Skocz do zawartości

SIMRACE.PL używa cookies. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.Proszę zapoznać się z Polityka prywatności żeby uzyskać więcej informacji. Jeśli wyrażasz zgodę i nie chcesz więcej tej informacji kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje używanie cookies
Witaj na SIMRACE.PL
Fajnie, że do nas trafiłeś. Żeby zobaczyć wszystkie treści musisz posiadać konto.
ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO
Zdjęcie

Budżetowy komputer domowy i do simracingu

Najlepsza odpowiedź Zikos4 , 11 czerwiec 2019 21:27

Cześć. :mrgreen:

Temat do zamknięcia.Może pomoże komuś, kto będzie miał podobne dylematy jak ja. :lol:

Wszystko działa jak należy, ściganie nabrało nowego sensu, no i przede wszystkim dzięki Wam czuję się trochę, troszeczkę doszkolony w dziedzinie sprzętu komputerowego po 20 latach niebytu w tej przestrzeni życia. :okok: Te dwa tygodnie czytania, szperania, a przede wszystkim szukania tej p***** karty graficznej - BYŁO STRASZNE!!!  :P 

Pozdrawiam serdecznie!!!!

Przejdź do postu »

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

Zikos4

Zikos4

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 202 postów

Hej

Uff.....udało się po tygodniu tłumaczenia :nerwus: , a nie było to łatwe, bo walczyłem przeciwko ogólnie panującej modzie wśród młodzieży :sciana: .....syn dał się przekonać :zly: :klotnia:   do przewagi i zysku z zakupu PCeta nad gamingowym laptopem. 

Teraz prośba do Was koledzy, czy moglibyście spojrzeć na to co chcemy złożyć, swoim bardziej fachowym, doświadczonym okiem.

Budżet mamy ok.4000zł. Syn będzie korzystał ogólnie z tego kompa i będzie miał swoje gierki, a ja wiadomo.....jak syn pozwoli i doba będzie miała w końcu 30 godzin, to simracing oczywiście. :gwizdze:

1.Ryzen 5 2600 3.4 GH AM4

2. B450 Tomahawk AM4 4 DDR4

3. GeForce GTX 1650 Gaming X 4G OC

5. SSD Ultimate SU 750 256G 2.5 S3 550/520 MB/s

6. XPG Z1 DDR4 2666 DIMM 2x8 GB

7. Zasilacz LUX RGB 550W 80+

8. Obudowa... ???....ok. 150 zł

9. Monitor.... ???....będziemy mięli ok.500-600 zł

OK i teraz pytania :mrgreen:

1. Co sądzicie o tym zestawie? Gdzie można coś zmienić/zaoszczędzić? Już trochę zeszliśmy z obudowy z 250 na ok.150, żeby kupić lepszą kartę/monitor. Za ten zestaw,cena wychodzi ok 4100 z monitorem, złożeniem i kluczem za 200 zł Win X (jeżeli faktycznie da się system postawić za 200 zł).

2. Czy brać 16 Gramu 2666, czy może wystarczyłoby 8 GRam 3200?

3. Jaki monitor w takiej cenie? Niestety nie przeskoczę 60HZ.....

4. Za ile i jak można zdobyć tani klucz do Win 10?

5. Jaką kupić sensowną obudowę za 100-150zł?

Sorry, że tak przydługi post i tyle pytań koledzy, ale uwierzcie mi, że w przeciągu ostatniego tygodnia przeszedłem gehennę z przekonywaniem syna :kijem:  i te pytania to jest już pikuś :lol:  :good:

Z góry dziękuję za pomoc w temacie :okok:

Pozdrawiam! :good:

Użytkownik rauf edytował ten post 28 maj 2019 14:55
tytuł

Panjapa22

Panjapa22

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 341 postów
  • LokalizacjaWrocław
Hej! Jesli moge to mam od siebie pare rad.

1. Niedlugo wchodzi Ryzen serii 3000 i ja na Twoim miejscu na niego bym poczekal. Beda w tych samych cenach i o wiele wydajniejsze
2. Ja pomyslalbym o wydajniejszej karcie graficznej. Niedlugo wejdzie rowniez Radeon Navi i powinno to spowodowac spadek cen na Vege 64 ktora i tak jest w dobrej cenie juz a jest swietna karta. Jesli rozwazasz granie w iRacing, ACC lub inne nowsze tytuly to te 8 Gb VRAM by sie przydalo.
3. Obudowy poszukalbym uzywanej. Mozna za grosze dostac cos fajnego.
4. Mozesz tez pomyslec o uzywanej plycie glownej bo ona moze miec juz aktywowanego windowsa :)
5. Nie zastanawiaj sie nawet nad 8 gb ram. 16 gb to obecnie prawie przymus. Do tego 2666 MHz mozesz spokojnie podkrecic do 3 GHz i beda smigac ladnie.

Chyba tyle ode mnie :)

Pozdro!

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Rig

PC

Mav309

Mav309

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 628 postów
  • Discord:Mav309#6943
  • LokalizacjaImmersione Scuderia Corsa

@Zikos4, miałem w planach odpowiedziećna Twój post  wieczorem (po wyścigu ligowym AudiTT, ale zagadałeś na PW, odpowiem tu na szybko, bo może innym się przyda.
Ze swojej strony powiem tylko tyle że wydaje mi się że z potrzebami (kasa/możliwości) trafiłem w punkt.

Ryzen jest tanią alternatywa intela i na ta chwile niczego nie zmienił bym (Ryzen 2600 + 1070TI), całość bez OC(myślę o zakręceniu delikatnie procesorem jak zacznę w nim widzieć najsłabsze ogniwo) w wymaxowanych ustawieniach w 1920x1080 (wszystko na max AAx4 AF16) daje w benchmarku AC średnie 200klatek.

To spowodowało, że natychmiast dokupiłem dwa monitory (była promocja na iiyame 27" black hawk (1920x1080/75Hz) za 699) i w triple na wysokich ustawieniach (w benchmarku)mam średnie 100klatek.

Przy obniżeniu AAx2 i kilku opcji z ultra na high mam rzeczywiste (wg framewatchera) 120-130klatek,  spadające do okolic średnich 80-90 przy dużym gridzie (powyżej 25) . Mi starczy na ten moment.

Ja poszukałem delikatnie używanej 1070Ti - swoją kupiłem za 1100, co w połączeniu z tanią to R5 2600 już dało radę zwłaszcza w z jednym monitorem.

Eewentualnie jeżeli masz możliwość, to iść oczko wyżej z procesorem (jeśli amd to np. R5 2600x/2700) bo obecnie w w simracingu dla jednego monitora 1920x1080 jak karta jest na poziomie 1070Ti/1080 lub wyższa to procesor jest wąskim gardłem.

Użytkownik Mav309 edytował ten post 27 maj 2019 09:43

7tBY5I9.jpg

When I fall down, don't give me your hand, I will get up stronger.

PC

Rig

rauf

rauf
  • Discord:rauf#2248
  • STEAM ID:rauf00
  • Origin ID:rauf00
  • Xbox Live:rauf00
  • PSN id:rauf00
  • Social Club:rauf00
  • Lokalizacjagłęboka wieś

Dobrze koledzy radzą, ja tylko pogratuluje konsekwencji w wybijaniu z głowy pomysłu na "gamingowe" laptopy  :okok:

Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.

Rig

PC

38700337265_4a399a161c_o.jpg moje zaufane źródło testów sprzętu i technologii 
Guest uzupełnij swój profil i podziel się ustawieniami z innymi!
Jak wołać użytkownika i cytować fragmenty
Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum ;)

Zikos4

Zikos4

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 202 postów

Dzięki chłopaki za cenne informacje i docenienie wysiłku  :mrgreen: 

Ok, sprawdziłem ile kosztuje to co proponujecie i owszem, jest to do zrobienia, ale nie chcę na chwilę obecną wydawać więcej niż zakładaliśmy. Z resztą jak się tatuś weźmie do składania swojego zestawu, to musi być to zestaw lepszy od zestawu synusia :lol: Nie wchodzi też w grę opcja na czekanie na jakieś promocje, premiery. Muszę już działać, bo młody nie ma cierpliwości  :mrgreen: 

Myślę, że pójdę w tym kierunku, w którym poszedł kolega Mav309. Jeżeli to wszystko tak ładnie śmiga, to dlaczego by nie powielić dobrego pomysłu. Zastanowię się tylko faktycznie nad ciut mocniejszym procesorem - AMD Ryzen 5 2600 6x.

Mav309, gdzie kupiłeś Swoją kartę graficzną? Allegro? Jakiej szukać płyty głównej?

Jeszcze tylko pytanie dotyczące kupowania używanego sprzętu, w tym wypadku może to być płyta główna/karta graficzna, pytam jako laik informatyczny - na co zwrócić uwagę o co ew. zapytać sprzedawcę? Pytam o sprawy techniczne, z innymi sobie poradzę :mrgreen:

Odnośnie monitora, to tak jak zostało zaproponowane, będę szukał 27" 75Hz.

Zikos4

Zikos4

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 202 postów

Dobra, teraz konkrety. Sprawdziłem ceny i myślę o czymś takim.....ale już konkretnie myślę...... :mrgreen:

Wersja 1 (dla synusia :D ):

1. Ryzen 5 2600 - 689zł

2. GigaByte B 450M - 289zł

3. HyperX 16 GB 3000MHz 435zł

4. WD 250GB M.2 - 239zł

5. Obudowa i zasilacz proponowany przez kolegę Mav309 (w sumie wszystko jest proponowane przez tego kolegę :) ): AR1 - 100zł, Chiftec 600W - 185zł

W sumie za zestaw wychodzi 1837zł. Do tego karta graficzna ok.1200zł, monitor 700zł, złożenie 100zł, Windows 200zł= 4037zł - budżet się zamyka

Wersja 2 (dla tatusia :lol: )

1.Ryzen 7 2700 - 999zł

2. GiagByte Amous Elite w promocji za 369zł

3. HyperX 16GB 3200 MHZ CL16 w promocji za 499zł

4. WD 500GB SSD w promocji 269zł

5. Obudowa i zasilacz proponowany przez kolegę Mav309: AR1 - 100zł, Chiftec 600W - 185zł

W sumie za zestaw wychodzi 2421. Do tego karta graficzna ok.1200zł, monitor 700zł, złożenie 100zł, Windows 200zł= 4621....trochę za dużo.....

Czyli zostaje wersja pierwsza, z tym, że wezmę chyba większy dysk i właśnie nie wiem, czy jest sens brać szybszy RAM?

Użytkownik Zikos4 edytował ten post 27 maj 2019 22:07

Edziu

Edziu

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 195 postów
  • STEAM ID:cieslus1988
  • LokalizacjaGolasowice

Ryzeny lubią szybki RAM, ale czy warto to niech się ktoś bardziej obeznany wypowie bo nie mam pojęcia jakie mogą być przyrosty wydajności. Ogólnie procek powinien lepiej pracować przy szybszym RAMie, ma znaczenie i częstotliwość i opóźnienie CL. Ale przykładowo pomiędzy 3000MHz CL15, a 3200MHz CL16 różnica powinna być minimalna. Jest sporo testów w grach udostępnionych na youtubie jaki wpływ ma szybkość pamięci na fpsy. Zerknij sobie np tutaj

Jeśli z angielskim ciężko to przewiń sobie tylko do wykresów paskowych (gość je pokazuje zaraz zanim przechodzi do następnej gry).

To ma zastosowanie tylko do Ryzenów, na Intele szybkość pamięci prawie nie ma wpływu. Byle była większa lub równa 2666MHz.

Panjapa22

Panjapa22

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 341 postów
  • LokalizacjaWrocław
Najpierw o RAM. Widzialem na yt testy wydajnosci pomiedzy ramem 22.1 GHz a 3.2 GHz. Jak dobrze pamietam przyrost byl rzedu 25% wiec jest o co walczyc. Ryzeny 2 generacji obsluguja ram do 3.2 ghz. Pamietaj ze ram mozna krecic i taki 2666 MHz spokojnie do 3000 MHz sie podkreci.

Odnosnie procka nie ma sensu kupowac Ryzena serii 7 chyba ze planujesz streamowac. Jest to typowy overkill :)

Pomysl nad kartami AMD bo sa warte uwagi. Vega 64 jest mocniejsza od 1070ti a tansza ;)

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Rig

PC

Mav309

Mav309

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 628 postów

Mav309, gdzie kupiłeś Swoją kartę graficzną? Allegro? Jakiej szukać płyty głównej?

Moje rozkminy i zakupy masz tutaj: http://simrace.pl/fo...racing-do-2500/

Jest też fragment co się opłaca w używce obecnie:

Używane bardzo chętnie, ale pod warunkiem, że upoluję wyraźnie tańsze. Można ugrać na zestawie Proc+płyta pewnie z 250zł z czego jeśli nie będzie zestaw od jednego sprzedawcy 50zł zeżrą przesyłki. Więc 200 to mała różnica jak na utratę przynajmniej dwóch lat gwarancji(nowe są na 3letniej gwarancji). Jedynie karta graficzna mnie przekonuje w używce, bo GTX1070TI można spokojnie za 1100 kupić

Karty graficznej szukałem używanej, ale starałem się patrzeć pod takim kątem żeby nie była z kopalni bitcoinowej. 1100-1200 to był dla mnie sensowny pułap.

Co do ATI, nie sprawdzałem możliwości vegi - plusem jest fakt, że np. zakupione przeze mnie Iiyamy mają freesync więc jeżeli wydajnościowo i cenowo taka vega stoi na tym samym poziomie to dałbym jej mały plusik za freesync.

Przy obudowie dbaj o to by była wystarczająco długa (mój zotac to długa karta 300mm a wersja extreme dochodzi do 320mm) nie w każdą obudowę wejdzie "na luzie". Na szerokość też warto obudowę przewidzieć, chociażby po to że za jakiś czas jak będziesz chciał dołożyć chłodzenie wieżowe na heatpipe (co jest najopłacalniejsza i najbezpieczniejszą opcją na OC proca) to żebyś nie miał ograniczeń tylko do niskich coolerów.

7tBY5I9.jpg

PC

Rig

Zikos4

Zikos4

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 202 postów

Dzięki chłopaki za cenne wskazówki.

Zastanawiam się dlaczego ten dysk ssd

By zobaczyć linki musisz się Zalogować lub Zarejestrować

jest taki tani? Co oznacza Blue w nazwie?

Monitory Iyama 24" 75 HZ w regularnej cenie są już za 599zł i na to się decyduję.

Cenowo wąskim gardłem jest karta graficzna. Ile jest gwarancji na karty graficzne, bo w tym ogłoszeniu chyba coś mi nie pasuje.....

. Jeżeli faktycznie jest to możliwe, to się na nią zdecyduję.

Mav309

Mav309

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 628 postów
Zotac po rejestracji na ich stronie przedluza gwarancje z 3 do 5lat. Ale cena szału nie robi. Bo to juz powoli pulap uzywanej 1080 się robi...

Z monitorem pilnuj okazji. Za 100 wiecej ostatnio sprzedawal euroAGD iyamy 27/75hz

Dysk imho normalna cena. Ja za 240 tez m2 od wd miesiąc temu dalem 140pln a ceny ciągle spadają

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Mav309 edytował ten post 28 maj 2019 20:33

7tBY5I9.jpg

PC

Rig

Martion

Martion

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 461 postów
  • Discord:Martion#2322
  • STEAM ID:STEAM_0:1:47963338 / Martion
  • Origin ID:Martion15x
  • Xbox Live:Martion94r
  • PSN id:Martion__
  • Social Club:Martion___
  • LokalizacjaPoznań
Blue to nazwa serii. Tani jest na przykład z tego powodu, że jest to dysk M.2 SATA, a nie M.2 PCI-E.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

PC

Rig

Mój worklog PC
Mój worklog rig/kokpit
Mój (martwy) worklog na forum.benchmark.pl

rauf

rauf
  • Discord:rauf#2248
  • STEAM ID:rauf00
  • Origin ID:rauf00
  • Xbox Live:rauf00
  • PSN id:rauf00
  • Social Club:rauf00
  • Lokalizacjagłęboka wieś

Serie dysków WD

Blue to budżetówka, ale szybsza niż green.

Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.

Rig

PC

38700337265_4a399a161c_o.jpg moje zaufane źródło testów sprzętu i technologii 
Guest uzupełnij swój profil i podziel się ustawieniami z innymi!
Jak wołać użytkownika i cytować fragmenty
Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum ;)

Zikos4

Zikos4

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 202 postów

Zotac po rejestracji na ich stronie przedluza gwarancje z 3 do 5lat. Ale cena szału nie robi.

Dlatego będę ostro negocjował, tym bardziej, ze ten sam sprzedawca ma jeszcze monitor do sprzedania :-)

Zikos4

Zikos4

Dyskutant

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 202 postów

Serie dysków WD

Blue to budżetówka, ale szybsza niż green.

No i wszystko jasne, dzięki :okok:

Kurcze, przeraża i zasmuca mnie jakim jestem dyletantem informatycznym :ups:

Użytkownik Zikos4 edytował ten post 28 maj 2019 21:23

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych