Skocz do zawartości

SIMRACE.PL używa cookies. Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące ciasteczek w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.Proszę zapoznać się z Polityka prywatności żeby uzyskać więcej informacji. Jeśli wyrażasz zgodę i nie chcesz więcej tej informacji kliknij przycisk po prawej:    Akceptuje używanie cookies
Witaj na SIMRACE.PL
Fajnie, że do nas trafiłeś. Żeby zobaczyć wszystkie treści musisz posiadać konto.
ZALOGUJ ZAŁÓŻ KONTO
Zdjęcie

SIMRACE.PL LAB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

rauf

rauf
  • Discord:rauf#2248
  • STEAM ID:rauf00
  • Origin ID:rauf00
  • Xbox Live:rauf00
  • PSN id:rauf00
  • Social Club:rauf00
  • Lokalizacjagłęboka wieś

Może to nikogo nie zdziwi, ale zacznę od końca  :tak: Trochę sprzętów przez ręce przechodzi, to w miarę możliwości będę wrzucał co ciekawego mam i przetestowałem. Ostatnio, po wielu latach zainteresowania głównie topem Intela była okazja poskładać i zestroić trochę bardziej przyjazne cenowo zestawy i chyba zakochałem się w AMD (eboo  tylko nie padnij trupem). Tak, coraz bardziej dopracowane architektury, niższy proces, ciekawa zależność od pamięci, jest czym się bawić.

A i nie obiecuje żadnej systematyki ani tego, że będą to jakieś głębsze analizy. Będzie czas to napisze coś więcej. Głównie pewnie cyferki i zestawienia, czyli to co każdy wydajności i optymalizacji lubi najbardziej.

Zacznę od tego prostego urządzenia, sonometr, mierzy sobie poziom głośności w tym przypadku stockowego coolera Ryzern 5 1600AF czyli Wraith Stealth. Mocno średnia wydajność porównując do dołączanego do R7 3700X, ale nawet rozkręcony na 1900 rpm nie jest taki głośny (okolice 41dB). Problem raczej w tym, że dźwięk który wydaje jest lekko natarczywy.  
 49825779506_4c3497881d_b.jpg

Dlatego po kalibracji wszystkiego na Wraith wskakuje coś lepszego a nawet najlepszego. Konkretne AIO od Alphacoola z opcją na rozbudowę (są złączki, fill port, extra węże i pompkę można dokupić). 

49825952716_39da504cf1_b.jpg

Eisbaer Aurora 360, czyli chłodzenie gotowiec z chłodnicą 360 (pod 3 wentyle 120mm), tu w wersji z RGB. Bo czemu nie. LC zawsze ma wyższą kulturę pracy niż najlepszy cooler powietrzny umiejscowiony w środku. Eisbaer to solidnie wykonane AIO, z opcją na wymianę płynu za jakiś czas i co ważne wydajne prawie jak customy.
49825418178_68d2f6c121_b.jpg

Fajny test Blacka, no może poza tym olinłon  :P

4:05 i 4:20 wykresy

ps wątki zaległe nie tracą na aktualności, na pewno tam jeszcze wrócę przed premierą 10900K obiecałem Martion 

Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.

Rig

PC

38700337265_4a399a161c_o.jpg moje zaufane źródło testów sprzętu i technologii 
Ml0dY155 uzupełnij swój profil i podziel się ustawieniami z innymi!
Jak wołać użytkownika i cytować fragmenty
Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum ;)

Mav309

Mav309

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 628 postów
  • Discord:Mav309#6943
  • LokalizacjaImmersione Scuderia Corsa

A może byś przygotował jakieś warsztaty z kręcenia pamięci i procków AMD? :)

Bo przyznam się że mojego proca doświadczalnie podniosłem taktowaniem na wszystkich rdzeniach, ustabilizowałem jak najniższym napięciem (po fakcie się okazało że nie mam za dobrej płyty - nie cała sekcja zasilania jest z radiatorami), dałem dobre chłodzenie i...tyle.

Pamięci też ograniczyłem się do profilu XMP i..tyle. A korci mnie poszukać dalej coś zoptymalizować bardziej.

Nie mam pojęcia co jest dla Ryzena ważne, czy warto odpuścić któryś parametr opóźnień i bić się o taktowanie czy co? :)

7tBY5I9.jpg

When I fall down, don't give me your hand, I will get up stronger.

