Skocz do zawartości

SIMRACE.PL używa cookies. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.Proszę zapoznać się z Polityka prywatności żeby uzyskać więcej informacji. Jeśli wyrażasz zgodę i nie chcesz więcej tej informacji kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje używanie cookies
Witaj na SIMRACE.PL
Fajnie, że do nas trafiłeś. Żeby zobaczyć wszystkie treści musisz posiadać konto.
ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO
Zdjęcie

DLC Nurburgring Nordschleife w wersji laserowej dla rFactor 2

tory

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

rauf

rauf
  • Discord:rauf#2248
  • STEAM ID:rauf00
  • Origin ID:rauf00
  • Xbox Live:rauf00
  • PSN id:rauf00
  • Social Club:rauf00
  • Lokalizacjagłęboka wieś

Myślę, że ten wyjątkowy tor zasługuje na swój własny wątek. 

Może trudno w to uwierzyć, ale ten klasyczny sim do tej pory nie oferował oryginalnego toru a jedynie niezbyt udane mody (najlepszy z tego był chyba po prostu rip z AC...).

Ring będzie trzecim po Sebring i LeMans torem opracowanym przy zastosowaniu laserowego skanu w rFactor 2. 

Sebring Raceway - pierwszy laserowo skanowany tor rFactor 2

Nie jest to pierwsze laserowe Piekiełko, bo wcześniej było Assetto, iRacing a nawet Forza, ale za to najświeższe i jako, że feeling w rF2 jest ciągle bardzo dobry możemy liczyć na co najmniej dorównanie wielkim poprzednikom w kwestii wierności odwzorowania nawierzchni.

Zapowiedziany rok temu tor, po drobnych opóźnieniach ma się ukazać na dniach w formie płatnego DLC.

Łącznie będzie zawierał 4 układy, nie wiadomo czy w skład wejdzie BTG lub wspomniany w trakcie prac mało znany historyczny Sudschleife.

rFactor 2 SimRacing Expo Nürburgring and Porsche GT3 Cup trailer

Użytkownik rauf edytował ten post 27 wrzesień 2019 14:37
3ci tor

Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.

Rig

PC

38700337265_4a399a161c_o.jpg moje zaufane źródło testów sprzętu i technologii 
Guest uzupełnij swój profil i podziel się ustawieniami z innymi!
Jak wołać użytkownika i cytować fragmenty
Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum ;)

Martion

Martion

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 461 postów
  • Discord:Martion#2322
  • STEAM ID:STEAM_0:1:47963338 / Martion
  • Origin ID:Martion15x
  • Xbox Live:Martion94r
  • PSN id:Martion__
  • Social Club:Martion___
  • LokalizacjaPoznań

Ring będzie drugim po Sebring torem opracowanym przy zastosowaniu laserowego skanu w rFactor 2.

Przypadkiem drugim torem skanowanym laserowo nie jest Circuit de la Sarthe?

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

PC

Rig

Mój worklog PC
Mój worklog rig/kokpit
Mój (martwy) worklog na forum.benchmark.pl

Bilasek

Bilasek

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 274 postów
  • Discord:Janusz Migas#3417
  • STEAM ID:januszek_21
  • LokalizacjaBochnia

https://www.studio-3...9/06/lemans24h/

[PC] INTEL i9-10850K | Asus ROG Strix Z490-E Gaming | 2x8GB Patriot Viper Steel 32GB 4400MHz CL19 | Asus ROG Strix 1000G | Chłodzenie Kraken X63 | ASUS GeForce RTX 3080 TUF 12GB | Obudowa NZXT H510

[RIG] Simucube 2 Pro | Cube Controls F-Pro | Heusinkveld Sim Pedals Sprint | Fanatec Handbrake | Thrustmaster TH8A | Rig Motedis | Fotel Sparco R100 | 3x AOC AGON AG271QG

rauf

rauf

@Martion, racja, zapomniałem o LeMans, tam najpierw modek był a potem przecież wydali własny, poprawiam na "trzeci laser"  :okok:

Rig

PC

Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum ;)

Bilasek

Bilasek

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaBochnia

Zaczynamy zabawę:-D Cena 52,67 zł https://www.studio-3...me-to-the-ring/

Wrażenia po pierwszym okrążeniu... Rewelacja!;-) Zdecydowanie najlepszy Nurek w simach. Jak ktoś jeździł po Sebringu w RF2 to tylko sobie może wyobrazić jak jest dobrze;-) Polecam. Dostępne są 4 konfiguracje na starcie: GP, Combined, 24h i Nordschleife. Wracam do jazdy:-)

Użytkownik Bilasek edytował ten post 26 wrzesień 2019 18:01

[PC] INTEL i9-10850K | Asus ROG Strix Z490-E Gaming | 2x8GB Patriot Viper Steel 32GB 4400MHz CL19 | Asus ROG Strix 1000G | Chłodzenie Kraken X63 | ASUS GeForce RTX 3080 TUF 12GB | Obudowa NZXT H510

[RIG] Simucube 2 Pro | Cube Controls F-Pro | Heusinkveld Sim Pedals Sprint | Fanatec Handbrake | Thrustmaster TH8A | Rig Motedis | Fotel Sparco R100 | 3x AOC AGON AG271QG

Tomessi

Tomessi

Zapaleniec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1120 postów
  • STEAM ID:tomessi
  • Xbox Live:T0MESSI
  • LokalizacjaŁódź

Zdecydowanie najlepszy Nurek w simach. 

Do jakich simów porównujesz w których śmigałeś? 

"APEX" - niewidzialny szczyt zakrętu, miejsce, dzięki któremu osiąga się najlepszy czas.

16478.png

Rig

PC

rauf

rauf

Pierwsze wrażenia z Ringa A.D. 2018:

• duża pętla ma dobry klimat, czuć przestrzeń, efekt 3D, las, chce się jeździć, nie liczyłem drzew oczywiście ale jest gęsto jak powinno
  • pochylenia nawierzchni czuć lepiej niż w AC
  • podobnie niektóre kerby są przerażająco wysokie i straszą jak w realu, co nie zawsze czuć w AC
  • zachowanie pojazdu na poboczu, po wypadnięciu w piach, w żwir, obcierki z bandami, to bardziej zaleta fizy niż samego toru może, ale ogólnie przyczepność i kolizje dobrze ustawione w typowych miejscach wylotów
  • karuzela podoba mi się najbardziej ze wszystkich innych laserów
  • ogólnie immersja jest, nie ma się do czego przyczepić, może graficzna jakość nawierzchni, ale to ogólnie wada erefa
  • rozczarowuje za to Nurb GP, ta część toru wygląda słabo, nie czuć napracowania jak na np. na Sebring gdzie każdy detal był tip top
  • 52 pln za tor to raczej niemało, oczekiwałbym w zestawie wariantu touristfahren którego brak

Ogólnie Ring to magia, nie może być mowy, żeby współczesna gra wyścigowa nie miała tego toru w zestawie. Dla mnie może nie być każdego innego, ale północna pętla być musi. Mimo wszystkich braków rF2 takich jak archaiczne UI, średniowieczny launcher, brak podstawowych ficzerów w HUD i wielu wielu innych, jest to w jakimś względzie gra kompletna. Pięknie odtworzone Nordschleife, najnowsze auta na licencjach, dobra fiza, świetne czucie opon, pełne wsparcie tripla. Będzie jeżdżone.

ps do iR i R3E  porównam sobie jutro, tylko muszę tamte tory odświeżyć, wstępnie ale to bardzo wstępnie ułożyłbym je tak:

1. rF2 (ale tylko Ring, bez GP)
  2. AC
  3. iRacing
  4. R3E
  5. ...
  6. ...
  7. pC2
  8. ...
  9. Forza

Rig

PC

Bilasek

Bilasek

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 274 postów
  • LokalizacjaBochnia

Zdecydowanie najlepszy Nurek w simach.

Do jakich simów porównujesz w których śmigałeś?

Do wszystkich. Sam się przekonaj.

Plupi

Plupi

Nałogowiec

• Moderatorzy
  • 1821 postów
  • LokalizacjaPrehoryłe

rauf

rauf

Tu też fajny objazd z komentarzem.

Awesome in Every Way! Nurburgring Nordschleife for rFactor 2

A porównanie musiałem swoje zrobić, właśnie wskakuje na yt  :mrgreen:

48808644357_8befa6a70d_b.jpg

Rig

PC

rauf

rauf

Porównanie nowego Ringa rF2 z wersją z AC.

Warunki:

• ustawienia na maksimum poza cieniami w rF które bugują się na extreme
  • bez efektów dodatkowych jak SOL, shadery i inne modki
  • obie gry korzystają z silnika efektów Yebis i ustawione też max
  • AA x4 w AC, w rF2 AA level 4/5
  • jechane Porsche 911 GT3 Cup (nowe DLC do erefa)
  • godz.15, słonecznie
  • rozdzielczość 3440x1440
  • GT3 Cup w rF2 ma dużo słabsze hamulce od wersji AC, co nie ułatwiało synchronizacji przejazdów
  • w paru miejscach materiał przyspieszony (2 sek max), żeby wyrównać oba kadry

W OSD można zobaczyć jak płynnie gra renderuje kolejne klatki (wykres frametimes), każdy drop widać na wykresie. 1% fps to realne wskazanie jak wyglądają min fps nie uśrednione, tylko faktyczne spadki. 1% min znaczy że 99% klatek jest renderowanych powyżej, więc w standardowym pomiarze avg fps tego nie widać. Ale już czuć, szczególnie w szybkich grach jak nasze i jest to najważniejszy parametr obok frametimes decydujący o płynności i czytelności gry. Nowy tor, mimo rozległego obszaru, jest dobrze zoptymalizowany w obu simach, silnik rFactora streamuje więcej textur co widać po obłożeniu VRAMu (pamięć karty graficznej). W AC jest mniej fps głównie z racji większego wykorzystanie Yebisa, S397 nie mogło sobie z efektami poradzić i finalnie musieli je przyciąż żeby PP były w ogóle używalne. Także można powiedzieć, że rF2 ma jeszcze w zapasie potencjał którego nie uwolniono. Wizualnie jest to i tak znaczny postęp od gołego silnika gry, który bez niego wyglądał bardzo skromnie (Assettto dotyczy to tak samo). Tradycyjnie dodam, że symulacje muszą wskoczyć w Vulkana lub DX12, żeby wykorzystać w pełni nasz sprzęt. Nawet dość szybki pojedynczy wątek nowego i9 nie zastąpi rozłożenia obliczeń na wszystkie wątki. Dotychczas z gier wyścigowych na nowym API jest praktycznie tylko Forza i robi z tego świetny użytek. 1% fps jest tam z GPU i bliżej 100 fps a nie z niewydolności CPU jak w rF2/AC/iR które dropią do 50 fps psując czucie jazdy. 

NÜRBURGRING NORDSCHLEIFE rFactor 2 vs Assetto Corsa comparision

Rig

PC

stachu

stachu

znany jako stringah

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 722 postów
  • STEAM ID:stringah
  • Social Club:stringah
  • LokalizacjaWrocław

@rauf 

BRAWO !  :good:

Potwierdzam, Nord w rF2 daje niezapomniane wrażenia z jazdy. 

Asfalt - 3/5

Pierwszy plan -  3/5

Drugi plan - 4/5

Zieleń - 5/5

Czucie zakrętów (profile)  - 10/10 

rauf

rauf

Ciekawa ocena z punktami, ale fakt, nawierzchnia (nie mesh ani czucie tylko to co widać strona wizualna) jest skromniejsza w eRefie, tyle że racing line jest taki jakby ciemniejszy, nie wiem czy skid marki widać w ogóle?

Drugi plan w sensie że otoczenie? 

Zieleń i cały klimat ciemnego boru jest mega, tu jest coś na rzeczy z cieniowaniem, w AC nie wszystkie drzewa mają cienie (bo sprity i 3D?) a w eRefie jest jak w nocy w niektórych partiach. Ogólnie skupiając się na jeździe a nie detalach, kiedy zawęża się postrzeganie na nitce, to rF2 daje genialną imersje. Plus realniej kerby działają, to jest największa różnica do AC moim zdaniem.

Rig

PC

LKRISS

LKRISS
  • STEAM ID:lkriss2
  • Origin ID:BOTAWP
  • Xbox Live:LKRISS22
  • Social Club:lkriss22
  • LokalizacjaWarszawa

Mnie tam jakoś w AC bardziej się to podoba ale rF2 też daje radę. 

SimRace Polska "Prędkość dźwięku to bardzo dziwna sprawa. Rodzice coś mówią jak masz 15 lat a dociera dopiero koło trzydziestki"
simr.pngbutton-4220-black.png

Rig

PC

:idea: Uzupełnij swój profil i podziel się ustawieniami z innymi

siniak

siniak

Szara Eminencja Night Riders

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1421 postów
  • PSN id:siniak
  • LokalizacjaKraków

ps do iR i R3E  porównam sobie jutro, tylko muszę tamte tory odświeżyć, wstępnie ale to bardzo wstępnie ułożyłbym je tak:

1. rF2 (ale tylko Ring, bez GP)
  2. AC
  3. iRacing
  4. R3E
  5. ...
  6. ...
  7. pC2
  8. ...
  9. Forza

A gdzie w tej wyliczance GT ja się pytam? :P

Dołączona grafika

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: tory