www.kwartetnova.pl
www.skrzypek.bydgoszcz.pl
To już wiemy czym w tym roku przyjedzie Św.Mikołaj. Bardzo ładne sanki
Jak oceniasz możliwość konfiguracji riga pod gracza, można wszystko dopasować?
Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.
Gdybys mogl @joseph zrobic zdjecie pedalow ile miejsca jest miedzy nimi a rama bylbym bardzo wdzieczny. Btw piekny zestaw. Coraz bardziej zastanawiam sie nad kupnem pelnego riga, bo sam stojak to jednak nie jest to.
Wszyscy dokonujemy wyborów... Sztuką jest żyć z konsekwencjami.
Recka po prawie 4 latach użytkowania riga rSeat EVO V3.
Konstrukcja składa się z 3 elementów, które można względem siebie niezależnie ustawiać, całość spinają solidne śruby zaciskowe dokręcane beznarzędziowo. Środkowy element 'C' można zamocować z lewej lub prawej, zależy jak komu w jaskini wygodniej. Mocowanie pod fotel zostało przerobione w moim warsztacie, w taki sposób żeby umożliwić mocowanie dowolnego regulowanego fotela na sankach, co daje pełną regulację przód-tył (jak w aucie). Dodatkowo z przodu (pod fotelem) dodana śruba którą można regulować wysokość kąta mocowania, co pozwala dopasować podparcie ud i ogólnie pozycję siedziska. Raz ustawione wystarczyło mi na 3 lata i to jedyna okazja kiedy trzeba się do riga rzucać z kluczem. Przeróbka wykonana z naciskiem na estetykę, zabezpieczona, pomalowana wygląda jak fabryczna.
Płytka z mocowaniem pod dowolną kierę (miałem na niej większość Thrustów i Fana poza CSL nową) z regulacją wysokości od pozycji nisko/przód do wysoko/środek. Niewielka ale wystarczająca regulacja wysokości i kąta. Trzyma bardzo pewnie.
Jak w wielu podobnych konstrukcjach podnóżek wymaga podłożenia czegoś co podtrzyma pedały, nie ma opcji żeby zestaw z loadcellem utrzymał takie przeciążenia, w moim przypadku był to drewniany pieniek. Pewnie można jakieś nóżki dokrafcić ale pieniek był po prostu pod ręką i zadziałał.
W zestawie jest też modularny system mocowania shiftera który można dość dowolnie umiejscowić tak z lewej jak i prawej strony. Regulacja śrubami (beznarzędziowo). Niemniej żeby uniknąć chybotliwości zalecałbym docelowo przewiercić profile i złapać ustawienia śrubami "na stałe". Nie korzystałem ze skrzyni na tyle żeby to jednak zrobić samemu i wystarczało mi mocowanie ręczne. Hamulec ręczny Fanateca dokręciłem już na stałe i mimo że ma swój opór trzyma się idealnie.
od 2:10
Pod siedziskiem producent przewidział mocowanie na Buttkickera czy inny system wibracji, z którego chętnie skorzystałem. Rig jest masywny (ok. 20kg), brak jakiś luźnych elementów, więc nic nie dzwoniło czy brzęczało z wibratorem. Modularność sprawia że całość łatwo złożyć, dopasować wzajemnie elementy czy przesunąć spod monitorów żeby dostać się do kabelków. Z przesuwanym fotelem bez problemu siadały w nim dzieci, a sam jako 190cm oceniam że i parę cm wyższy człowiek też spokojnie wejdzie.
Po paru latach użytkowania stelaż jest 'jak nowy', brak obić czy zarysowań, jedyne pod śrubami w miejscu mocowania elementów (widoczne po rozsunięciu).
Jak do każdego riga zdecydowanie polecam zakup regulowanego fotela, mój Bride jest tak udany, że zostaje na dłużej. Riga sprzedaje tutaj http://simrace.pl/fo...gratis/?p=53695
Mam nadzieje, że profile alu nie rozczarują mnie możliwościami konfiguracji do której przyznam bardzo RS przyzwyczaił.