PC

Rig

rauf

rauf

Specyfika kalibracji i benchowania jest dość złożona, gdyby to było na zasadzie wbij napięcie, ustaw takty, zbootuj, sprawdź w 2 testach i gotowe to dawno taki poradnik by tu był. Ale to trochę trudniejsze i np. odczyt błędów, czy świadomość tego co w jakiej kolejności ustawiać, co monitorować sprawia, że nie tak łatwo przekazać. Dodaj do tego, że przeciętny user ma sytuację w systemie pod hasłem "to skomplikowane" i nie zawsze jest na tyle zaawansowany, żeby zrobić pozornie proste rzeczy jak sprawdzenie chłodzenia, nałożenie pasty, podmiana pamięci albo wbicie do bios po tym jak memy wpadną w pętle.

Generalnie z AMD, bo poza absolutnym topem tylko AMD polecam teraz, zabawa zaczyna się od wybrania wysoko binowanych pamięci, najlepiej b-die, zgodnie z założeniem "najdroższe na jakie stać". Tylko z dobrymi binami można myśleć o wysokich LOW FPS - co do znudzenia powtarzam - jest kluczowe w symulacjach (i reszcie gier ze złożona fizyką i obliczeniami). Potem szukasz poradników i oglądasz tutoriale, żeby zrozumieć jakie są zakresy i limity ustawień. Szukasz stabilności CPU, dalej optymalizacja pamięci z kalkulatora, kalibracja całości, benchowanie. Oczywiście przez cały czas sumienne notowanie wyników, żeby było widać, że jest realny efekt w grach a nie tylko w C20 czy AIDA. Na koniec optymalizacja chłodzenia, żeby wentylatory tylko działały w optymalnym zakresie pracy.

Nie mam pojęcia co jest dla Ryzena ważne, czy warto odpuścić któryś parametr opóźnień i bić się o taktowanie czy co?

Każda kość ma inaczej, jednym lepiej robi niskie latency innym szybkie takty. Moje doświadczenia pokazują, ze symulacje lubią szybki Hz i potem jak najniższe przerwania, nie odwrotnie.

Może załóż sobie wątek i coś tam podpowiemy?

Przykład z wczoraj, R5 1600AF z 2070 Super, pamięci 4000/19, poszły na 3400/14. Właśnie dlatego wybiera się wysokie biny.
W stock budżetowa płyta (bo kto bierze droższą do CPU za  500 zł) nie radzi sobie z pamięciami, profil XMP tylko pogarsza sprawę, komp nie jest w stanie na nich nawet zbootować i wpada w pętle. Wbicie podstawowych poprawnych wartości i wybranie trybów auto OC poprawiło tylko średnie klatki, LOW FPS ciągle w okolicach 10 FPS, więc nawet nie benchowałem dla porównania, bo nie było jak, pokaz slajdów.

Stock cooler to poprzedni model Wraitha, wystarczający na napięcia do okolic 1.2-1.25V ale nic więcej. Ustawienie daje ładny przyrost i stabilność. Do tego CPU warto dołożyć do porządnego coolera, a właściwie wszystko od Fortisa wzwyż da radę (mimo że ma fatalne mocowanie). Tu zastosowałem AIO od Alphacoola, najnowszego Eisbaera, jak widać procesor ma ładny zapas wydajności. Stabilne 4.1GHz na wszystkich rdzeniach przy napięciu 1.31V, co w stresie (Blender) nie przekracza 65'C (ambient 22'C). W grach, CPU chłodniejsze od GPU na zwykłych wentylach, okolice 45'C. Cisza, chłód i równiuteńkie frametimes.

Dokładnie ten wykres chcę pokazać, w rozdzielczości 2K i z mocną kartą bo bardzo często słyszy się bzdury, że do wyższych rozdzielczości CPU nie ma znaczenia i weź mocną kartę i starczy. Otóż nie, może do zwykłych gierek, na pewno nie simów. Fizyka nie znika i  w każdej rozdziałce ma olbrzymie znaczenie dla płynności gameplay'u.

AMD Ryzen 5 1600AF 4.1 GHz 
3400MHz/14

RTX 2070 Super OC

49829572043_ba94b9cc8b_c.jpg

Rig

PC

Na priv pytaj mnie tylko o sprawy administracyjne! Od pytań intymnych i sprzętowych mamy forum ;)

rauf

rauf

Nareszcie weekend, pora podsumować ostatnie testy, ale wcześnie dla zdrowia zamówione trochę szczepionek. Pod te trudne czasy  :cool: 

49838806602_dd79a25df9_b.jpg

Kolejny Eis, więc przy okazji pomyślałem żeby sprawdzić jak z takiego gotowca wyjdzie większa pętla i domówiłem dodatkowe węże. Tanio nie jest, ale AIO ma swoje zalety i nie każdemu potrzebne pełne LC. 

49838806587_c2f3cec044_b.jpg

Rig

PC

Martion

Martion

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 461 postów
  • Discord:Martion#2322
  • STEAM ID:STEAM_0:1:47963338 / Martion
  • Origin ID:Martion15x
  • Xbox Live:Martion94r
  • PSN id:Martion__
  • Social Club:Martion___
  • LokalizacjaPoznań
Czemu nie Thermal Grizzly Kryonaut? Masz jakieś porównanie?

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

PC

Rig

Mój worklog PC
Mój worklog rig/kokpit
Mój (martwy) worklog na forum.benchmark.pl

Tommi

Tommi
  • Discord:Tommi#6736
  • STEAM ID:tommi__pl
  • Xbox Live:TriedTommi
  • LokalizacjaBydgoszcz

Używałem obydwu past i nie widzę różnicy. 

PC

Rig

Flickr

rauf

rauf

Obie mają najwyższą sprawność w testach, różnica temp minimalna a Gelid jest po prostu tańszy.

Rig

PC

Tommi

Tommi
  • Discord:Tommi#6736
  • STEAM ID:tommi__pl
  • Xbox Live:TriedTommi
  • LokalizacjaBydgoszcz

Dokładnie tak jak mówisz Rauf. 

PC

Rig

Flickr

rauf

rauf

Plany testowe jakie kroją się na najbliższe tygodnie:

• R3 3300X czyli mocniejsze maleństwo 4/8 z dwóch świeżo pokazanych przez AMD, tylko 4 rdzenie za to w jednym CCX, co względem słabszego 3100 pokazuje wyraźnie niższe latency i to na co my patrzymy, niskie fpsy, nie mam zaufania że to lepsza perspektywa od 1600AF w tym budżecie, 6/12 to zawsze lepsza sprawność w użytkach i mniej zaburzone frametimes ale trzeba sprawdzić dokładnie w grach wyścigowych, szczególnie że 3300X kręci się do rekordowych 4.5GHz, wstępnie wygląda to obiecująco, ale jak zawsze zobaczę na benchu to uwierzę, jeden tylko szczegół 3300X 24x linie PCIe 4.0, Frankenstein 10900K 16x linii PCI-E 3.0  :P
  • R9 3900X ostatni z ciekawych "gamingowych" Ryzenów którego jeszcze nie badałem, 12/24 potęga w użytkach ale zobaczymy jak będzie z grami, 3900X dysponuje lepszym kontrolerem pamięci i od 3700/3800 sprawniej radzi sobie z zapisem, postaram się też dodać procedurę testu gry w czasie streamingu, może być ciekawie no i będzie podkład pod Zen3 oraz...
  • I9 10900K - jeśli 9900K na 14nm był kotletem to nie wiem jak nazwać to coś, no ale mainstreamowe 10/20 ponoć boostujące w stock na 1-2 rdzeniach do 5.3 trzeba będzie sprawdzić, moja sztuka 9900KS robi stabilne 5.2 na zwykłym LC, nowy Comet Lake został pogoniony do 5.4 ale...raczej z użyciem chillera a może i LN2? Na pewno nie wezmę topowej płyty jak dotychczas bo Z490 podrożały praktycznie 2x, poprzedni Asus ROG Maximus XI Extreme 2500 pln, nowy Maximus XII Extreme 4750 pln. Ogólnie płyty dla Z490 zaprojektowano przesadnie od strony wizualnej a niekoniecznie funkcjonalnej, aluminium na panelu I/O, mnóstwo dodatków z drogich materiałów zamiast plastików, wiatraczki na VRM gdzie wiadomo że i gołe płyty dają radę, to tylko bzdurne podnoszenie kosztów. Niemniej zobaczymy na co zdetronizowanego Intela stać stricte w gamingu, to przecież ostatnia nadzieja niebieskich  ;)
  • w lipcu być może nowe Zen2 refreshe, ponoć w AMD niezależnie od pracy nad Zen3 (październik 2020) i Zen4(Q4 2021) mają możliwości tanim kosztem usprawnić obecne na rynku architektury i być może dostaniemy też 3650X/3750X a może i 3920X, jak tak to na pewno wpadną na warszat

R3 3300X nowy killer 4/8 

2020-05-08-image-5.jpg

Wyraźnie widoczna różnica w budowie 3100 i 3300X 

2020-05-08-image-3.jpg

I jeszcze jeden i jeszcze raz, 10900K dodatkowe 2 rdzenie, wysilone maksymalnie 14nm

06_intel_core_i9_10900k_vs_amd_ryzen_9_3

3900X w grach niewiele ustępuje I9 9900K, w użytkach rozjeżdża, zobaczymy jak po kalibracji

maxresdefault.jpg

Rig

PC

rauf

rauf

Plany, plany i zmiana planów  :gwizdze:

• 3100 i 3300X nie zamierzam testować, bo to mimo wszystko zwykłe 4/8 i nie ma co na cuda liczyć. Na tabelach wygląda fajnie w relacji do ceny, ale w 2020 roku nie ma żadnej przyszłości. Zdziwiłem się natomiast serdecznie jak na chwilę wróciłem do ustawiania starego Haswella 4770K 4/8, skurczybyk mimo DDR3 i swoich lat poczynia sobie nieźle, choć no właśnie - lepiej wygląda w cyferkach niż realnie. Wątki bywa się zapełniają i powtarzalność wyników jest znacznie mniej pewna niż przy prockach 6/12 w górę. Nie dajcie się nabrać, nawet jak w jakiejś starszej DX11 (jak Assetto classic) pójdzie ładnie, to w nowszych tytułach kompletnie randomowe wyniki i trzeba 3-4 powtórzeń, żeby wydobyć powtarzalny wynik.
  • 10900K niedostępny i taki pozostanie u nas do drugiej połowy sierpnia, ot papierowa premiera. Można za to dostać 10700K który jest poprawionym 9900K/KS i to szczerze polecam. Trochę lepsze odprowadzanie ciepła, plus usprawniony kontroler pamięci, jedyna wada to poszukiwania płyty, bo mobasy Z490 bardzo podrożały. Testować na razie nie planuje, bo to praktycznie to samo co mam (znam wyniki kolegów). Za dosłownie parę miesięcy wyjdzie Rocket Lake na jeszcze nowszej podstawce z pełnym natywnym wsparciem PCI-E 4.0 (a nie PCI-E ready) i na to się zaczaje z jeszcze szybszymi pamięciami. Na jesień G-Skill wypuszcza 4400/16 i wtedy zobaczymy co da 14+++++++ z topowymi DDR4 - o ile Zen 3 nie zabije tych planów  :tak:
  • Na początku lipca debiutowały refreshe Zen 2 czyli procesory serii 3000 z dopiskiem XT. AMD obiecywało drobne usprawnienia które miały przełożyć się na wyższą sprawność, szczególnie dla 1 wątka. Nic z tego jednak nie wyszło, seria XT to po prostu lepsze biny zebrane przez cały okres produkcji. Przyrosty są na granicy błędu pomiaru i bardzo zależne od silikonowej loterii, często 25Hz więcej okupione jest zresztą znacznym skokiem zużycia energii (10-15%) co świadczy dobitnie, że dla tej architektury to kres wydajności i niewiele da się z tego zrobić. Niestety seria XT także zdrożała, co można tłumaczyć jedynie chęcią zwiększenia zysków przez producenta.Dodatkowo refreshe wypuszczono bez dotychczasowo chłodzenia Wraith Prism (poza 3600XT), co wymaga  zakupu własnego chłodzenia. Tym sposobem zamiast dać nam coś na przeczekanie przed Zen 3 na jesień, wyszły kompletnie nieopłacalne odgrzewane kotlety. Jak widać, nie ma sentymentów i szkoda czasu na przywiązywanie się do brandów (to a propos fanatyków wojujących dla jednego z obozów: czerwonych lub niebieskich).
  • 3900X już dokładnie przetestowany, wspaniały, wielojajeczny potwór 12/24, o czymś takim jeszcze 2-3 lata temu można było tylko pomarzyć. Wyniki na dniach na forum  :prosi:

Rig

PC

rauf

rauf

Tak jak latem niewiele się działo i przebieraliśmy nogami, tak na jesień sypnęło nowościami jak z rękawa i nie wiadomo w co rączki włożyć.

Amperki - długo wyczekiwana generacja nowych kart od NVIDIA, nareszcie konkretne przyrosty wydajności i mnóstwo ciekawych usprawnień jak DLSS 2.0 czy Broadcast. RTX 3080 już zaliczone w najlepszym możliwym wydaniu a więc Asus TUF Test RTX 3080 w grach simracingowych
Sumarycznie w grach wyścigowych wyszło 42% więcej średnich klatek w 1440p względem topu poprzedniej generacji, czyli RTX 2080Ti.
Na 3xLCD jeszcze lepiej bo 55%. Świetnie wykonana, z potężną sekcją, doskonale chłodzona i w niczym te 10GB VRAMu nie przeszkadza.
Idealna karta ze średniej półki? W zasadzie to top, który dzięki konkurencji AMD został wyceniony 2x taniej niż poprzedni serii Turing.
Pewną niedogodność stanowi znikoma dostępność, ale jak są kontakty to są i karty 

Na benchtable od wczoraj nowy Titan, czyli RTX 3090, również w edycji TUF od Asusa. Z zewnątrz prawie nie do odróżnienia, konstrukcyjnie dzielą wszystko co najlepsze. Więcej rdzeni CUDA, jednostek cieniujących, szybsza szyna i przepustowość oraz 24GB pamięci VRAM. Ciekawe jak spisze się w grach. W sumie to już wiem jak się spisze :P i chyba nie ma co pompować balonika. NV słusznie ostrzegała, że 3090 to bardziej nowy Titan, czyli karta do pro niż stricte do gamingu. Do stacji roboczych, animacji, obliczeń, tam gdzie konieczny jest zapas VRAMu taniej będzie kupić 3090 niż  Quadro za 20-40k PLN. Nikogo więc nie powinna szokować cena 7-9k PLN za RTX 3090 (zależnie od wersji).

0253.png

Problem 3090 w grach to limit mocy o ile w 3080 zapewniając właściwe chłodzenie można przełamać tendencje Boost 5.0 do obniżania częstotliwości pracy o tyle w "tańszych" modelach 3090 (głównie tych 2x8PIN) jest niższy PL i nie da się zmusić karty do trzymania przyzwoitych taktów. 3090 TUF bezwstydnie zbija nawet nie do 1800 MHz ale 1700 MHz  :nerwus: powodując niegodne potencjałowi tej karty spadki wydajności. 
Mimo wszystko te 5-15% robi, więc do tripla nie narzekam. Ale co tu owijać w bawełnę, chcesz top topów do gier, trzeba czekać na Strixa, FTW3, KINGPINA lub inne z odblokowaną mocą. W uproszczeniu:

• RTX 3090 FE, Eagle, Gamingi wszelakie, TUF, Ventusy i inne wynalazki poniżej 400W PL z 2x8PIN - karty do zastosowań PRO
  • RTX 3090 3x8PIN z sekcją na +400W - karty do grania  :good:

0254.png

Wyniki w simach oczywiście zamieszczę w osobnym wątku.
0252.png

10900K już od ponad miesiąca napędza mi głównego kompa, ale jakoś nie było kiedy podsumować pomiarów. Spisuje się cudnie i chyba przerósł oczekiwania, mimo że to do znudzenia klepane 14nm, to usprawniony soldering, poprawione IMC, 25% rdzeni więcej (z 8 na 10) jest zabójczo skuteczne i niezawodne. Trzeba się uwijać, bo zaraz Zen 3. Wbrew entuzjastycznym oceną branży, nie jestem szczególnie prezentacją AMD podekscytowany.  Pominęli konkrety np. na temat IF (max takty jak w 4000G 3800-4000MHz?), pokazali imponujący wynik single score w Cine R20 (+600 pkt, gdzie 3900X robi 530 a I9 10900K 560), usprawnienia w kierunku minimalizacji opóźnień, więcej rdzeni na jednym CCX, więcej cachu, na pewno pomoże to w grach, ale...

AMD-Ryzen-5000-Presentation-11.jpg

Topowy gamingowy Ryzen vs topowy gamingowy Intel, jeśli przyrosty w F1'19, BF5, SOTR i AOS będą realne to nie jest źle, pozostałe gry dobrane dość tendencyjnie (co nie znaczy, że nieprawdziwe)
75576_01_amd-ryzen-9-5900x-annihilates-i

...ale pokazane przyrosty wyglądają blado, szczególnie że AMD słynie z koloryzowania, więc jak będzie faktycznie w grach to się zobaczy. W ciągu tego roku ustawiałem całkiem sporo Ryzenków i dobrze znam ich mocne i słabe strony. Bardzo bym chciał, żeby to był nowy król gamingowej wydajności, ale jest kilka rys na tym rebelianckim sztandarze.

• ulubieniec klientów wrażliwych cenowo wyraźnie podrożał, cóż AMD jak każda firma na fali przestanie zgrywać tanią opcję i zacznie realizować zyski, może być niemiłe zaskoczenie jak w/g X-Komu 5600X ma być za 1499 PLN, 5800X za 1999 PLN a 5900X 2700 PLN, proc poniżej 1000 PLN? Proszę bardzo, Zen 2  :tak:
  • dodatkowo nie ma już coolerów w zestawie, ten został tylko dla najtańszego 5600X, szkoda bo była to dobra alternatywa do cegieł zewnętrznych firm
  • standardowo Intel pokazany na tabelkach był na najtańszych pamięciach 3600 MHz, zapewne w XMP, także z tych +5 i +10% żeby się nagle nie zrobiło -15%
  • sumując to co pokazali i co wiem, jak dogonią 9700K w przekroju paru moich gier będzie naprawdę dobrze
  • IPC to nie wszystko, ważne jeszcze jak architektura operuje pod systemem i jak silniki potrafią z tych zasobów skorzystać

Jeśli się mylę, to bardzo dobrze, bo aktualnie topowy Intel 10900K przy 5.3GHz i mem 4400/CL17 nie zawsze zapewnia solidną podstawę dla RTX 3090 a i 3080 bywa przyblokuje. Choć, to już bardziej kwestia tego, że doczekaliśmy epoki w której największym wyzwaniem jest wszelka optymalizacja. DX11 powinno być zakazane, stare silniki gier zablokowane a składanie tekstur poniżej 4K karane chłostą.
Tak to wygląda, sprzęt może więcej niż pozawala soft.

A jak mam rację, to sympatia ludu przesunie się z AMD na wycofanego Intela i nowym ulubieńcem zostanie 10400F albo 10700K za 1700 PLN który jak mniemam całe to Zen 3 zamiecie. Jak będzie, dowiemy się już za miesiąc, oczywiście jak za miesiąc obędzie się bez tak modnych ostatnio poźlizgów z dostawami  :okok:

Najbliższe testy to uzupełnienie wyników 10900K i RTX 3090, w listopadzie może 5800X a potem to już będzie choinka i czekamy na BigNavi i Rocket Lake.

Przypomnę, jeśli ktoś chciałby kupić gotowy, skalibrowany pod simracing zestaw, polecam wątek
Gotowe zestawy PC z kartami RTX 3080 i RTX 3090 do zakupu

Maszyny przygotowane z myślą o gamingu, optymalnie dobrane i zestrojone części, prawdopodobnie najszybsze w Polsce*

*

Spoiler

Rig

PC

rauf

rauf

Zbrojenia na premiery Cyberpunka 2077 i Assassin's Creed Valhalla w toku, swoje kompy mam już ładnie przygotowane, właściwie przydałby się jeszcze tylko lepszy monitorek na biurko. Wysłużony Acer X34 to już jednak 5 letnia technologia i przydałoby się coś z HDR, więcej niż 100 HZ itd. Pod riga 10900K z 3090 Strix a na biurko 9900KS z 3080 TUF, czekam jeszcze na bloki, EK ma opóźnienie z dostawami i będzie dobrze jak dotrą w listopadzie a chłodzenie konieczne, bo Strix przy swoim PL to tak +15'C do 3090 TUF (przy wentylach na 100%), nie wyobrażam sobie tak mocnej karty w budzie, skoro na openair dobija do 65'C (w idealnych warunkach testowych, stały ambient 20'C). W każdym razie Strix 90 czaruje, dobrze że nie zdążyłem jeszcze opublikować wyników TUFa 90 bo ośmieszyłby pomysł na tak drogą kartę, wyniki ledwo 5-15% do TUFa 80, dopiero na triplu odpala się znacznie znacznie lepsze wykorzystanie zasobów i 90 odlatuje. Przykład to ACC gdzie 80 TUF do 90 TUF to 31% na 3x1440p, jeszcze lepiej w rF2 gdzie różnica to bite 41% średnich klatek (za każdym razem ustawienia maksymalne tryb hotlap). To co robi jednak Strix sprawia, że ręce ślizgają się na klawiaturze przy spisywaniu wyników. Czasem odjeżdża od TUFa 90 o drugie tyle co 90 od 80, miazga. 
Nie ma jednak nic za darmo, na swoim fb wstawiłem nagranie jak wygląda pobór mocy dla RTX 3090 STRIX i całej platformy. 480W na GPU to tylko to co raportuje soft, rzeczywiście jest nawet więcej bo 24GB ma apetyt. 

By zobaczyć linki musisz się Zalogować lub Zarejestrować

Seasonic 1000W zaczął klękąć przy mem powyżej +1250, po prostu linie PCI-E zasilacza nie wytrzymują poboru, załącza się OCP i zgodnie z procedurą całość gaśnie, efektu nie można pomylić z niczym innym. Także wyniki pokręce jak primo dostanę bloki, primo duo przepnę Leadexa 1600W. Na razie skromnie na tabelach, chociaż flagi w paru miejscach zatknięte  :saluting-soldier: 
Fire Strike Ultra (najcięższy graficznie na DX11) 

0284.jpg
Time Spy całościowo wydajność zestawu

0283.jpg

Wyniki dla Polski można podejrzeć przez wyszukiwarkę, teraz mamy wyrównaną sytuację liczą się umiejętności OC a nie kto ma chłodziarkę czy leje azot (zaleta braku bloków!), także prawie wszyscy cisną na powietrzu. Jak przeleciałem to z 5 popularnych benchy, 4 dla mnie, jeden dla Konrada, więc ładnie się dzielimy  :piwo1: 
Możliwe, że w najbliższym czasie połączymy siły, bo jest taki mały pomysł...na SLI  :cool: 

W weekend trochę kręcenia będzie.

0271.jpg

0272.jpg

Przy okazji pomiarów wszelakich, mam już zestawienia (łącznie z takimi których pokazać nie mogę ;) ) sumaryczne dla Amperek, myślę że taki wykres  powinien być cennym kierunkowskazem.

0270.png

Wydajność 2x4K to od Pimaxa 8K - wartość estymowana z pomiarów na 1 ekranie dla 16,6 mln pikseli, realnie będzie lepiej bo Brainwarp.

Powiedzcie czy próbne logo SimRaceLAB kierunek dobry? Do benchowania i tematów typowo sprzętowo wydajnościowych chciałbym mieć osobną "markę" na wykresy.

Rig

PC

Mav309

Mav309

Entuzjasta

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 628 postów
  • Discord:Mav309#6943
  • LokalizacjaImmersione Scuderia Corsa

Uważam za bardzy dobry pomysł umieszczenie rozmiaru klatki na pasku wykresu.

Przydałby się jednak jakiś opis o co chodzi z tymi, albo opis Mpix zamiast tuch milionów :)

7tBY5I9.jpg

When I fall down, don't give me your hand, I will get up stronger.

PC

Rig

Martion

Martion

Stały bywalec

• Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 461 postów
  • Discord:Martion#2322
  • STEAM ID:STEAM_0:1:47963338 / Martion
  • Origin ID:Martion15x
  • Xbox Live:Martion94r
  • PSN id:Martion__
  • Social Club:Martion___
  • LokalizacjaPoznań

Według mnie porównywanie 3090 Strix do 3080 TUF nie jest do końca sprawiedliwe, bo wydajność 3080 również (co prawda w mniejszym stopniu, ale jednak) jest ograniczana przez niedostatek prądu w konstrukcjach z 2x 8-pin i z biosem poniżej 400W.

PC

Rig

Mój worklog PC
Mój worklog rig/kokpit
Mój (martwy) worklog na forum.benchmark.pl

rauf

rauf

Sporo się działo w ostatnich tygodniach, zebrane nowe doświadczenia, szczególnie w usprawnianiu procesu optymalizacji, odpowiednio dobrane narzędzia, kolejność działania na różnych konfigach pod inne preferencje czy liczbę zajętych slotów DIMM, bo też różnica między opty dla 2xDDR4 a 4xDDR4 jest znacząca dla zasilania, napięć i samego IMC procesora. Kart jak nie było tak nie ma i mówiłem, że być nie będzie, procki też w ograniczonej dostępności i już widzę co będzie do świąt...
Dlatego jeśli ktoś myśli o składaniu to zachęcam pomyśleć z wyprzedzeniem, bo w tym roku nie tylko kurierzy w grudniu przestaną normalnie działać, będzie niezła kumulacja słabych stocków, covidka i szczytu sezonu wysyłkowego. 

Żałuje bardzo, że tylko czasu nie starcza, żeby wpisy na forum przygotować z ciekawymi pomiarami, uzbierało się jak porównania 10900K do 10700K, Patrioty 4000 vs 4400, Eisbaer vs Kraken, czasem zaskakujące jak to że 4400/17 (Pi 258) notuje lepsze wyniki od 4200/16 (Pi 262) mimo że współczynnik Pi sugeruje co innego, nie wspominając, że na Intelu 4400/17 potrzebuje mniej prądu szczególnie dla IO/SA żeby utrzymać stabilnie. Z390 ogólnie wymaga więcej starań od Z490, usprawnienia chłodzenia i lepsze IMC naprawdę ułatwia sprawę, takie 9900K jest praktycznie identyczne z 10700K, ale Intel jednak robi małe postępy, bo łatwiej wycisnąć Comet'a.

NZXT Kraken 360 niemiło mnie zaskoczył, akurat nie zakładałem a poprawiałem builda z tym chłodzeniem i już myślałem, że trzeba delida żeby coś z tego było, okazało się, że NZXT w tym modelu ma cieniutką chłodnicę i system mocowania bloku które jest wręcz niemożliwy do spoziomowania na procu, więc szybka podmiana na Eisbaera i zyskane 10 stopni. Na pewno w grudniu będę chciał znaleźć więcej czasu na postowanie niż skręcanie, więc coś z tego mam nadzieje upublicznie z detalami.

Tymczasem jest długo wyczekane Zen 3

• top gamingowy Ryzen R7 5800X 8/16 core/thread (pewnie z czasem pojawi się tańszy i niżej binowany 5700X)
  • top 50/50 czyli i do pracy i do grania R9 5950X 16/32 core/thread

Oba mają tyle cachu L2/L3 co poprzednicy 3800X/3950X czyli odpowiednio 6 i 64MB, ale obsługują szybsze pamięci dzięki poprawionej magistrali Infinity Fabric. Licze, że z dobrym chłodzeniem uda się podejść pod 5GHz, choć magiczna wartość raczej nie będzie możliwa do osiągnięcia. I tak ważniejsze czy mem zakręcą się powyżej 3800MHz przy IF 1:1.

Ryzen 5800X i 5950X z płytami Asus X570 TUF i STRIX E-Gaming

0285.png

0286.png

0287.png

Najnowsze AIO od Arctica czyli Liquid Freezer II 420, solidna chłodnica rodem ze Stara, grubaśna i przyjmuje 3x140mm 

0288.png

Jedno z najlepszych chłodzeń ogólnie, skutczenością podchodzi pod customy LC

0289.png

Wentyle jeszcze lepsze niż w Eis, wyższe ciśnienie i niższe dB

0290.png

Węże w Eis są akceptowalne do max 360 radiatorów i to też zależnie od rozmiary obudowy, w Arcticu nie oszczędzali
LFII 420 - 450mm
Eisbaer 420 - 320mm

0291.png

Fajny patent na bloku z dodatkowym chłodzeniem dla sekcji zasilania, przydatne szczególnie na X570 z dużym procem

0292.png

Finy dość gęsto upakowane, powiedziałbym pomiędzy bardzo napchanym NZXT a rzadszym Eisem

0293.png

Arctic Liquid Freezer II 420 Test - Die BESTE AIO ohne RGB bei viel Platz!

0296.png

Zobaczymy jak to OC vs OC daje radę z wysłużonym 14nm Intela. I7 10700K po poprawnym ustawieniu CPU i mem lata nad FPSami, latency spokojnie poniżej 37ns przy każdym teście 

0294.png

I9 10900K też nie szura po ziemi i śmiało czeka na rywalizację z Zen 3  :P Latencja minimalnie wyższa, ale też i procek znacznie mocniej dociśnięty, co zawsze podnosi wymagania dla podsystemu pamięci i ustawień DDR4

0295.png

Rig

PC

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych