Skocz do zawartości

SIMRACE.PL używa cookies. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.Proszę zapoznać się z Polityka prywatności żeby uzyskać więcej informacji. Jeśli wyrażasz zgodę i nie chcesz więcej tej informacji kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje używanie cookies
Witaj na SIMRACE.PL
Fajnie, że do nas trafiłeś. Żeby zobaczyć wszystkie treści musisz posiadać konto.
ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO
Zdjęcie

Damper mod dla Heusinkveld Sprint

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
72 odpowiedzi w tym temacie

Glaniu

Glaniu

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 540 postów
  • LokalizacjaKraków

A mnie z kolei ten wynalazek ciekawi...

By zobaczyć linki musisz się Zalogować lub Zarejestrować

Jak juz ma shekery to zbyteczne 

worms14pl

worms14pl

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 699 postów
  • STEAM ID:worms14pl
  • LokalizacjaWarszawa

A mnie z kolei ten wynalazek ciekawi...

Moim zdaniem jeżeli działą to lepiej jak w pedałach Fanatec, czyli jest mocniejsze, bardziej odczuwalne, to może to poprawić odbiór doznać, buksowanie kół przy przyspieszaniu będziesz czuł tylko na gazie, a blokowanie kół tylko na hamulcu. 

Pod warunkiem że nie zagłuszy Ci tego wcześniej zamontowany BST-1, lub LFE

Rig

PC

m@rcinpl

m@rcinpl

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 584 postów
  • LokalizacjaRumia
No właśnie...już na nic nie patrzę...za dużo tego wszystkiego...
<p>
PC
Rig

Fikol

Fikol

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 10 postów

Ja miałem stary pad od xboxa i płytki z ali za parę zł i zamontowałem. Gdy grałem w iracin na fixed ferrari (z ABS) to nie spełniało swojej funkcji. Sprawdziłem więc AC bez włączonego ABS no i odczucia jak najbardziej pozytywne ;).

Załączone pliki

Paweł Stępień

Paweł Stępień

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 18 postów

Ja się zastanawiam czemu HE nie zastosowało regulowanej dźwigni w pedale hamulca tak jak w sprzęgle na tym moim zdjęciu wyżej? W prosty sposób można pedał utwardzić lub zmiękczyć bez konieczności zaraz wymiany elastomerów na inną twardość. Proste i skuteczne.

Edit
Paweł pytał mnie o hydrauliczny damper od HE Ultimate, to wrzucam jego zdjęcie:

Dostałem odpowiedź. 75 euro z wysyłką ten damper kosztuje. Produkcja to chyba bansbach.

Użytkownik Paweł Stępień edytował ten post 23 styczeń 2021 07:46

KOWAL Mirek

KOWAL Mirek

ex. me2slow i Kowalski

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2093 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Spoko cena moim zdaniem, powinna być łatwa instalacja.

Latency is often more important than speed

Rig - SimuCube 1 (OSW) Direct Drive wheelbase with Kollmorgen AKM53G motor with Hengstler AD58 encoder, powered by Mean Well PSU 480/720W and fully shielded servo cables, HE Ultimate pedals with OMP pad kit, SIM-LAB P1-X rig, PRO-SIM/Quaife H pattern shifter with Honda Type R knob, PRO-SIM/Quaife sequential shifter, HE handbrake with LC, RRS carbon steering wheel 35cm, Sparco 33cm, Simracing Coach panel of buttons and paddle shifters, Samsung CRG9 49" 32:9 monitor
PC - Win 11, MB X570S, CPU 5800X3D UV-30, RAM DDR4 (Dual Rank) B-die 4x8GB 3800MHz->15,15,15,15,30,46,(tRFC 262)1.46V, GPU RTX3080 UV, PSU Corsair AX1600i, Benchtable Streacom BC1 V2

worms14pl

worms14pl

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 699 postów
  • STEAM ID:worms14pl
  • LokalizacjaWarszawa

Pewnie mogłoby być taniej, jednak to sprawdzony produkt i może warto zaryzykować, tylko trzeba go odpowiednio zaadoptować, fajnie że taka myśl Panie Pawle Ci się pojawiła, w przyszłości pewnie też będę tego chciał spróbować.

Rig

PC

Mav309

Mav309

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 628 postów
  • Discord:Mav309#6943
  • LokalizacjaImmersione Scuderia Corsa

Nie miałem sprinty więc nie chcę porównywać za bardzo. Powiem tylko, że dziwię się, że kopiujecie zwykle sprinty a powinniście kopiować właśnie Ultimate, nawet bez hydraulicznych damperów. Są to znacznie większe i solidniejsze pedały o sporo dłuższej podstawie. Koszty pewnie podobne a konstrukcja już na oko jest moim zdaniem dużo lepsza. No i brak ograniczeń w nacisku na pedał hamulca, no dobra ograniczenie jest czysto teoretyczne bo wynosi 136kg (LC 200kg), czyli w praktyce brak ograniczenia.

A kto tu mówi że kopiowane pedały są mniejsze lub mniej solidne? :)

Kopia sprintów w wykonaniu najpopularniejszego projektu ZERgyt vs HE Sprint (od lewej hamulce zergyt/he i gaz zergyt/he).

Będąc w siedzibie Simline porównywałem je do HE Ultimate i nadal HE są malutkie :)

LC jest 100kg ale nic nie stoi na przeszkodzi wrzucić większa belkę tylko...po co? :D

rEZwxzc.jpg

7tBY5I9.jpg

When I fall down, don't give me your hand, I will get up stronger.