Mocne strony RS Evo V3:
Słabsze strony:
Model RS Evo V3 jest już nieprodukowany, zastąpiony przez zestaw "rurowy" RS1. Wyględny ale jakoś mi się zdaje że mniej materiału na niego poszło, większe zaufanie mam do tych moich jeśli chodzi o sztywność.
@jaspero, custom z profili alu, docelowo pod DD i mocniejsze pedalce.
Niektórzy i DD zakładają ale to już overkill raczej, szczególnie że chce także dużo cięższe pedały i jeszcze lepiej dopasowane położenie rękawa i shiftera. Coś jak np. w wurcach, gdzie zaraz obok sekwencji jest hebel.
Jak oceniasz możliwość konfiguracji riga pod gracza, można wszystko dopasować?
Gdybys mogl @joseph zrobic zdjecie pedalow ile miejsca jest miedzy nimi a rama bylbym bardzo wdzieczny. Btw piekny zestaw. Coraz bardziej zastanawiam sie nad kupnem pelnego riga, bo sam stojak to jednak nie jest to.
Użytkownik GTR edytował ten post 30 listopad 2017 17:35
Nie piszemy dwóch postów jeden pod drugim, zwłaszcza w tak krótkim odstępie czasu.
Ja moge w koncu pokazac Swojego RIGa
Jeszcze dojdzie shifter i pozniej kilka lepszych zdjec
Użytkownik adamwsb edytował ten post 25 grudzień 2017 17:31
CPU: I5 4690K 3.5GHz [4.6GHz] | MB: ASROCK Z97 PRO4
GPU: ASUS GTX 980 TI Strix
RAM: GOODRAM PLAY 16GB PC1600 2x8GB RED [1866MHz]
HDD: Crucial SSD 250GB MX200 | WD Caviar BLUE 1TB | WD Caviar BLUE 640GB | WD Portable Elements 1TB
CASE: Thermaltake V3 Black Edition | PU: Cooler Master B700 v2 700W | OS: Windows 10 64bit | Modecom MC-9006 | Natec Genesis GX68
RIG: T300RS | T3PA | Playseat | Creative Inspire T6100 5.1 | TV Sony | W829B 50"
PS4
Jak widać Mikołaj był szczodry
Trochę dziwnie ekrany rozmieściłeś, ale reszta wypas
|CPU| i7 3770k 4.4 GHz |COOLER| Noctua NH-D14 |MOBO| Asus P8Z77-V Pro |RAM| 2x8 GB G.Skill TridentX 2400 |PSU| 680W B-Quiet SP E9-CM |GPU| MSI 980ti Gaming
|SSD| 750 GB Samsung EVO850 |HDD| 1,2 TB Seagate+500 GB WD USB |SC| Asus Xonar DX |CASE| Bitfenix Shinobi XL
|SC| Samsung UE55KS8000 4K 60Hz 4:4:4 |SOUND| Logitech Z906, G430 |WHEEL| Thrustmaster T500 |PEDALS| Fanatec CSP V3 |SHIFTER| Fanatec CSS 1.5, CS Handbrake |RIG| DIY
Hehehehe 2 ekran jest do PS4Trochę dziwnie ekrany rozmieściłeś, ale reszta wypas
![]()
CPU: I5 4690K 3.5GHz [4.6GHz] | MB: ASROCK Z97 PRO4
GPU: ASUS GTX 980 TI Strix
RAM: GOODRAM PLAY 16GB PC1600 2x8GB RED [1866MHz]
HDD: Crucial SSD 250GB MX200 | WD Caviar BLUE 1TB | WD Caviar BLUE 640GB | WD Portable Elements 1TB
CASE: Thermaltake V3 Black Edition | PU: Cooler Master B700 v2 700W | OS: Windows 10 64bit | Modecom MC-9006 | Natec Genesis GX68
RIG: T300RS | T3PA | Playseat | Creative Inspire T6100 5.1 | TV Sony | W829B 50"
PS4
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych