Rank) B-die 4x8GB 3800MHz->15,15,15,15,30,46,(tRFC 262)1.46V, GPU RTX3080 UV, PSU Corsair AX1600i, Benchtable Streacom BC1 V2

mataman

mataman

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 363 postów
Jak chcesz podłączyć kablem A-B skoro tam wychodzisz końcówką telefoniczną z pedałów?
Takim kablem można podłączyć tylko zestaw z LC.

dark_rose

dark_rose

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 14 postów

Jak chcesz podłączyć kablem A-B skoro tam wychodzisz końcówką telefoniczną z pedałów?

By zobaczyć linki musisz się Zalogować lub Zarejestrować

Takie coś zda egzamin? Wejście wygląda identycznie jak w adapterze od Fanateca.

Użytkownik dark_rose edytował ten post 08 luty 2019 13:13

mataman

mataman

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 363 postów
Ciężko powiedzieć jaka elektronika siedzi w przejściówce od Fanateca. Zawsze możesz zaryzykować, ale przy różnicy 50zl ja bym nie ryzykowal i wziął od Fanateca.

dark_rose

dark_rose

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 14 postów

ok, dzięki. ;)

smogf

smogf

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 557 postów
  • LokalizacjaSlubice

Takie coś zda egzamin? Wejście wygląda identycznie jak w adapterze od Fanateca.

Przeciez to jest modem.

Swoja droga przymierzam sie wlasnie do zakupu CSL Elite LC gdyz pedaly mimo tego, ze load cell na hamulcu i halle na innych pedalach, to jest to jednak najslabsze ogniwo w mojej konstrukcji. A przymierzajac sie powoli do budowy jakiegos RIGa jednak ciezko by mi bylo moje prawie 15kg pedaly zamocowac a jak sie kiedys skoncza potencjometry, zawsze moge wrzcucic swoje czujniki halla.

Jakies specjalne rzeczy musze wiedziec na temat podlaczania/konfiguracji samych pedalow pod PC?

Użytkownik smogf edytował ten post 09 luty 2019 13:30

PC

Rig

GMPST2000

GMPST2000

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 23 postów
  • STEAM ID:GMPST2000
  • LokalizacjaZadupie

@dark_rose - i jak zakup pedałów? Zadowolony? Napisz coś o wrażeniach itp. prosze. Sam się szykuję do CSL Elite i ... waham się co do LC. Brać, czy nie brać... .

Użytkownik GMPST2000 edytował ten post 17 czerwiec 2019 09:28

DrFugazi

DrFugazi

Zapaleniec

• Moderatorzy
  • 1443 postów
  • STEAM ID:drfugazi
  • PSN id:drfugaz
  • LokalizacjaKatowice

Brać :)

Przede wszystkim bez LC masz tylko dwa pedały. A start ze sprzęgła nawet w autach GT3 (jeśli mają sprzęgło) jest szybszy.

Racing! Because football requires only one ball.
http://hayabusa.eu.org/

PC

Rig

smogf

smogf

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 557 postów
  • LokalizacjaSlubice

Dokladnie. Brac tylko z LC. Ja jestem mega zadowolony. Sprzegla uzywam tylko do startu praktycznie bo nie mam i tak skrzyni H. Ale hamulec z LC to cos pieknego. Aha... No i w drifcie mozna postrzelac sprzeglem.

PC

Rig

GMPST2000

GMPST2000

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 23 postów
  • LokalizacjaZadupie

Namówiliście mnie! Będzie CSL Elite z LC :) Pytanie tylko, czy wystarczy zamówić u nich w Fanatec.com 

za 229Euro oraz 

czy jeszcze trzeba coś dołożyć do tych pedałów i adaptera by podłączyć je do PC?

DrFugazi

DrFugazi

Zapaleniec

• Moderatorzy
  • 1443 postów
  • STEAM ID:drfugazi
  • PSN id:drfugaz
  • LokalizacjaKatowice

Wystarczy same CSL Elite Pedals LC, czytaj na dole:

Compatibility

Peripherals:

• Compatible to any Fanatec Wheel Base or Fanatec Racing Wheel with RJ12 Pedals connector. To connect Fanatec Wheels with PS/2 Pedal Socket, you need the additional 

.
  • With installed Loadcell Kit, the pedals are not compatible to the ClubSport USB Adapter. Please use the included USB connector (PC only).
What's included
  • 1x Wheel Base connection cable RJ12/RJ12 (~3m)
  • 1x USB cable (~3m)

Racing! Because football requires only one ball.
http://hayabusa.eu.org/

PC

Rig

GMPST2000

GMPST2000

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 23 postów
  • LokalizacjaZadupie

Nadal nie łapię :( Mam Thrustmastera T300RS i baza ma dwa wtyki: coś jak PS2 i RJ...ileśtam. Czy pedały CSL z LC podłączyć będzie trzeba do bazy, czy bezpośrednio do USB w PC?

Martion

Martion

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 461 postów
  • Discord:Martion#2322
  • STEAM ID:STEAM_0:1:47963338 / Martion
  • Origin ID:Martion15x
  • Xbox Live:Martion94r
  • PSN id:Martion__
  • Social Club:Martion___
  • LokalizacjaPoznań
Jak masz bazę Thrustmastera i pedały Fanateca to jedyną opcją jest podłączyć je osobno do komputera przez kabel USB.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

PC

Rig

Mój worklog PC
Mój worklog rig/kokpit
Mój (martwy) worklog na forum.benchmark.pl

GMPST2000

GMPST2000

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 23 postów
  • LokalizacjaZadupie

Jak masz bazę Thrustmastera i pedały Fanateca to jedyną opcją jest podłączyć je osobno do komputera przez kabel USB.

No właśnie dlatego napisałem, że pewnie będzie jeszcze potrzebny do pedałów: ClubSport USB Adapter.

Dziękuję

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych