Może to nikogo nie zdziwi, ale zacznę od końca Trochę sprzętów przez ręce przechodzi, to w miarę możliwości będę wrzucał co ciekawego mam i przetestowałem. Ostatnio, po wielu latach zainteresowania głównie topem Intela była okazja poskładać i zestroić trochę bardziej przyjazne cenowo zestawy i chyba zakochałem się w AMD (eboo tylko nie padnij trupem). Tak, coraz bardziej dopracowane architektury, niższy proces, ciekawa zależność od pamięci, jest czym się bawić.
A i nie obiecuje żadnej systematyki ani tego, że będą to jakieś głębsze analizy. Będzie czas to napisze coś więcej. Głównie pewnie cyferki i zestawienia, czyli to co każdy wydajności i optymalizacji lubi najbardziej.
Zacznę od tego prostego urządzenia, sonometr, mierzy sobie poziom głośności w tym przypadku stockowego coolera Ryzern 5 1600AF czyli Wraith Stealth. Mocno średnia wydajność porównując do dołączanego do R7 3700X, ale nawet rozkręcony na 1900 rpm nie jest taki głośny (okolice 41dB). Problem raczej w tym, że dźwięk który wydaje jest lekko natarczywy.
Dlatego po kalibracji wszystkiego na Wraith wskakuje coś lepszego a nawet najlepszego. Konkretne AIO od Alphacoola z opcją na rozbudowę (są złączki, fill port, extra węże i pompkę można dokupić).
Eisbaer Aurora 360, czyli chłodzenie gotowiec z chłodnicą 360 (pod 3 wentyle 120mm), tu w wersji z RGB. Bo czemu nie. LC zawsze ma wyższą kulturę pracy niż najlepszy cooler powietrzny umiejscowiony w środku. Eisbaer to solidnie wykonane AIO, z opcją na wymianę płynu za jakiś czas i co ważne wydajne prawie jak customy.
Fajny test Blacka, no może poza tym olinłon
4:05 i 4:20 wykresy
ps wątki zaległe nie tracą na aktualności, na pewno tam jeszcze wrócę przed premierą 10900K obiecałem Martion