PC

Rig

Paweł Stępień

Paweł Stępień

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 18 postów
Trochę poszperałem, podpytałem kolegę pracującego w branży gdzie wykorzystuje się tego typu sprężyny gazowe. Bansbach produkuje sprężyny oznaczane na końcu nazwy kodowej ***N gdzie *** oznaczają siłę w niutonach. W przypadku oznaczenia 000N mamy do czynienia z tłumikiem. Teoretycznie nie ciągnie ani nie naciska, a jedynie status opór podczas ruchu, który jest regulowany za pomocą obracania pręta - czyli wygładzają ruch. Są jednokierunkowe i dwukierunkowe.
O ile sprężyny są całkiem łatwo dostępne w rozsądnych pieniądzach np. używane, o tyle tłumiki to już koszt budowy kolejnej repliki pedałów :D
Udało mi się wyrwać za 25 dolarów z wysyłką taki tłumik:

Jest długi bo 310mm więc będę musiał zamontować w jakiś wyszukany sposób, ale skok to 100mm więc teoretycznie potrzebuje około 250mm przestrzeni żeby zostało te 40mm skoku, kwestia tylko wymiany tych końcówek na takie z otworem zamiast gwintem. Jak dojdzie to dam znać jakie odczucia :)

KOWAL Mirek

KOWAL Mirek

ex. me2slow i Kowalski

• Użytkownicy
  • 2093 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Nie miałem sprinty więc nie chcę porównywać za bardzo. Powiem tylko, że dziwię się, że kopiujecie zwykle sprinty a powinniście kopiować właśnie Ultimate, nawet bez hydraulicznych damperów. Są to znacznie większe i solidniejsze pedały o sporo dłuższej podstawie. Koszty pewnie podobne a konstrukcja już na oko jest moim zdaniem dużo lepsza. No i brak ograniczeń w nacisku na pedał hamulca, no dobra ograniczenie jest czysto teoretyczne bo wynosi 136kg (LC 200kg), czyli w praktyce brak ograniczenia.

Kopia sprintów w wykonaniu najpopularniejszego projektu ZERgyt vs HE Sprint (od lewej hamulce zergyt/he i gaz zergyt/he).
Będąc w siedzibie Simline porównywałem je do HE Ultimate i nadal HE są malutkie :)
LC jest 100kg ale nic nie stoi na przeszkodzi wrzucić większa belkę tylko...po co? :D

rEZwxzc.jpg
Z jakiej grubości blachy są zrobione ZERgyt? Na oko wygląda to słabiutko niestety. Lewy pedał w miarę wyraźny jest na zdjęciu.

Rig - SimuCube 1 (OSW) Direct Drive wheelbase with Kollmorgen AKM53G motor with Hengstler AD58 encoder, powered by Mean Well PSU 480/720W and fully shielded servo cables, HE Ultimate pedals with OMP pad kit, SIM-LAB P1-X rig, PRO-SIM/Quaife H pattern shifter with Honda Type R knob, PRO-SIM/Quaife sequential shifter, HE handbrake with LC, RRS carbon steering wheel 35cm, Sparco 33cm, Simracing Coach panel of buttons and paddle shifters, Samsung CRG9 49" 32:9 monitor
PC - Win 11, MB X570S, CPU 5800X3D UV-30, RAM DDR4 (Dual Rank) B-die 4x8GB 3800MHz->15,15,15,15,30,46,(tRFC 262)1.46V, GPU RTX3080 UV, PSU Corsair AX1600i, Benchtable Streacom BC1 V2

Paweł Stępień

Paweł Stępień

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 18 postów

rEZwxzc.jpg
Z jakiej grubości blachy są zrobione ZERgyt? Na oko wygląda to słabiutko niestety. Lewy pedał w miarę wyraźny jest na zdjęciu.
3mm. Stal s235 w moim przypadku. Zupełnie wystarczy. Myślę że nawet z 2mm dałoby radę. Regały paletowe kilka ton na takiej blasze potrafią przenieść to nie sądzę żeby moja noga była w stanie uszkodzić hamulec

KOWAL Mirek

KOWAL Mirek

ex. me2slow i Kowalski

• Użytkownicy
  • 2093 postów
  • LokalizacjaWarszawa
Może złudzenie optyczne, byłem pewien że jest mniej niż 3mm te z lewej na tym zdjęciu.

Użytkownik KOWAL Mirek edytował ten post 25 styczeń 2021 14:19

Arcson

Arcson

Bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 77 postów
Popieram słowa Pawła. 3mm stali nierdzewnej, te pedały są równie pancerne co HE.

IMG-20210117-164912.jpg

Paweł Stępień

Paweł Stępień

Nowicjusz

• Użytkownicy
  • Pip
  • 18 postów
Mam tylko jedno do zarzucenia projektowi. Pedały są zbyt pionowe. Nawet na najniższym ustawieniu trudno je naciskać chyba że w pozycji już blisko leżącej. Ale nikt inny się nie skarżył więc to może moją pozycja przy biurku jest bez do kitu :)

KOWAL Mirek

KOWAL Mirek

ex. me2slow i Kowalski

• Użytkownicy
  • 2093 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Popieram słowa Pawła. 3mm stali nierdzewnej, te pedały są równie pancerne co HE. IMG-20210117-164912.jpg

W tym projekcie mamy sprężynę w hamulcu czyli z mojego punktu widzenia lipa. Nakładki na pedały są dla mnie fatalne bo pedał hamulca i sprzęgła obowiązkowo powinien mieć a la wycinek walca a nie płaskie. Zobaczcie sobie jak wyglądają pro nakładki od np firmy Tilton. No i mamy tu krótkie mocowanie / rozstaw śrub a nie długie jak w oryginalnych Ultimate, długie pedały a krótka podstawa daj nam piękną dźwignię...itd.

Użytkownik KOWAL Mirek edytował ten post 25 styczeń 2021 15:02

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych